UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-07-14 21:00

Leány U19-es kézi Eb: erődemonstrációt tartott a spanyolok ellen, s hibátlan mérleggel csoportelső a magyar válogatott

A harmadik riválisát is leiskolázta, így veretlenül jutott a középdöntőbe a magyar leányválogatott a győri U19-es kézilabda Eb-n. Golovin Vlagyimir együttese 33–23-ra verte a spanyolokat, és készülhet a középdöntőre, a norvégokra és a románokra.

Vasárnap – a tavalyi U20-as női vb-siker évfordulóján – az eddigi legnagyobb és leghangosabb közönség várta a magyar válogatott spanyolok elleni összecsapását az Audi Arénában, a győri leány U19-es kézilabda Európa-bajnokság harmadik fordulójában. A tét immár a csoportelsőség volt, na meg az, hogy hány pontot visz magával a Golovin-csapat a középdöntőbe.

Tóth Nikolettet a spanyolok ellen is remekelt a győri U19-es Eb-n Fotó: Koncz György/Nemzeti Sport
Tóth Nikolettet a spanyolok ellen is remekelt a győri U19-es Eb-n Fotó: Koncz György/Nemzeti Sport
Az első percekben kiderült, a magyar lányokra is átragadt a pazar hangulat, és valósággal nekiestek a spanyoloknak: elsősorban Kácsor Gréta bombáinak köszönhetően már nyolc perc után tetemes hátrányban találták magukat, 5–1 állt az eredményjelzőn. Azonban hiába az álomrajt, nem sikerült megtörni az ellenfelet, amely a félidő derekára visszakapaszkodott a meccsbe (10–8). Golovin Vlagyimir időkérésére aztán újra összerázta a társaságot, és a félidő utolsó perce ismét a mieinkről szólt: Tóth Nikolett vezérletével hétgólos előnyt sikerült kiépíteni a szünetre (18–11). A fordulás után hiába telt el újabb negyedóra a mérkőzésből, a különbség nem változott (25–18). Próbálkoztak a spanyolok becsülettel, de mindig jött a magyar válasz, és akkor már az időkérés sem segített az ellenfél gondjain. Olyannyira, hogy az 54. percben a magyar közönség tízet számolt az addigra már alaposan lemaradó dél-európai riválisra. Így nem meglepő, hogy a végén fölényes, 33–23-as sikernek tapsolhatott a hazai publikum.
Herczeg Lili több nagy bravúrt is bemutatott, a végén öt választották a mérkőzés legjobbjának Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Herczeg Lili több nagy bravúrt is bemutatott, a végén öt választották a mérkőzés legjobbjának Fotó: Cseh Péter/MKSZ
A sikerrel megvívott csoportkör Golovin Vlagyimir szövetségi edző arcára is csalt egy félmosolyt: „Ez volt az első meccs, amelyen igazán megtapasztalhattuk az Európa-bajnoki tempót. Keményen kellett dolgozni, hatvan percen keresztül előre-hátra futni. Elégedett vagyok, örülök neki, hogy meccsről meccsre jobbak vagyunk, de a védekezést még csiszolni kell, mert a következő két összecsapás még nehezebb lesz.” A találkozó egyik legjobb magyarja, az ötgólos Tóth Nikolett volt, akiben a szintén a védőmunkával kapcsolatban maradt egy kis hiányérzet. „Nem érezzük még annyira, nem lépünk ki időben, ezt biztosan ki kell javítanunk a következő mérkőzésekre. Ettől függetlenül a csapat jól dolgozott, szerintem mindenki szintet lépett a mai meccsen, és jól játszottunk a fantasztikus közönségünk előtt.” Védekezés ide vagy oda, a tény az, hogy a magyar válogatott tíz góllal legyőzte a spanyolokat, és százszázalékos produkcióval csoportgyőztes. S ez nem rossz ajánlólevél a norvégok elleni keddi, majd a románok elleni szerdai középdöntős csatára.

LEÁNY U19-ES KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR C csoport, 3. forduló MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 33–23 (18–11) Magyarország: Herczeg, Szabó (kapusok), Albek 1, Arany 5, Bánfai 2, Kácsor 7, Kellermann 1, Kuczora 1, Pál 3, Schatzl, Simon 3, Stranigg 3, Szilovics, Tóth 5, Vámos 2, Zsiborás. Szövetségi edző: Golovin Vlagyimir Spanyolország: Luzuriaga Gonzalez, Wiggins Sancho (kapusok), Alvarez Torrado, Arcos Poveda 8, Bengoetxea Erriondo 1, Capdevilla Barbany, Fernandez Agusti, Gil Munoz, Loidi Extaniz 2, Morales Rodriguez 2, Moreno Lahora 2, Palomo Pineda 1, Santome Santos, Sobrepera Casol 1, Spugnini Santome 6, Vallina Guerra 1. Szövetségi edző: Imanol Alvarez Arruti Hétméteresek: 3/3, ill. 4/2 Kiállítások: 10, ill. 2 perc A csoport másik mérkőzésén: Montenegró–Ausztria, 20.30 A csoport állása: 1. Magyarország 6 pont/3 mérkőzés, 2. Spanyolország 3/3, 3. Montenegró 1/2, 4. Ausztria 0/2 A középdöntő programja: Július 16., kedd, 18.30: Magyarország–Norvégia Július 17., szerda, 18.30: Magyarország–Románia

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.