UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-06-14 19:30

A Real 18 éves japán Messije és a 64 milliós Chelsea-igazolás – róluk is szólhat a futballnyár

Ezen a nyáron labdarúgásban három kontinensbajnokságot is rendeznek: a pénteken kezdődő Copa América, a szombaton rajtoló, észak- és közép-amerikai CONCACAF Arany-kupa és a június 21-én induló Afrika-kupa előtt szétnéztünk az utánpótláskorú játékosok között, kikre érdemes figyelni a három tornán, kik lehetnek a nyár felfedezettjei. Körkép a brazil és az argentin védő ígéretektől, a venezuelai kapustehetségen át a „japán Messiig” és a Chelsea 64 millió eurós amerikai szélsőjéig.

A Brazília–Bolívia mérkőzéssel, helyi idő szerint pénteken (magyar idő szerint szombat hajnalban) veszi kezdetét Brazíliában a 46. Copa América, vagyis a dél-amerikai kontinensbajnokság. Az igazán ínyenc futballszurkolók általában azért is várják nagy érdeklődéssel a dél-amerikai csapatok vetélkedését, mert jó eséllyel tűnhet fel egy-egy olyan, Európában még kevésbé ismert tehetség, aki aztán később „meghódítja” a világot. A házigazda braziloknál a sérülés miatt hiányzó Neymar távollétében az lesz a nagy kérdés, ki felel majd a góllövésekért, viszont a keret egyetlen még utánpótláskorú, vagyis 1998. január 1. után született játékosa a belső védő Éder Militao, akit a Real Madrid idén 50 millió euróért szerződtetett a Portótól. Ám tekintve, hogy eddig mindössze négyszer volt válogatott, a 21 éves labdarúgót nyugodtan nevezhetjük a jövő nagy ígéretének. Már csak azért is, mert a Copa lesz az első nagy tornája a felnőttválogatottal.

A Real Madrid pénteken jelentette be a japán válogatott Kubo Takefusza szerződtetését Fotó: indiatimespost.com
A Real Madrid pénteken jelentette be a japán válogatott Kubo Takefusza szerződtetését Fotó: indiatimespost.com
A brazilokkal egy csoportban szereplő Venezuela kapusát, Wuilker Farinezt azért emelnénk ki, mert meglehetősen ritka, hogy valaki 21 évesen első számú kapuvédőnek számít hazája válogatottjában, márpedig tavaly szeptember óta hat meccsen is ő védte Venezuela kapuját, és már 16-szoros válogatottnak vallhatja magát. 2017-ben kulcsembernek számított az U20-as vb-n a döntőig menetelő, a fináléban az angoloktól 1–0-s vereséget szenvedő, a tornán összesen csak három gólt kapott venezuelai korosztályos válogatottnak. Idén márciusban Venezuela az ő nagyszerű teljesítményének is köszönhetően tudta legyőzni 3–1-re a hosszabb idő után újra Lionel Messivel felálló Argentínát. Értékét hárommillió euróra becsülik, ezzel a venezuelai keret negyedik legértékesebb játékosa. Jelenleg a kolumbiai Millonarios kapusa, de nem lepődnénk meg, ha a Copa után Európában kötne ki – igaz, meglehetősen nehezíti a helyzetét, hogy 178 centiméteres magasságával az alacsony kapusok közé tartozik, akikért nem feltétlenül állnak sorba az európai klubok. Az argentinok új üdvöskéje a 21 éves védő, Juan Foyth lehet, aki ugyan már a BL-döntőig jutó Tottenham játékosa, de az angol klubnál még csak kiegészítő játékosnak számít. Ám az argentin válogatottban akár a kezdőcsapatba is bekerülhet a Copán, ami az első nagy válogatott tornája lesz. Uruguay nagy reménysége, a 20 éves Federico Valverde is ott lesz a tornán. Most a válogatottban is bizonyíthatja, nem véletlenül került fel tavaly nyáron a Real Madrid B csapatától az első kerethez, és játszott az előző idényben 25 tétmeccset a „királyiaknál”. Persze a Copa nem lenne Copa, ha legalább egy leendő Messi nem tűnne fel a mezőnyben – csak éppen idén nem az argentinoknál és nem is valamelyik dél-amerikai csapatnál, hanem a meghívott vendégként szereplő Japánnál. Az ázsiai csapat keretében 18 23 év alatti játékos kapott helyet – miután a klubok nem kötelesek elengedni a játékosaikat egy nem az adott csapat kontinentális szövetségének égisze alatt  rendezendő tornára –, köztük a „japán Messinek” hívott Kubo Takefusza. Négy évet töltött a Barcelona akadémiáján, ám haza kellett térnie, miután kiderült, a katalánok megsértették a 18 év alatti játékosokra vonatkozó átigazolási szabályzatot. Kubo eddig a japán éllovas FC Tokyót erősítette, de miután múlt héten betöltötte 18. életévét, számos európai klub érdeklődött iránta, és éppen pénteken a Real Madrid be is jelentette a szerződtetését.

RÁJUK IS ÉRDEMES LESZ FIGYELNI A június 15-én kezdődő CONCACAF Arany-kupáról egy játékost, az egész torna legértékesebbnek számító futballistáját, a 20 éves amerikai Christian Pulisicet emelnénk ki, akiért a Chelsea 64 millió eurót fizetett a Dortmundnak, de a mostani még csak az első Arany-kupája lesz, ráadásul a szélső hosszabb sérülés után térhet vissza a pályára a válogatottban. Tőle érthetően sokat várnak a részben hazai rendezésű tornán az amerikaiak (Costa Rica és Jamaica is társrendező). Egy játékost a jövő héten Egyiptomban kezdődő Afrika-kupáról is kiemelnénk, méghozzá egy másik dortmundit – hiszen Pulisic a most befejeződött idényben még a BVB-ben szerepelt –, a marokkói válogatott Asraf Hakimit, aki 30 millió eurós becsült értékével a topligák legértékesebb jobbhátvédjei közé sorolható, korábban az év felfedezettjei közé is beválasztottuk a 20 éves játékost. A Dortmundban a most befejeződött idényben 28 tétmeccsen három gólt és hét gólpasszt jegyzett. Tavaly szerepelt a világbajnokságon, de Afrika-kupán most léphet először pályára.