UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-06-26 15:33

Kezdődhet a junior torna-világbajnokság!

A keddi és szerdai pódiumedzésekkel, valamint a szerdai sajtótájékoztatóval mozgásba lendült a junior torna-világbajnokság gépezete: a győri Audi Arénában csütörtökön kezdődnek meg a versenyek. A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) először rendezi meg – egyelőre kísérleti jelleggel – a juniorok legnagyobb seregszemléjét, melyen 62 nemzet tornászai versenyeznek.

Már második napja dobbanásoktól hangos Győrben az Audi Aréna: kedden a fiúk, szerdán a lányok vehették birtokba a pódiumedzéseken az első junior-világbajnokság helyszínéül szolgáló létesítményt. Az edzésnapok után – a „rendes” tréningek az Olimpiai Sportparkban vannak – először próbálhatták ki a tornászok a vadonatúj szereket. Egyben be is törték azokat: mint az ifjúsági olimpiai és junior Európa-bajnoki érmes Balázs Krisztián elmondta, ezt egy nap alatt a mezőny „elintézi”, s ezt követően már kevésbé csúsznak a szerek. „Nagyon jó a terem, jók a szerek, sikerült megszokni mindent, amit kellett. Gyakorlatos edzést tartottunk és maguk a gyakorlatok is egész jól sikerültek, voltak kisebb hibák, de azokat később ki tudtuk javítani. Megjártuk a hivatalos fotózást is, hasonlón még nem vettem részt, és nagyon jó élmény volt, nagyon élveztem a napot” – mesélte az FTC tornásza, aki a keddi pódiumedzés után szerdán már a hivatalos sajtótájékoztatón beszélhetett várakozásairól.

matsz
matsz
„Ugyanazt várom magamtól, mint másik versenyeken: olyan tökéletesen végrehajtani a gyakorlataimat, amennyire lehetséges. Úgy gondoljuk, a korlát- és a nyújtógyakorlatom erős, fináléra esélyes – ha bejutok, ott pedig majd meglátjuk. Mindnyájunkat motivál a hazai világbajnokság, ad egy plusz lökést, hogy hazai közönség előtt versenyezhetünk.” A magyar lányversenyzők egyenesen a pódiumedzésről érkeztek a sajtótájékoztatóra, így rögtön beszámolhattak élményeikről. „Egész jól zártuk a pódiumedzést, csak pár rontás volt, de összességében elégedettek lehettünk a teljesítményünkkel. Ugrásban és gerendán várom magamtól a legjobb eredményt. Nagyon örülök, hogy itthon versenyezhetek, mert így a családtagjaimnak, a barátaimnak, a szurkolóinknak sem kell messze utazniuk, itt drukkolhatnak Győrben” – mondta Szujó Hanna, aki Balázs Krisztiánnal együtt szerepelt a világbajnokság promóciós filmjében. Persze vannak, akik a házigazda magyaroknál jóval messzebbről érkeztek – Brodyn Hall és társai például Új-Zélandról indultak a világbajnokságra.
szujo_hanna_
szujo_hanna_
„Szombaton érkeztünk, így volt három napunk akklimatizálódni, de az első éjszakák így sem voltak könnyűek. Hatalmas az időeltolódás, ráadásul az új-zélandi télből jöttünk a magyar nyárba, ehhez is hozzá kellett szokni – de lassan mindannyian átállunk. Őrületesen jó ez a helyszín, én magam még sosem versenyeztem ekkora csarnokban, sokkal nagyobb azoknál, amikben eddig dolgoztam. Ehhez hozzá kell szoknunk, de nekem egy plusz lökést is ad: a kulisszák miatt érzem, hogy milyen nagy eseményen versenyezhetek, és ez extra motiváció. Vadonatújak és remek minőségűek a szerek a versenycsarnokban és az edzőcsarnokokban is, kicsit még be kell törnünk őket, de ezzel nem lesz gond. Nagyon élvezem eddig a vb-t!” – mondta az új-zélandi fiúcsapat tagja a vegyes zónában. A sajtótájékoztatón elsőként Borkai Zsolt, Győr polgármestere – egyben Szöul olimpiai bajnoka lólengésben – kapott szót, s megemlítette, a város jelentős nemzetközi versenyszervezési rutinja is hozzájárul ahhoz, hogy a vb előkészítése tulajdonképpen zökkenőmentes. „Városunkban sok nemzetközi eseményt rendeztünk az elmúlt időszakban, s ez egyfajta küldetésünk is – és természetesen nekem külön megtiszteltetés is, hogy ebben a városban, melyben nagyon szeretik a sportot, megrendezhessük ezt a világbajnokságot. Győr jelentős sportinfrastruktúrával rendelkezik, és mondhatjuk, hogy nemcsak a gazdaságunkra és a kultúránkra is büszkék vagyunk, de a sportéletünkre is. Hatvankét ország versenyzői mérik össze az erejüket – ezek a tornászok már a felnőttválogatott küszöbén állnak, remélem, jó gyakorlatokat és magyar sikereket láthatunk” – mondta a városvezető. Steve Butcher, a FIG sportigazgatója széles mosollyal köszöntötte Borkai Zsoltot – mint kiderült, ifjú amerikai tornászként a lólengés olimpiai bajnoka volt az egyik kedvenc versenyzője. „Büszkeség, hogy egy példaképem mellett ülhetek, mert Borkai Zsolt volt az egyik idolom fiatal tornászként, nagyon felnéztem rá, hiszen nekem is a lólengés volt a legerősebb szerem. Remekül előkészített eseménynek vagyok tanúja, jól és nagyon alaposan megszervezett rendezvényt látok. Azért Győr és Magyarország a házigazda, mert a Magyar Tornaszövetség adta az impulzust az első junior-világbajnokság létrehozásához. A magyar szövetség adta a szikrát ehhez a versenyhez, melyet idén már ritmikus gimnasztikában is megrendeznek, s majd remélhetőleg a többi szakágban is.” „Nagyon kemény két éven vagyunk túl, hiszen az ötlettől a kidolgozásig és a rendezésig el kellett jutnunk. Május végétől nyugodtabb a szervezőbizottság, az elmúlt két hétben minden a helyére került, és a legnagyobb elismerés, hogy a FIG képviselői már azt mondták, hogy akár holnap kezdhetnénk – pedig huszadikán érkeztek, egy héttel a verseny előtt” – csatlakozott Steve Butcherhez Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára.
13_4_2019-05-05-19-33-29_image(1)
13_4_2019-05-05-19-33-29_image(1)
Puskás Jenő, a fiúk szakmai igazgatója szerint a junior-világbajnokság volt a hiányzó láncszem a fiatal tornászoknak – ezzel kerül minden a helyére a folyamatban. „A szakmából – úgy a versenyzőknek, mind a versenyzőknek – szerintem nagyon hiányzott egy ilyen verseny, hiszen ez egy tanulási folyamat. Meg kell tanulniuk a tornászoknak, milyen egy igazán nagy esemény, egy pódiumedzés, egy sajtótájékoztató – ez a lépés eddig hiányzott, és most megadatott, nem felnőtt versenyzőként kell végigmenni ezen a procedúrán” – kommentált Puskás, aki úgy vélte, a prominens tornanemzetek igen erős versenyzőkkel érkeztek, és elképzelhető, hogy a következő, 2024-es olimpiai ciklus már elsősorban a Győrben versenyző tornászokról szól. Török Dániel, a lányok csapatvezetője úgy vélte, a hazai világverseny valóságos ajándék a csapattagoknak – jóslásokba nem szeretett volna bocsátkozni, mondván, a pontszámokra majd inkább a verseny (és a látott teljesítmények) alapján térne vissza. Neki még péntekig várnia kell erre, de csütörtökön a fiúk már szerekhez lépnek – a mieink már a 10 órakor, a megnyitó után kezdődő első csoportban megkezdik a szereplést, „párban” az oroszokkal. A junior torna-világbajnokság részletes programja ITT érhető el. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.