UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-06-13 19:30

Álmodni sem mert vívással nyerte meg az U19-es öttusa Eb-t Erdős Rita

A tikkasztó litvániai hőségben éremesővel hűtötte le magát a magyar korosztályos öttusa-válogatott. Erdős Rita U19-es Európa-bajnoki címet szerzett. Szloboda József szövetségi kapitány álmodni sem mert ilyen szereplésről.

Újabb nagyszerű napon van túl a magyar korosztályos öttusa-válogatott a litvániai Európa-bajnokságon. Erdős Rita az U19-es lányok egyéni versenyében szerzett aranyérmet, miután vívásban a harmadik, kombinált számban az ötödik legjobb eredményt érte el. Összesen 1012 ponttal zárta a kontinensbajnokságot, előnye pedig tetemesnek titulálható a mögötte 21 ponttal lemaradva második helyen végző orosz Julia Szergejeva és a 22 ponttal kevesebbet gyűjtő spanyol Andrea Medina előtt. A mezőnyben végül annyira szétszóródtak az egyes nemzetek versenyzőinek pozíciói, hogy Szűcs Dóra 16., valamint Eszes Noémi 21. helyezése Erdős Rita elsőségével kiegészülve ezüstérmet hozott a magyar csapatnak. Az élen az oroszok, a dobogó harmadik fokán németek zártak. Magyar szempontból keserédes hír, hogy Szarka Luca az úszást követően kimerültségre hivatkozva nem folytatta tovább a versenyt.

Erdős Rita fantasztikus teljesítményt nyújtott a páston, nagyban ennek köszönhette a sikert Fotó: Erdős Rita Facebook oldala
Erdős Rita fantasztikus teljesítményt nyújtott a páston, nagyban ennek köszönhette a sikert Fotó: Erdős Rita Facebook oldala
Az U17-es fiúknál Gáll András úszásban és a kombinált számban is az ötödik legjobb eredményt érte el, ennek pedig bronzérem lett a jutalma. Vajda János 12., Horváth Bálint 22., Csák Milán 34.-ként végzett. A három legelőkelőbb helyezést elért magyar fiú összeadott pontszáma ugyancsak bronzérmet ért. Az Eb-t a svéd Jakob Rasmuson nyerte, mögötte a fehérorosz Ivan Pityku érkezett célba. A csapatok küzdelmeiben Fehéroroszország és Oroszország végzett a magyarok előtt. „Nagyon nehéz napokon vagyunk túl, mert iszonyú hőség van Kaunasban is, reggeltől aszalódunk a napon” – kezdte értékelését Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány. „Igazából a fizikai számokban, amit tudnak a gyerekek, azt hozták. Sikerünk a víváson múlott. Erdős Rita a páston olyat produkált, hogy azt álmomban nem gondoltam volna, de szerintem ő sem! Aztán egy fantasztikus kombinált számmal nagyon simán győzött. Abszolút megérdemelten nyerte meg az Európa-bajnokságot, ráadásul nagy öröm, hogy Szűcs Dórával és Eszes Noémivel kiegészülve csapatban is a dobogó második fokára állhattunk. A szomorú csak az lehet, hogy Szarka Luca ugyan elkezdte a versenyt és úszásban nyolcadik helyen végzett, de utána kimerültség miatt sajnos abba kellett hagynia a megméretést. Ő a múltheti junior Eb-n is részt vett, Drzonkówból busszal érkezett ide, maga az utazása is elég megterhelő volt. Sejtettük, hogy ez a két verseny selejtezőkkel együtt sokat kivesz belőle, de ő mégis vállalta, ám sajnos nem tudta végigcsinálni az összes versenyszámot.
5gáll
5gáll
Gáll András éremszerzésében titkon bíztam. Tudtam, hogy nagyon jó úszó és futásban is az élmezőnyhöz tartozik. A lövészeten múlott, hogy első lesz vagy harmadik. Sajnos az utóbbi helyezést szerezte meg, ettől függetlenül ne legyünk elégedetlenek, én nagyon boldog vagyok, a bronzérem is remek eredmény. Ráadásul a csapat is harmadik lett, aminek szintén borzasztóan örültem. Összességében elégedett vagyok, de még nincs vége az Európa-bajnokságnak, bízom benne, hogy továbbra is ilyen teljesítményekre leszünk képesek. Holnap az U19-es fiúk egyéni döntője következik, nem nagyon szeretek előre jósolgatni, persze megvannak az elképzeléseim és vágyaim velük kapcsolatban. Náluk is a víváson fog múlni, hogy ki milyen helyezést fog elérni. Bízom benne, hogy hasonlóképpen, mint a lányoknak, nekik is csurran-cseppen valami.” A kaunasi korosztályos Európa-bajnokság pénteki napján az U19-es fiúk egyéni döntőjét rendezik. A fináléba Gábor Gergely, Gyurka Márk Manó, Szakály Bence és Viczián Bence is kvalifikálta magát. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.