UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-07-12 08:43

Labdarúgás: 19 éves főszereplő a Honvédban – ennyit játszottak a magyar fiatalok a nemzetközi kupákban

A labdarúgó Bajnokok Ligája és Európa-liga selejtezők után összegyűjtöttük, hogy a magyar csapatok hány utánpótláskorú-játékost nevezett a meccskeretbe, és milyen szerepet játszottak a fiatalok. Eddig a Honvéd jár az élen ezen a téren, amelynél a 19 éves Banó-Szabó Bence gólt is szerzett.

A hétközi, nemzetközi kupameccseken, a magyar csapatokban szerepet kapó fiatal labdarúgók összegzését érdemes a kispestiekkel kezdeni. Nemcsak azért, mert az Európa-ligában szereplő Honvéd nevezte a legtöbb fiatalt a selejtező első összecsapására, hanem azért is, mert a 19 éves (két hét múlva tölti be a 20.életévét) Banó-Szabó Bence főszerepet is játszott a litván Zalgiris Vilnius elleni 3–1-es sikerben, hiszen ő szerezte meg a vezetést csapatának. Rajta kívül az utánpótláskorú játékosok közül pályára lépett még a kezdőcsapatban a 20 éves Kovács Nikolasz, csereként pedig a 18 esztendős Cipf Dominik. A cserepadon pedig ott ült még Berla Attila (20 éves), Hegedűs Márk (21) és Májer Milán (20). A bő El-keretébe pedig Temesvári Attilát (19) és Szendrei Norbertet (19) is benevezte a Honvéd.

A Honvéd Banó-Szabó Bence (balra) góljával szerezte meg a vezetést a Zalgiris Vilnius ellen (Fotó: Facebook/ Budapest Honvéd)
A Honvéd Banó-Szabó Bence (balra) góljával szerezte meg a vezetést a Zalgiris Vilnius ellen (Fotó: Facebook/ Budapest Honvéd)
A fővárosi piros-feketék mellett várhatóan a DVSC küldi majd pályára a legtöbb magyar fiatalt a nemzetközi kupameccseken, a Loki bő El-keretében ugyanis Kovács Péter (19), Újvárosi Ádám (19), Kusnyír Erik (19), Pintér Ádám (17), Szabó Árpád (18), Nikitscher Tamás (18) és Zsóri Dániel (18) személyében hét 20 év alatti játékos található. Közülük az albán FK Kukësi ellen 3–0-ra megnyert meccsen Kusnyír kezdőként 89 percet játszott, Zsóri Dániel (18) a kispadon ült. A montenegrói FK Zetát 5–1-re idegenben kiütő Mol Fehérvár bő El-keretében az UEFA honlapján jelenleg csak a 18 esztendős Szabó Bálintot találjuk meg a fiatalok közül, akit az első meccsre nem neveztek be. Ellenben a hazaiaknál a kezdőcsapat tagja volt a 17 éves csatár, Ivan Vukcsevics. A bajnok Ferencváros labdarúgócsapatában a nyári felkészülési meccseken kilenc utánpótláskorú játékos kapott szerepet, míg az együttes bő BL-keretében, a kimondottan a fiatalok számára fenntartott B-listának is köszönhetően hét 21 évesnél fiatalabb játékos szerepel. Közülük Bánki Márton András (18 éves), Bene Marcell (17) és Pócsik Botond (18) semmilyen szerepet nem kapott még korábban az első csapatban. Ugyanakkor a nyári felkészülési meccseken szereplő kilenc ferencvárosi fiatalból Csernik Kornél, Könczey Márk, Kundrák Norbert, Szerető Krisztofer Takács Zsombor és a belga Marten Wilmots nem szerepel az UEFA hivatalos honlapján közzétett ferencvárosi BL-keretben. Más kérdés, hogy a Ludogorec elleni, 2–1-re megnyert BL-selejtezőre egyetlen fiatalt sem nevezett be a Fradi a bő keretből.

UTÁNPÓTLÁSKORÚ JÁTÉKOSOK A MAGYAR KUPACSAPATOKBAN Bp. Honvéd–Zalgiris Vilnius 3–1 Honvéd: Banó-Szabó Bence (19) kezdő volt, gólt is szerzett, Kovács Nikolasz (20) is kezdett, Cipf Dominik csereként állt be, Hegedűs Márk (21), Májer Milán (20) és Berla Attila (20) kispados volt. DVSC – FK Kukësi (albán) 3–0 DVSC: Kusnyír Erik (19) kezdett, a 89. percben lecserélték. Zsóri Dániel (18) a kispadon ült. FK Zeta – Mol Fehérvár 1–5 Mol Fehérvár: egyetlen utánpótláskorú játékost sem neveztek a mérkőzésre. Ferencváros–Ludogorec (bolgár) 2–1 FTC: egyetlen utánpótláskorú játékost sem neveztek a mérkőzésre.