UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-07-06 18:14

Rémálom után, szép jövő előtt – a padlóról is felkelt a magyar U17-es kézilabda-válogatott

A serdülő kézilabda-válogatott 5 nap alatt 8 mérkőzést játszott a Göteborgban rendezett korosztályos nyílt kontinensviadalon, amelyen a csapat minden nehezítő körülmény ellenére szépen mutatkozott be a nemzetközi színtéren, elvégre ötödik helyezést ért el. Kopornyik Zsolt, az együttes szövetségi edzője összegezte honlapunknak az utánpótlástorna magyar tanulságait.

„Minden ellenünk játszott, de megmutattuk, hogy van karakterünk” – mondta Kopornyik Zsolt. A magyar gárda szövetségi edzője továbbá kiemelte, tanítványai nagyon sokat tanultak első nemzetközi megméretésükön, sőt, az ideálisnál többet is.

Ötödik helyen végzett a serdülőválogatott az U17-es nyílt Eb-n Forrás: Mksz
Ötödik helyen végzett a serdülőválogatott az U17-es nyílt Eb-n Forrás: Mksz
„Rendkívül hasznos volt a torna, mert azt a fajta terhelést, amit egy Európa-bajnokság jelent, otthon nem tudjuk lemodellezni. Az ehhez való alkalmazkodás csak úgy sikerülhet, ha minél több nemzetközi megméretésen veszünk részt. A gyerekeknek ez volt az első, de már most bebizonyították, hogy mind mentálisan, mind fizikailag újra tudják tölteni az elemeket. Rengeteg mérkőzést vívtunk, az összes együttes ellen felvettük a versenyt. Persze nem játszottunk tökéletesen, ugyanakkor az sem lehet véletlen, hogy a végső győztes feröerieken kívül csak a mi keretünk adott két játékost a torna álomcsapatába (Ónodi Jánoskuti Máté és Papp Tamás – a szerk.)A legtöbb kézilabdázónak szerencsére nem kell átélnie, amin ők 15-16 évesen keresztülmentek. Mondhatom, nem sokat aludtunk az adminisztrációs hiba miatt, ehhez képest minimum egy bronzéremmel ér fel, amilyen alázattal, küzdeni akarással vetették bele magukat a srácok a Csehország elleni, utolsó meccsünkbe. Amúgy is büszke vagyok rájuk, mert a vártnál jobban alkalmazkodtak a sorozatterheléshez. Igen, Fehéroroszországtól és a Feröer-szigetektől is az aznap délutáni, második meccsünkön kaptunk ki, de ez nem azt jelenti, hogy elfáradtunk azokra a találkozókra. A beloruszok ellen jött a holdpont, ott sem muzsikáltunk rosszul, a helyzeteink megvoltak, csak 10-12 ziccert kihagytunk, pontatlanul játszottunk. Az északiakat meg mindenki alábecsüli. Nem tartom jó dolognak, hogy a neve alapján ítéljünk meg egy országot. Ez a serdülő Eb, ahol mindenki zsákbamacska, nem lehet semmit előre mondani az esélyekről. Engem, aki benne van a szakmában, nem lepett meg, hogy megnyerték a tornát. És külön felhívnám rá a figyelmet, hogy mi játszottuk velük a legszorosabb mérkőzést. Mégis, mintha az a visszhang jönne otthonról, hogy ciki ellenük veszíteni. Szerintem egyáltalán nem az.” A szövetségi edző nem ment el a rendezés hiányosságai mellett sem, valamint elárulta a játékosok további fejlődésének fő összetevőjét. „A lebonyolítást nem igazán értettem. A csoportelsők gyakorlatilag hátrányból indultak a második helyen továbbjutókhoz képest. Ebben nincs logika, és abban sincs, hogy valaki négy óra leforgása alatt két meccset játsszon, amik ráadásul az érmekről döntenek. A spanyolok és a feröeriek elleni csaták között nem tudtunk ebédelni. De ez hagyján: a nagyobb probléma az volt, hogy az első összecsapásunkat heroikus állapotban fejeztük be, a katarzist pedig nem lehet négy óra múlva újra megteremteni. Megpróbáltuk a második találkozónkon is elérni ezt az érzelmi szintet, mindent beleadtunk, de már nem tudtunk olyan éles formát mutatni, mint a délelőtti mérkőzésen. Mindazonáltal elégedett vagyok a játékosokkal, nyolcból hat meccsüket megnyerték, bebizonyították, hogy ebben a korosztályban is sok tehetség játszik, akik a jövőben akár a felnőttválogatottnak is oszlopos tagjai lehetnek. De ehhez az kell, hogy megfelelően összehangoljuk nekik a versenyeket az edzéssel.”

FIÚ U17-ES NYÍLT EURÓPA-BAJNOKSÁG, GÖTEBORG (SVÉDORSZÁG) A magyar keret: Borbély István, Palasics Kristóf, Takács Ákos (kapusok), Bakos Bálint, Fazekas Gergő, Igali Gergő, Ilics Zoran, Imre Bence, Karai Miklós, Krakovszki Zsolt, Ludmán Marcell, Lukács Péter, Nkousa Dávid, Ónodi Jánoskuti Máté, Papp Bertalan, Papp Tamás, Radvánszki Zsolt, Temesvári Gábor. Szövetségi edző: Kopornyik Zsolt

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.