UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-07-04 10:20

Vívás: Pusztai Liza szerint könnyebb lesz jól szerepelni a felnőtt-világbajnokságon, mint a kontinensviadalon

Mindössze 18 éves, máris kétszeres felnőtt Európa-bajnoki érmesnek mondhatja magát a kardvívó Pusztai Liza (ifjúsági olimpiai és megannyi korosztályos Európa- és világbajnoki címe mellett). A BVSC-Zugló fiatalját a düsseldorfi felnőtt kontinensbajnokságon történtekről, valamint a júliusi, budapesti vb-ről kérdeztük. De persze, szóba került az is, milyen esélyt lát a 2020-as, tokiói olimpiai kvalifikációra.

Nem nevezhető hétköznapinak azt, ahogyan a 18 éves kardvívó, Pusztai Liza hangolt az olimpiai kvalifikációs sorozatra: a foggiai junior Eb-vel, valamint a toruni világbajnoksággal indult az egész. Olaszországban egyéniben a dobogó legfelső fokára állhatott, míg a csapattal bronzérmet szerzett. Lengyelországban a csapattal sikerült aranyérmet nyernie, egyéniben viszont a negyeddöntőben kiesett; hatodik lett. Ezt követően állt fel a moszkvai Grand Prix-verseny dobogójának harmadik fokára egyéniben, és ezáltal bekerült a felnőtt-világranglista legjobb tíz versenyzője közé. Mindez a düsseldorfi Európa-bajnokság előtt történt, amelyen ugyancsak remekelt a klasszis...

Pusztai Liza a düsseldorfi felnőtt Eb-n Forrás: MTI/Illyés Tibor
Pusztai Liza a düsseldorfi felnőtt Eb-n Forrás: MTI/Illyés Tibor
Amióta vívó kontinensviadalt rendeznek, a magyar női kardcsapat még sosem jutott döntőbe. Németországban ugyanakkor sikerült a csoda, mert a negyeddöntőben az ukránokat, az elődöntőben a világbajnok és ranglistavezető franciákat múlta felül az alakulat. A megálljt végül az oroszok parancsolták Lizáéknak, így a nagyon szépen fénylő, történelmi ezüstéremmel kellett beérniük. „A sorsolást figyelembe véve, álmodni sem mertünk a fináléról. Csodálatos élmény volt, hihetetlen emlék marad. Már az is nagy szó volt, hogy az ukránok fölé kerekedtünk, de a franciák legyőzése már minden képzeletünket felülmúlta. Az oroszokkal szemben az volt a baj, hogy mindössze egy asszót tudtunk megnyerni; hiába kaptunk ki csupán egy-két tussal, a hátrány felgyülemlett. Azon a napon valóban az oroszok voltak a legjobbak, ám mindent összevetve, továbbra is a franciákat tartom a legjobb egységnek” − emlékezett vissza ifjúsági olimpiai aranyérmes, Európa- és világbajnokunk. Pusztainak az egyéni megméretés nem úgy sikerült, ahogyan azt előzetesen várta; az első párharcot könnyedén abszolválta a belorusz Darja Andrejevával szemben, viszont a nyolc közé jutásért a francia Charlotte Lembach útját állta. „Persze, közvetlenül a csörte után el voltam kenődve, mert meglehetett volna a továbbjutás, így elégedett sem lehetek. Úgy fogom fel, hogy nem jöhet össze mindig minden, majd a világbajnokságon kompenzálom” − értékelt mosolyogva a BVSC-Zugló fiatalja. Ha pedig már említette a vb-t...Budapesten kezdődik július 15-én. Liza amondó, könnyebb dolga lesz idehaza, mint Németországban volt: „Szerintem a legjobb női kardvívók Európában vannak, tehát a világbajnokság mezőnye felhígul a többi ország részvételével. Ráadásul kiemeltként vághatok neki a versenynek, így a selejtezőben sem kell pástra lépnem. Nem szeretek előre kitűzni célokat. Annyit fogalmaztam meg, hogy a tudásom legjavát nyújtsam. Ha ez sikerül, akkor biztos, hogy nem panaszkodhatok az eredményre sem.” Az ifjú bajnok korábban arról beszélt oldalunknak, hogy nyolcvan százalék esélye van a női kardcsapatnak a 2020-as, tokiói olimpiai kvalifikációra. Ezt most újra átgondolta, és így vélekedik: „Szerintem most van ennyi az esélye a kvótaszerzésünknek. Az Eb másfélszeres pontot adott, a vb-n kétszeres a szorzó, így nagyon fontos, hogy minél előrébb végezzünk. Úgy érzem, most álltunk igazán össze egységként, úgyhogy bármire képesek lehetünk.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.