UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2019-07-19 15:04

Kajak-kenu: Gazsó Alida Dóra helyettesíti Kozák Danutát a kajaknégyesben a szegedi vb-n

Óriási lehetőséghez jutott Gazsó Alida Dóra: a 19 éves sportoló a magyar kajak-kenusport emblémájának számító női kajaknégyes tagjaként bizonyíthat az augusztusi, szegedi felnőtt-világbajnokságon – írja az SzPress Hírszolgálat.

Gazsó Alida Dóra kettőzött erővel dolgozik, amióta tudja, hogy a kajaknégyes tagjaként a közelgő szegedi világbajnokság résztvevője lehet. Tagadhatatlan, hogy ezt nem csupán figyelemre méltó eredményeinek köszönheti, hanem annak is, hogy az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta ezúttal „csak” az 500 méteres egyesben, valamint Kárász Annával kettőst alkotva a K2 500-on száll vízre.

Gazsó Alida Dóra a női kajaknégyesben bizonyíthat a felnőtt-vb-n Forrás: kajakkenusport.hu
Gazsó Alida Dóra a női kajaknégyesben bizonyíthat a felnőtt-vb-n Forrás: kajakkenusport.hu
Olimpiai kvalifikációs világbajnokság következik, hat kvóta megszerzése a cél, ezért is kötötte ki a szövetség, hogy aki kettesben indul, az nem ülhet be a négyes hajóba. A londoni és a riói „aranynégyest” erősítő Kozák helyét így a 19 esztendős felnőtt vb-újonc Gazsó foglalhatja el. A KSI SE büszkesége, aki már öt junior-világbajnoki aranyérmet gyűjtött össze, és akinek U23-as vb-győzelmek is a dicsőséglistájára kerültek, nem éppen nyílegyenes úton haladva kötött ki a sikereket hozó sportágában. Egy biztos: végül is jól választott. „Tizehárom évvel ezelőtt, hat esztendősen szálltam először vízre, előtte és egy ideig a kajakozás mellett is a zenélés, a balett, a kosárlabda és az úszás között csapongtam, amíg a KSI SE szakosztályának megnyerő közössége be nem szippantott”nyilatkozta a mindig mosolygós Gazsó Dorka az SzPress Hírszolgálatnak. Tehetségesnek mondják, jó versenyzői erényekkel ajándékozta meg a sors, erejének és robbanékonyságának köszönhetően illesztették rá a „Dinamit” becenevet. Két idei válogatóversenye, egy gyengébb és egy biztató között leérettségizett, ősztől az ELTE edzői szakán szeretné folytatni a tanulmányait. Nem akar elsietett döntést hozni, de most úgy érzi, hogy egyszer majd fiatal versenyzőket tanítva is sikeres lehet. „Egyelőre a világbajnoki felkészülésem mindent felülír, olyan lehetőséget kaptam, amit csak halál komolyan lehet venni – folytatta Gazsó, akinek felkészülését jelenleg Mórocz István irányítja. – Olyan négyesben versenyezhetek, amelynek minden tagja nálam jóval többet tett már le az asztalra. Csipes Tamara olimpiai, világ- és Európa bajnok, Medveczky Erika öt vb- arannyal büszkélkedhet, de Bodonyi Dóra sem maradt vb- és Eb-címek nélkül. Nincs drukk bennem, megtanultam az évek során, hogy milyen érzés újoncként nagyobbak és tapasztaltabbak ellen versenyezni. Serdülőként csatáztam az ifikkel, tizenöt esztendősen álltam ki a tizennyolc évesek ellen, és nem vallottam kudarcot. Szeretnék egyszer olimpikon is lenni, de nem fogok elkeseredni, ha a „versenyek versenye” kimarad az életemből. Számomra az élsport egyet jelent az örömkajakozással, és szerintem addig jó, amíg ez így is marad” – mondta befejezésül a magyar kajak-kenusport emblémájának számító női kajaknégyes újonca. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.