UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-06-27 14:14

A parádésan kezdő Balázs Krisztián két szeren maradt esélyes a junior torna-világbajnokság egyéni döntőjére

Balázs Krisztián nagyon jól kezdett a győri junior torna-világbajnokságon, három szer után az egyéni összetett tabella élén állt, végül azzal kellett megelégednie, hogy nyújtón és korláton is a második helyet szerezte meg a szerenkénti döntők selejtezőinek első fordulójában. Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs sem maradt hibátlan, de összességében helytálltak a magyar fiúk.

A fiúk egyéni összetett döntőjével és a szerenkénti döntők selejtezőivel Győrött elkezdődött a juniorkorú tornászok számára első ízben kiírt világbajnokság. Az ünnepélyes megnyitó és a csapatok bemutatása után (ahol persze a magyarokat kísérte a legnagyobb üdvrivalgás) Balázs Krisztián, Dobrovitz Ádám és Bátori Szabolcs az első fordulóban 10 óra után pár perccel az oroszokkal párban lépett porondra. Korláton Dobrovitz Ádám kezdte meg a magyar szereplést a világbajnokságon. Gyakorlatát 11.866 ponttal díjaztak a bírók, Bátori Szabolcs produkciója már öt tizeddel jobbat kapott, majd következett Balázs Krisztián, aki rendkívül magabiztosan mutatta meg mire képes ezen a szeren. A leérkezést követően egy ököllendítéssel jelezte, úgy érzi, a várakozásának megfelelően indult a világverseny. A pontozóbírók igen magas 13.833-as számmal díjazták a fellépést.

Balázs_Krisztián_Fotó_Mura_László_511x365_acf_cropped1
Balázs_Krisztián_Fotó_Mura_László_511x365_acf_cropped1
A fiúk nyújtón folytatták a versenyt, ahol szintén mindhárman sikeresen hajtották végre gyakorlataikat, ahhoz pedig, hogy újra felhördüljön az Audi Aréna publikuma, ismét elég volt a Balázs-ököl. Talajon sem Dobrovitz, sem Bátori nem tudta hozni a „kötelezőt”, többször is belehibáztak az előadásba, Balázs viszont bokafájás ide vagy oda, lendületes, erős gyakorlattal készült, ami 13.266 pontot ért a bíróknál. A három szer kiváló teljesítménye után így „Kiki”  vezette az egyéni összetett tabellát, és a lóra úgy érkezett a fiatal tornász, hogy a közönség már sugdolózott, itt valami nagy dolog is összejöhet. De nem jött, Balázs ugyanis gyakorlata háromnegyedénél leugrott a szerről, csak aztán fejezte be mutatványát, így elkerült az egyéni verseny vezető pozíciójából is. A csarnok  megdöbbenésére a hibasorozat gyűrűn is folytatódott. Krisztián elengedte a szert, majd látható elégedetlenségében és tanácstalanságában szintén második nekifutásra végzett a gyakorlattal. Dobrovitzot és Bátorit közben végig a középmezőnybe pontozták a bírók, mint ahogy az ugráson is, amin végül Balázs ismét visszatért jó formájához, de ez a jó összetett eredményhez már kevés volt. Az első forduló után így az egyéni összetett versenyben Balázs 14., Dobrovitz 20., Bátori 21. helyen áll. A csapatviadalban Magyarország jelenleg a hatodik. A szerenkénti döntőbe kerülésre azonban még jó esélye van Balázs Krisztiánnak, hiszen nyújtón és korláton egyaránt a második pontszám az övé. A szerenkénti döntőkbe nyolc  országonként legfeljebb két  versenyző jut be. Balázs Krisztián változatos szereplése után jókedvűen nyilatkozott: „Igazából talajon egy ilyen jó gyakorlatot sem tudtam megcsinálni edzésen, mint most. A sérülés miatt nem nagyon érkeztem gyakorolni, csak versenyeken, így az egész jó gyakorlat volt. A formaidőzítés remekül sikerült.  Lovon talán figyelmetlenségből, de olyan hibát követtem el, amilyet nem nagyon szoktam. Nem vagyok elkeseredve miatta. A gyűrű miatt igen, mert azt szerettem volna szépen  megcsinálni, de a három fő szerem sikerült, így összességében elégedett vagyok. Amúgy bosszankodós típusnak tartom magam, de most egyáltalán nem idegesítenek a rontások.” Bátori Szabolcs picit bosszúsabb csapattársánál, de erre véleménye szerint meg is van az oka. „A talaj és a ló várakozásom alatt sikerült, ezt annak tudom be, hogy az elmúlt héten sajnos megfáztam. Remélem, lesz még lehetőségem bizonyítani egyéb versenyeken.” Dobrovitz Ádám elégedett teljesítményével, egyedül a talajon elkövetett fenékre ülésről mondana le utólag. Puskás Jenő szakmai igazgató is sajnálja a rontást.
matsz
matsz
„Nincsenek csodák, a pódiumedzésen is nehezebben ment ez a szer. Kikinek a lovát azért sajnálom, mert az utóbbi idők versenyein megcsinálta, a gyűrűn pedig túl jó gyakorlatot akart bemutatni – nem sikerült. Korláton és nyújtón nagyon jó helyen áll, reménykedünk, hogy ott is marad.” Ha Krisztiánnak sikerül döntőbe kerülnie, akkor vasárnap találkozhat vele újra a győri közönség, amelynek soraiban számtalan rajongója akad a fiatal tornásznak, hiszen a verseny után rögtön közös fényképeket és autogramokat kértek a 17 éves fiútól. „Megkértem, akit lehetett, hogy amíg fenn vagyok a szeren, addig hagyjanak koncentrálni, de utána a közös képek, aláírások nagyon jólestek. Ott leszek-e a döntőben ? Kiderül este tizenegy körül. Addig rágom a körmöm. Vagy megnézem a többieket, és azért izgulok kicsit” – nevetett Krisztián. Az első forduló után egyéni összetettben az ukrán Ilia Kovtun vezet 80.264 ponttal, második a kanadai Felix Dolci (79.731), harmadik az ugyancsak ukrán Nazar Csepurnyi (78.981). A csapatversenyben Ukrajna, Kanada, Egyesült Államok a sorrend. Hivatalos eredmények csak a versenynap befejezése után, este 10 óra körül várhatóak. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.