UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2019-07-08 16:26

Karatebronzok az ifjúsági világkupáról

Ketten is dobogóra állhattak a magyar karatés csapatból a hétvégi ifjúsági világkupán a horvátországi Umagban, ahol Ilankovic Aleksandra és Klement Kármen is bronzérmet érdemelt ki.

A dobogó alsó fokára léphetett fel két honfitársnőnk is a 14 és 21 év közötti karatésok hétvégén rendezett horvátországi világkupáján, amelyen elképesztően sokan: hetven országból több mint háromezren léptek tatamira.

Az MTK-s Ilankovic Aleksandra és edzője, Fischer Mihály az umagi bronzzal Forrás: mtk.hu
Az MTK-s Ilankovic Aleksandra és edzője, Fischer Mihály az umagi bronzzal Forrás: mtk.hu
A részvételi csúcsot hozó umagi eseményen, amely teljes mértékben felért egy korosztályos világbajnoksággal, Ilankovic Aleksandra és Klement Kármen verekedte el magát bronzéremig kategóriájában, s ez felettébb ígéretes magyar szempontból annak fényében, hogy 2020-ban már a hivatalos olimpiai program részeként mutatkozik be a karate Tokióban.  Dőreség lenne persze felfokozott várakozást kelteni, s máris ötkarikás reményekről írni, már csak azért is, mert példának okáért Ilankovic a junior lányok, vagyis a 16-17 évesek között szerepel, tehát roppant fiatal még az olimpiai szerepléshez, ám hogy nagy jövő előtt áll, vitathatatlan. Aleksandra, aki a horvátországi vk-n az 53 kg-os súlycsoportban vitézkedett bronzot érően, 68 fős mezőnyben jutott el az elődöntőig úgy, hogy hat (!) mérkőzését is megnyerte, csupán a döntőbe kerülésért vívott csatában maradt alul.  Ott is csupán bírói döntéssel, vagyis hajszállal veszített szerb riválisával szemben. A bronzzal pedig folytatta idei nagyszerű sorozatát, amelynek februári csúcsállomásán, a dániai korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmes lett. Várjuk - mert okkal várhatjuk – a folytatást! A horvátországi világkupa másik magyar harmadik helyezettje, az U21-es hölgyek 50 kg-os kategóriájában versenyző Klement Kármen is kiválóan helytállt. A Vasas 21 esztendős karatékája – ahogyan arra a hazai szövetség honlapja is emlékeztetett - a múlt hónap végén a felnőttek montreali olimpiai kvalifikációs viadalán sem állt messze az éremszerzéstől. Kanadában végül hetedik lett, ezúttal pedig egy körrel még tovább ment, s tán, ha nem hazai versenyzővel kell harcolnia a fináléért, még szebb színű medál is összejöhetett volna. Kár, hogy Kárment „évjárati okokból” már nem láthatjuk küzdeni az utánpótlás jövő év eleji nagy seregszemléjén, Aleksandra azonban nagyon is ott lehet, s újfent a legmagasabb szintre juthat a februári korosztályos Európa-bajnokságon. Különösen azért érdekes ez – bár nem újdonság, jó érzés sokadszor is leírni – mert Budapest lesz a kontinensviadal házigazdája. További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.