UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2019-07-19 17:03

Egymás hibáit javítva lett Eb-bronzérmes az U12-es magyar sakkcsapat

„Ha valaki hibázott, mindig volt csapattárs, aki ki tudta ezt javítani” – mondta az U12-es magyar sakkcsapatot vezető Ruck Róbert nagymester a megszerzett Európa-bajnoki bronzérem után.

A július 11. és 17. között a csehországi Pardubicében megrendezett U12-es csapatsakk Európa-bajnokságon harmadik helyezést ért el a magyar válogatott. A csapatvezető Ruck Róbert nagymester hasonló szerepkörben eddig csak egyéni kontinensviadalon tűnt fel, így számára is új kihívást jelentett a feladat, amiben a csapat érdekeit a személyes dolgok elé szükségeltetik helyezni. Véleménye szerint azonban ez mind neki, mind a játékosoknak sikerült, így ebből a szempontból elégedetten értékelte a versenyt.

sakkeb3
sakkeb3
„Érdekes és izgalmas feladat volt, kicsit emlékeztetett korábbi válogatott szerepléseimre. Az ifjúsági szövetségi kapitány, Ribli Zoltán olimpiai bajnok elég vegyes csapatot jelölt ki játékra: három, a korcsoportot vezető játékos Tancsa Tamás, Tran Dávid és Könyves Álmos mellé egy 10 éves tehetséget, Giang Namot és egy leány versenyzőt, Gaál Zsókát. Két utóbbi játékos sem rutintalan már, hiszen mindketten szereztek érmet világversenyen. Összességében nagyon kiegyensúlyozott csapatunk volt, amit az eredmények is bizonyítottak. Ha valaki hibázott, mindig volt csapattárs, aki ki tudta ezt javítani. Gyakorlatilag minden gyerek kamatoztatta erősségét a nehéz szituációkban. Emellett a gyerekek becsülettel készültek minden játszmára, és megérdemelten szerezték meg a bronzérmet.” Ruck Róbert úgy érezte, hogy a csapat fokozatosan lendült bele a játékba az Európa-bajnokságon. Kiemelte a későbbi győztes lengyelek feletti diadalt, valamint az ezüstérmes franciák elleni döntetlent, ami egy picit fájó volt számára, hiszen a csapat a második táblán nagy esélyt szalasztott el. A bronzérmet a szakember remek eredménynek titulálja, ám annak tudatában, hogy a gyerekek igazán közel jártak a második hely megszerzéséhez, nem érzett felhőtlen boldogságot. „Egy ilyen világversenyen az ilyen korú gyerekek számára a legfontosabb a tapasztalatszerzés, hogy a későbbiek folyamán, amikor felnőtt válogatottak lesznek, már ne »újoncként« üljenek asztalhoz, szokják a nemzetközi mezőnyt, a folyamatosan erős ellenfelekkel való csatázást. Jelen versenyen is kiderült, hogy egy ilyen eseményen már nincs gyenge ellenfél, nem számítanak az élőpontszámok, csakis az, hogy az adott pillanatban és mérkőzésen ki tudja túljátszani ellenfelét. Mint minden sportban, a sakkban is nagyon fontos a sportszerű és fegyelmezett életmód, de emellett jól is kell, hogy érezze magát a gyerek, mert akkor tud felszabadultan játszani, és megmutatni, hogy mire képes. Köszönöm mindenkinek, aki követte az eseményeket, szurkolt és biztatott, nélkülük nem jött volna létre ez a szép eredmény.” A csapatot vezető nagymester a verseny végén azt a tanulságot vonta le, hogy még alaposabban, még többet kell dolgozni a fiatalokkal, és amennyiben lehet, ki kell javítani az egyéni hibákat. Hangsúlyozta, a vereségnek legtöbbször oka van – azt kell megkeresni, és orvosolni. Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.