UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-06-19 20:30

Öttusa: interjú az U19-es Európa-bajnok 16 éves Erdős Ritával

„Meg sem fordult a fejemben, hogy aranyéremmel térhetek haza. Még most is nehéz felfogni” – meséli a 16 éves öttusázó, Erdős Rita, aki múlt héten egyéni U19-es Európa-bajnoki címet szerzett Kaunasban. A Trion SC versenyzője lapunknak azt is elárulta, hogyan emlékszik vissza a célba érkezésére, és hányszor nézte meg befutóját édesapja, mire ő is elhitte a történteket.

Állítása szerint meglepődött sikerén, a verseny közben azonban a külső szemlélők számára talán egy percig sem volt kérdéses, hogy a Trion SC 16 éves reménysége, Erdős Rita aranyérmet szerez egyéniben a kaunasi U19-es Európa-bajnokságon. Versenyzését magabiztosság és kiegyensúlyozottság jellemezte, végül tetemes előnnyel végzett a döntő mezőnyének élén. A fiatal öttusázó litvániai emlékeiről beszélgetett munkatársunkkal. – Gondoltad volna?

5erdős
5erdős
­– Meg sem fordult a fejemben, hogy aranyéremmel térhetek haza. Leginkább azért, mert az évem egy bokasérüléssel kezdődött. Három hónapot hagytam ki miatta, az alapozást is el kellett csúsztatni. Sőt, sokáig az sem volt biztos, hogy egyéniben elindulok az Európa-bajnokságon. Szerencsére összejött. – De ha már ott voltál… – Nem volt semmilyen nagy elvárásom magammal szemben. Talán csak annyi, hogy döntőbe kerüljek, mert az tavaly nem sikerült. A selejtezőm csoportjából végül harmadikként jutottam be a fináléba, ahol egy közepes úszás és egy nagyon jó vívás után a harmadik helyről kezdhettem meg a kombinált számot. – A „nagyon jó” vívást Szloboda József szövetségi kapitány úgy értékelte, álmában sem gondolta volna, hogy ennyire nagyszerűen sikerül, de szerinte te sem. – Nem tartozom a legjobb vívók közé, de most tényleg kijött a lépés. Huszonnégy győzelem mellett tíz vereséget szenvedtem el. Ez a mezőnyben a harmadik legjobb teljesítménynek bizonyult. Eddig ennél gyengébben szerepeltem a páston, főleg ebben az évben. Erre a versenyre viszont fejben alaposan felkészültem, remek erőben éreztem magam, összeszedetten érkeztem az Eb-re. – A kombinált szám előtt a harmadik hely azért már adhatott okot a bizakodásra. – Igen, de én még akkor sem gondoltam bele, hogy mit érhetek el. Az első kör végén az élre álltam, és az előnyöm egyre csak nőni látszott. Talán ott jutott eszembe először, hogy milyen siker kapujában állok, és hogy innen már nem szabad elveszítenem az első helyet. Az utolsó pillanatig küzdöttem az aranyéremért. Huszonegy másodperccel nyertem. Hihetetlenül örültem. Még most is nehéz felfogni.
pentathlon
pentathlon
– Emlékszel a befutóra? – Félig-meddig. Elképesztően meleg volt, és annyit tudok, hogy iszonyatosan szédültem. A csapattársak jöttek, ujjongtak, ölelkeztünk, gratuláltak. Valóban nem fogtam fel sok mindent. Legelőször talán akkor tudatosult bennem a győzelem, amikor Magyarországra érkeztünk, és hazafelé beszélgettünk apával a kocsiban arról, hogy megcsináltam. – Ő mit szólt? – Ötször megnézte a futást és a lövészetet, míg ő is elhitte. Természetesen nagyon boldog volt. A verseny végére hasonló állapotba került, mint én. – Szédült? – Azt sem tartom kizártnak. (Nevet.)Ünneplés is volt? – A családommal igen, de semmi nagy dologra nem kell gondolni, mert most úgy néz ki, egy hónap múlva egyéniben indulhatok az ifi világbajnokságon is. Mondhatni, már egyből arra készülök. – Oda már Európa-bajnokként érkezel. – Valóban, de nyilván minden verseny más. A legfontosabb, hogy meg tudjam tartani a jó formámat, és alaposan felkészüljek. Akkor sem lesznek nagy elvárásaim magammal szemben, de minden versenyen a legtöbbet szeretném kihozni magamból. Hosszabb távon is csak annyit szeretnék, hogy egészséges legyek. Ha egy célt kell mondanom, az a felnőtt válogatottság elérése. Az U19-es egyéni leány döntő kombinált versenyszámának rajtja 2 óra 30 perctől, Erdős Rita befutója 2 óra 45 perctől látható. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.