UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2019-07-08 10:51

Olimpiára készül a magyar női kerékpársport nagy ígérete, a még csak 17 éves Vas Kata Blanka

A magyar kerékpársport nagy ígérete a Mol Alapítvány által támogatott 17 éves Vas Kata Blanka, aki hovatovább többet van nyeregben, mint „szabadlábon” – merthogy ha esik, ha fúj, minden áldott nap edz legalább egy órát, ilyenkor, a nyári rekkenő hőségben is. A négyéves kora óta tartó „szüntelen” kerekezés eleve árulkodik kedvenc sportjával ápolt bensőséges viszonyáról, s megalapozza a várakozást: ő lehet a közeljövő kiemelkedő magyar sikerbiciklistája.

Már most is van mivel büszkélkednie Vas Kata Blankának, jóllehet csak 17 éves, ám ő nem az a dicsekvő fajta. Soroljuk hát mi magunk a legfőbb diadalait: sokszoros magyar bajnok, legutóbb az U17-es kategóriában lett a legjobb országúti mezőnyversenyben és időfutamos megméretésben egyaránt. Ciklokrosszban – magyarul terepkerékpárban – pedig idén tiniként szerezte meg a felnőttbajnoki titulust is. Legfrissebb diadalát június végén aratta: megnyerte az országúti ob-t. Nemzetközileg is magasan jegyzett bringás: a 2017-es Európa-bajnokságon olimpiai krosszban 8., a tavalyi ifjúsági olimpián, Buenos Airesben összetettben 3. lett, az idei U23-as világbajnokságon a 12. helyen érkezett célba, hogy csak néhány kiemelkedő eredményét említsük. Kedvence a három, általa művelt szakág közül a mountain bike, vagyis a hegyikerékpár, némi leegyszerűsítéssel: a száguldozás erdei ösvényeken, sziklás, gyökerek szabdalta talajon. A szívéhez pedig az olimpiai cross country – a hegyre fel és le – áll a legközelebb, tán nem véletlenül: ebben a műfajban lehet eljutni az ötkarikás játékokra. „Kiskorom óta mindig szerettem lefelé menni, ez jelenti nekem a mai napig az igazi kihívást, megcsinálni ezeket a technikás részeket – idézte fel a kezdeteket. – Apukámmal mentem mindig biciklizni a Pilisbe, nyaraláskor is ott volt kéznél a bicaj, na meg a versenyekre is vitt magával, úgyhogy hamar eldőlt a sorsom.” Blanka – aki a Katát nemigen használja – az atlétikával randevúzott a közelmúltig, de ebből a találkozásból semmi sem lett. „Próbálgattam a futást, de csak hobbiból az iskolában, ahová jelenleg is járok. Ősszel a tizenegyediket kezdem a pesterzsébeti sportgimiben” – adott röpke helyzetjelentést diák mivoltáról, majd arról beszélt, hogy a családban nem ő az egyetlen kerekes. „Bátyám, a 18 éves Balázs terepkerékpárban országos bajnok, most került be a világhírű Alberto Contador nemzetközi országúti csapatába, de öcsénk, a 13 éves Barnabás is kerékpározik, szerintem ő a legtehetségesebb hármunk közül...

Mol-vasblanka1
Mol-vasblanka1
A „nővéri elfogulatlanság” bizonyítéka után Blanka elmondta, hogy ezt a nyarat is végigedzi és végigversenyzi, szinte minden hétvégére jut valamilyen erőpróba három szakága valamelyikében. A legnagyobb vizsga július legvégén, illetve augusztus utolsó napjaiban vár rá, előbb az Európa-bajnokságon indul, majd jó egy hónappal később következik a világbajnokság. A még nagyobb feladatok azonban majd csak ezután jönnek.  „A nagy cél természetesen az olimpia. Az ötkarikás játékok programján szereplő hegyikerékpárban úgy látom, van esélyem az indulásra. Legkésőbb 2024-ben, Párizsban – de akár már jövőre, Tokióban is ott lehetek. Minden nap edzek, még vasárnap is. Ha mást nem, egy egyórás átmozgató tréninget feltétlenül beiktatok, amúgy meg 2-4 óra edzésem van naponta” – mesélte Vas Blanka, aki hegyikerékpárban magyar csapat, a Merida Maraton színeiben versenyez, ciklokrosszban és országútiban pedig a Doltcini Van Eyck nemzetközi csapatban indul. Abban nincs közöttünk vita, hogy a kerékpár nem éppen rizikómentes sportág, gyakorta vannak bukások, különösképpen a mountain bike-ban, ám ő ezzel nemigen foglalkozik:  „Persze, veszélyes üzem, de én még sosem estem nagyot – szerencsére...” – így a juniorok világranglistáján 6. helyen álló bringás, aki a Mol Alapítvány támogatását  célszerűen költötte el: természetesen versenykerékpárt vett belőle. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.