UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-06-30 20:15

Balázs Krisztián nyújtón bronzérmes a junior torna-világbajnokságon

Ennél jobban nem is végződhetett volna a győri junior torna-világbajnokság, hiszen a szerenkénti döntők második napján Balázs Krisztián nyújtón bronzérmet szerzett, korláton ötödikként zárt.

BC7G8223
BC7G8223
Vasárnap a győri junior torna-világbajnokságon öt szer döntőjét rendezték az Audi Arénában, kettőben a magyar torna legnagyobb reménysége, Balázs Krisztián is érdekelt volt. Az FTC 17 éves tornásza először a harmadik döntőben, korláton mutatkozott be és gyakorlata kis híján tökéletesre sikerült, ám a fináléban a világ legképzettebb juniorkorú tornászaival nézett farkasszemet, ellenük egy apró megingás is sokba kerül. Előbb még a harmadik helyen állt, aztán ketten is elékerültek, így a nyolc fős mezőny ötödikjeként zárt. Az érem nem jött össze, de csüggedésre sem oka, sem ideje nem volt a magyar fiúnak, hiszen még hátra volt kedvenc szere, a nyújtó döntője, melybe ötödik helyen kvalifikálta magát és ötödikként is mutatta be gyakorlatát. A publikum elcsendesedett, majd összeszorított ököllel nézte végig Krisztián koncentrált, erőteljes és lendületes produkcióját, hogy leugrását követően hatalmas ovációban törjön ki. De még ezt a kitörő örömöt is lehetett fokozni azzal, hogy a kivetítőn megjelent a 13.400-as pontszám, és az információ, hogy Balázs Krisztián a harmadik helyen áll. De még nem volt vége... A francia tornász mutatta be a világbajnokság utolsó gyakorlatát, azon múlott a magyar érem. A gyakorlat kivitele hibátlannak tűnt, így a világverseny leghosszabb másodpercei következtek a bírók pontozása idején. Végül 9 ezred döntött Balázs Krisztián javára, ez a hajszálnyi különbség pedig a bronzérmet jelentette a színteret vastaps kíséretében elhagyó magyar ifjú számára.
BC7G8379
BC7G8379
„Természetesen egy kicsit feszült voltam a döntőben. Pláne a végén, amikor még a francia fiúnak hátra volt a fellépése. Ugyanakkor magabiztos maradtam, hiszen tudtam, jól sikerült a gyakorlatom, számíthatok a jó eredményre. Nagyon örülök az éremnek, szuper volt a világbajnokság közege, sajnálom, hogy vége lett. Amikor leugrottam a nyújtóról, és meghallottam a közönség üdvrivalgását, azt éreztem, meglesz a dobogó. Ez a hangulat, ami az arénában volt, ez leírhatatlan. Azért is szerettem volna érmes lenni, mert ezt szántam meglepetés-ajándéknak edzőmnek, Nagy Zoltánnak, aki születésnapját ünnepelte.” Nagy Zoltán szerint pontosan ilyennek kell lennie egy szülinapnak. Az edző boldogan és elégedetten nyilatkozott tanítványáról.
BC7G8599
BC7G8599
„Ez a szülinap sokkal jobb volt, mint az előzőek, bár nem a születésnapra készültünk, hanem két jó gyakorlatra. Korláton csak egy minimális hiba csúszott be a végén, de egy világbajnoki ötödik hely is fantasztikus eredmény. Krisztián nyújtón úgy csinálta meg a gyakorlatát, ahogyan tudja, ennek köszönhető az érme. Mindkét szeren rendkívül erős volt a mezőny, ilyen közegben nem gondoltam volna, hogy valóban dobogóra tudunk állni. Persze, reménykedtünk benne, úgy is készültünk, hogy elcsíphető egy érem. A végén természetesen nagy volt az izgalom, mert a francia versenyző tiszta gyakorlatot csinált, de a kiinduló pontszáma valamivel kisebb volt a Kikiénél, így meglett a bronz.” A fiúk között nyújtón a csapatban ezüst, talajon bronzérmes ukrán Nazar Csepurnyi nyert, a japán szupertehetség, Kitazono Takeru a lólengés után korláton is diadalmaskodott, talajon Gabriel Burtanete jóvoltából román siker született. Az orosz lányok vasárnap is legyőzhetetlennek bizonyultak. Mindhárom versenyzőjüknek lett egyéni aranyérme is: az eddig csak csapatban első Jelena Geraszimova gerendán, az egyéni összetett aranyérmes, felemás korláton ezüstérmet nyert Viktorija Lisztunova talajon lett junior-világbajnok.

Fiú ugrás, döntő 1. Gabriel Burtanete 14.424 (román), 2. Hao-nan Jang 14.300 (kínai), 3. Jasper Smith-Gordon 14.183 (brit) Leány gerenda, döntő 1. Jelena Geraszimova 14.200 (orosz), 2. Xiao-yuan Wei 13.733 (kínai) 3. Kayla di Cello 13.733 (amerikai) Fiú korlát, döntő 1. Kitazono Takeru 14.266 (japán), 2. Hao-nan Yang 13.900 (kínai), 3. Oke Sinoszuke 13.766 (japán), … 5. Balázs Krisztián 13.366 Leány talaj, döntő 1. Viktorija Lisztunova 14.166 (orosz), 2. Jü-Szan Ou 13.833 (kínai), 3. Jelena Geraszimova 13.533 (orosz) Fiú nyújtó, döntő 1. Nazar Csepurnyi  13.700 (ukrán), 2. Ivan Gerget 13.600 (orosz), 3. Balázs Krisztián 13.400

  További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.