UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-06-23 08:53

Labdarúgás: Spanyolország 5–0-s győzelemmel csoportelső az U21-es Eb-n és ezzel olimpiai résztvevő

Az U21-es labdarúgó Európa-bajnokságon Spanyolország a csoportkör utolsó fordulója előtt még csak a 3. helyen állt az A jelű négyesben, de a lengyelek elleni 5–0-s sikerével megnyerte a kvartettet, bejutott az elődöntőbe, és ezzel olimpiai kvótát is szerzett. Az Eb-házigazda olaszok legyőzték a belgákat, de már csak legjobb másodikként juthatnak tovább.

Az U21-es labdarúgó Eb-n, az A-csoportban az utolsó forduló előtt meglehetősen érdekes képet festett a csoport állása, ugyanis Lengyelország hiába vezetett két győzelem után hat ponttal, simán benne volt a pakliban, hogy a 3. helyen álló spanyolok elütik őket a továbbjutástól. Egyúttal az is bizonytalan volt, hogy a spanyolokat legyőző , majd a lengyelektől vereséget szenvedő olaszok továbbjuthatnak-e egyáltalán a legjobb négybe, ha nem csoportelsőként, akkor legalább legjobb másodikként.

A spanyolok a  győzelmükkel továbbjutást és olimpia kvalifikációt is ünnepelhettek Fotó: mlsz.hu
A spanyolok a győzelmükkel továbbjutást és olimpia kvalifikációt is ünnepelhettek Fotó: mlsz.hu
Ahhoz, hogy az olaszok reménykedni tudjanak, minimálisan arra volt szükségük, hogy megverjék az utolsó körben a belgákat. Nos, ezt a feladatot teljesítette a házigazda. A 44. percben előbb Nicolo Barella értékesítette a saját, kipattanó lövését, majd az 53. percben Patrick Cutrone fejes góljával már 2–0-ra vezettek az olaszok. Ezt követően Yari Verschaeren kissé balról, közel 20 méterről gyönyörűen tekert a hosszú felső sarokba, de a szépítés után a másik oldalon a leshatárról kilépő Federico Chiesa egy hasonlóan szép, a bal felső sarokba találó, 14 méteres lövéssel beállította a 3–1-es végeredményt. A jegyzőkönyvhöz tartozik még, hogy a belgáknál a hosszabbítás perceiben Isaac Mbenza a második sárga lapja után a kiállítás sorsára jutott. Az olaszok azonban a győzelem ellenére is csak abban bízhatnak, hogy legjobb csoportmásodikként sikerül továbbjutniuk, ugyanis a spanyolok valódi erődemonstrációt tartottak a lengyelekkel szemben. Már a szünetben 3– 0-ra vezettek, majd 5–0-ra győztek. Az első két gólt a bal szélről induló akcióból szerezték, majd Fabian Ruiz lőtt gólt, több mint húsz méterről. A második félidőben Daniel Ceballos bombázott hasonló távolságról, szabadrúgásból nagy gólt a jobb felsőbe, az ötödiket pedig Borja Mayoral helyezte jobb oldali beadás után 14 méterről a jobb alsó sarokba. A spanyolok az 5–0-s sikernek köszönhetően a hármas körbeverés ellenére az olaszokkal és a lengyelekkel szembeni mini tabellán is az élen végeztek, így 1. helyen jutottak tovább az elődöntőbe, biztosítva ezzel a jövő évi olimpiai részvételüket. A 2. olaszok pedig abban reménykedhetnek, hogy a hat pontjuk és +3-as gólkülönbségük elegendő lesz a legjobb második helyhez, de ez csak a következő napokban dől el, mivel a B-csoport küzdelmei vasárnap, a C-csoporté pedig hétfőn fejeződnek be.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, OLASZORSZÁG CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ A-CSOPORT Olaszország–Belgium 3–1 (Barella 44., Cutrone 53., Chiesa 87., ill. Verschaeren 79.) Spanyolország–Lengyelország 5–0 (Fornals 17., Oyarzabal 35., F. Ruíz 39., Ceballos 71., Borja Mayoral 90.) A végeredmény: 1. Spanyolország 6 pont (+4-es gólkülönbség), 2. Olaszország 6 pont (+3), 3. Lengyelország 6 pont (-3), 4. Belgium 0 pont.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.