UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-06-18 19:41

Strandkézi: U17-es Európa-bajnokságra készülnek a korosztályos válogatottak

Két évvel ezelőtt a fiúk ezüstérmesek lettek, tavaly a lányok győztek a korosztályos strandkézilabda Európa-bajnokságon. A mostani válogatottak extrán motiváltak, hiszen első és egyben utolsó korosztályos világversenyükre készülnek. A fiúcsapat szövetségi edzőjével, Penszki Gergellyel beszélgettünk.

A fiú strandkézilabda-válogatott két évvel ezelőtt ezüstéremmel tért haza az U17-es Európa-bajnokságról. Az a gárda azóta megjárt még egy korosztályos Eb-t és ifjúsági olimpiát.

Nehéz megjósolni, mire lehet képes a fiúválogatott az U17-es strandkézi Eb-n Fotó: Szalmás Péter/MOB
Nehéz megjósolni, mire lehet képes a fiúválogatott az U17-es strandkézi Eb-n Fotó: Szalmás Péter/MOB
Most a 2002/2003-as korosztályon a sor, akik az első és egyben utolsó utánpótlás-világversenyükre készülnek. Jövőre ugyanis már a 2022-es ifjúsági olimpián érdekelt 2004-eseké lesz a főszerep. A különleges helyzetről a fiúválogatott szövetségi edzője, Penszki Gergely nyilatkozott az utanpotlassport.hu-nak. „Rendkívül motivált és jól motiválható társasággal találkoztunk idén, amelyben valóban közrejátszhat az is, hogy ez az egyetlen lehetőségük megmutatni magukat utánpótlás-világversenyen. Vegyes az együttes, van olyan játékos, aki már évek óta strandkézilabdázik, és akad olyan is, aki idén kezdte, de nagyon gyorsan tanult.” Az Eb-felkészülést áprilisban kezdték, amelynek elején 50 gyerek jelent meg. A kontinenstornára összesen tizenkét fős kerettel utazik a válogatott. Penszki elmondta, ahogyan a korábbi eseményeken, úgy ezúttal is a hármas célt lehet megfogalmazni: vagyis továbbjutni a csoportból, majd bekerülni a legjobb négy közé, aztán minél fényesebb érmet nyerni. „Mivel még nem voltunk nagy tornán, nehéz megítélni, hogy hol tartunk a nemzetközi mezőnyben. A magyar bajnokságon versenyen kívül hatból hat mérkőzést megnyertünk, de hogy valójában mire vagyunk képesek, az csak Lengyelországban fog kiderülni.” A kontinenstorna főpróbáját egyébként a hétvégén tartják. Gárdonyban a fiú- és leányválogatott is négycsapatos tornán vesz részt a német, a román és a horvát nemzeti együttes társaságában. Jövő kedden aztán irány Stare Jablonki, két nappal később meg rajtol az Eb.

U17-ES STRANDKÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, STARE JABLONKI (LENGYELORSZÁG) Időtartam: június 27-30. A fiúk csoportbeosztása: Szlovákia, Franciaország, Spanyolország A lányok csoportbeosztása: Szlovákia, Lengyelország, Horvátország

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.