UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-06-26 12:39

Cselgáncs: csütörtökön kezdődik az ifjúsági Európa-bajnokság Varsóban

Csütörtökön megkezdődik Varsóban az ifjúsági cselgáncsozók Európa-bajnoksága, amelyen a magyar csapat tizenkilenc sportolóval vesz részt. A két szakág vezetőedzőjének várakozásai megegyeznek: egy-egy érmet és pontszerző helyet remélnek.

Valamelyest visszafogottabb a magyar ifjúsági válogatott esélye a kiemelkedő szereplésre a lengyelországi kontinensviadalon, mint tavaly, hiszen olyan korosztályos klasszisok „öregedtek ki”, mint a Buenos Airesben ifjúsági olimpiai bajnok, Eb-aranyérmes Özbas Szofi, a világbajnok Varga Brigitta, a kétszeres Európa-bajnok Sipőcz Richárd, az Eb-n s az ifjúsági ötkarikás játékokon egyaránt harmadik Végh Zsombor, vagy éppen az Európa-bajnoki bronzérmes Nerpel Gergely.

Mamira Luca (kékben) öt érmet nyert az idei Európa-kupa-viadalokon Forrás: eju.net
Mamira Luca (kékben) öt érmet nyert az idei Európa-kupa-viadalokon Forrás: eju.net
A korcsoport fiúválogatottjának vezetőedzője, Bíró Norbert is elismeri, kicsit gyengült a keret, ám szerinte aggodalomra nincs ok: „Vannak olyan dzsúdósaink, akik elsőévesként odaérhetnek akár az Eb-dobogóra. Idén jóval nehezebb dolgunk lesz, mint tavaly, mivel az Európa-kupa-sorozat mellett bizonyítanunk kell a varsói kontinensviadalon, a baki EYOF-on, valamint szeptemberben a kazahsztáni világbajnokságon is. Ez azt jelenti tehát, hogy hatalmas terhelés alatt állnak a fiataljaink.” Bíró úgy véli, hogy az Európa-kupa versenyeken tapasztaltak alapján egy-egy érem és pontszerző hely a realitás a fiúknak Lengyelországban. „Hullámzó teljesítményt nyújtottunk: voltak kiemelkedő sikerek és gyengébb szereplések egyaránt. Vannak olyan súlycsoportok, amelyekben kifejezetten jó erőt képviselünk, ezekben két fiatalt is indítunk. Általában úgy tűzzük ki a célokat, hogy a realitást vesszük alapul, ezt elosztjuk kettővel, így akár igazán sikeres kontinensviadalt is abszolválhatunk. De nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg múlik a sorsoláson és a dzsudokák adott napi formáján is” – vélekedik a mester.  A leányok vezetőedzője, Bejczi Zsuzsanna hasonló szereplést vár a lányoktól, mint Bíró a tanítványaitól: „Az év első versenyein nehezen lendültünk formába, ugyanakkor egyre szebb eredményeket értünk el tavasszal. Vannak meghatározó tagjai a csapatnak, akiktől várom a jó teljesítményt. Úgy vélem, a mezőny hasonlóan erős, mint a korábbi években, ennek megfelelően kell tatamira állniuk a lányoknak.”

IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, VARSÓ A magyar válogatott programja Csütörtök Fiúk. 50 kg: Barczikay Ákos (Óbuda JC), 55 kg: Farkas Bence (RHDSE) és Pomázi Dominik (CVSE), 60 kg: Gombás Bálint (GYAC) és Marosi Bálint (Óbuda JC) Leányok. 40 kg: Mamira Luca (Toto Sport SE), 44 kg: Vaska Fanni (Ippon), 48 kg: Kriza Anna (MVSC) és Kőszegi Rebeka (BHSE) Péntek Fiúk. 66 kg: Szegedi Dániel (CVSE) és Szabó Áron (Ippon), 73 kg: nincs magyar induló. Leányok. 52 kg: Harmath Eszter (UTE), 57 kg: nincs magyar induló. 63 kg: Sipos Dorina (Szatymaz) és Nyíri Nikolett (RHDSE) Szombat Fiúk. 81 kg: Sáfrány Péter (MVSC), 90 kg: Turánszki Zalán (MVSC) és Ijjas Attila (BHSE), +90 kg: nincs magyar induló. Leányok. 70 kg: Sági Nikolett (CVSE), +70 kg: Farkas Szilvia (GYAC) Vasárnap. Csapatverseny

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.