UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-06-24 15:11

Vívás: Hogyan látta Udvarhelyi Gábor a fiatalokat Düsseldorfban?

A vívók szövetségi kapitányával, Udvarhelyi Gáborral beszélgettünk arról, hogyan látta a még utánpótláskorú vívók teljesítményét a szombaton véget ért düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokságon. A szakember összességében elégedett volt a látottakkal.

Nem szégyenkezhetnek az utánpótláskorú vívók a düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokság után. Többüknek – a világkupa-sorozatot leszámítva – életük első felnőtt-világversenye volt a németországi. Kivételt képez közülük a 18 esztendős Pusztai Liza, aki két évvel ezelőtt a tbiliszi kontinensbajnokságon már a dobogó harmadik fokán állt egyéniben . A BVSC-Zugló kardvívója Düsseldorfban magabiztosan menetelt a nyolcaddöntőig, ott azonban alulmaradt a csapatban világbajnok francia, Charlotte Lembachhal szemben. A világranglista kilencedik magyar ugyanakkor nem maradt medál nélkül, hiszen csapatban ezüstérmet szerzett. „Nem volt száz százalékos állapotban, gyengélkedett az egyéni megméretés előtt, és ez látszódott valamelyest. Azt tegyük mérlegre, hogy tizennyolc éves lányról beszélünk, aki felnőtt Európa-bajnokságon jutott a legjobb tizenhat közé, csapatban pedig ezüstérmes lett. Ráadásul úgy, hogy parádésan vívott” – vélekedik a szövetségi kapitány, Udvarhelyi Gábor.

Andrásfi Tibor a hetedik helyen zárta a düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokságot Forrás: hunfencing.hu
Andrásfi Tibor a hetedik helyen zárta a düsseldorfi felnőtt Európa-bajnokságot Forrás: hunfencing.hu
A magyar utánpótláskorúak közül egyéniben a legtovább a párbajtőröző Andrásfi Tibor jutott; a negyeddöntőben kapott ki az olimpiai bajnoki ezüstérmes olasz, Andrea Santarellitől, végül a hetedik helyen zárta az Eb-t. „Hihetetlenül jól vívott. Változatos volt, és érezte, mit akarok csinálni. Csalódottan jöttem le a pástról, de mindenki gratulált. A célom az volt, hogy bizonyítsak a felnőttek között, és úgy vélem, ez sikerült. Komoly tapasztalatokkal gazdagodtam, biztos, hogy ebből később lehet meríteni. Büszke vagyok rá, hogy itt lehettem” – összegzett a csapatban kétszeres juniorvilágbajnok sportoló. Andrásfival a szövetségi kapitány is meg van elégedve: „Kellemes meglepetést okozott. Furcsamód, tehermentesen és magabiztosan szerepelt, örülök, hogy élt a lehetőségével. Nem szabad átsiklani afelett, hogy igazi klasszist is legyőzött, a felnőtt lajstrom tizenötödik helyezettjét, a svájci Max Heinzert. Santarelli ellen a legnagyobb baj az volt, hogy elfáradt, ettől függetlenül szépen küzdött.” Szintén a párbajtőrözők mezőnyében mérette meg magát Koch Máté, aki egyéniben a 64-es táblán szenvedett vereséget az orosz Európa-bajnok, Szergej Bidától. Koch bár csapatban nem lépett pástra, az együttes negyedik számú tagjaként bronzérmes lett. „Hamar búcsúzott, ám ez megbocsátható, mivel ez volt élete első felnőtt-világversenye. Ez a mezőny más kávéház, mint a junior; nem egyszerű lelkileg és fejben feldolgozni azt a nyomást, ami ilyenkor a vívót éri” – mondta Udvarhelyi. A mindössze 16 esztendős Muhari Eszter az idén idáig mindent megnyert, amit lehetett: egyéniben kadét Európa- és világbajnok lett, magyar bajnoki címet szerezett a kadét-, junior- és felnőttmezőnyben is, így méltán volt befejezőembere a felnőtt párbajtőrcsapatnak, amellyel a negyeddöntőig jutott. Muharit egyéniben a spanyol Sara Fernandez Callejo állította meg a 32 közé jutásért. „Nagyon akart bizonyítani, és ez nem volt jó hatással rá: kapkodott – így a kapitány. – Kadétként ez nagy falat volt még neki, ugyanakkor szerintem egy-két éven belül kibontakoztathatja képességeit a felnőttek között is”. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.