UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2019-07-20 20:00

A holnap kezdődő EYOF-on 88 magyar fiatal lép az olimpiák előszobájába

Július 21. és 27. között Bakiban rendezik meg a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, ahová a magyar küldöttség 88 fiatal sportolóval érkezett, és igyekszik a lehető legjobb eredményeket elérni. A multisporteseményen tíz sportágból kilencben van magyar érdekeltség, összeállításunkban egyesével kitérünk ezekre.

Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban vasárnap veszi kezdetét a 14 és 18 év közötti sportolók egyik legnagyobb nemzetközi megméretése, a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF). Ez az először 1991-ben, Brüsszelben megrendezett multisportesemény tizenötödik kiadása. Bakiban egy héten át 48 ország ifjoncai küzdenek meg egymással, a szervezők több mint 3600 csapatkísérőt és sportolót fogadnak, a magyarok a tízből kilenc sportágban, 88 sportolóval képviseltetik magukat.

olimpia.hu eyof
olimpia.hu eyof
A magyar csapat kifejezetten eredményesnek számít, hiszen eddig megszerzett 222 EYOF-érméből 75 a legfényesebbek közül való. Amennyiben a sportágakat vesszük górcső alá, az úszás a legsikeresebb, a magyar fiatalok 40 aranyérmet és 115 dobogós helyezést szereztek. A megnyitót magyar idő szerint vasárnap 18 órakor tartják az eredetileg az Eurovíziós Dalfesztiválra épített Kristálycsarnokban. Dósa Viktória, a magyar csapat vezetője május elején járt a helyszínen. „Egy kicsit ambivalens érzéseim vannak, mert Azerbajdzsán nem a szervezési kvalitásairól híres. Az ott rendezett Európai Játékok nagyon jól sikerült, de akkor egy nagy létszámú nemzetközi stáb is dolgozott, és segítette a helyi szervezőbizottságot. Az EYOF kisebb rendezvény, kevésbé vonzza a nyilvánosság figyelmét, és a szervezők nem olyan költségvetéssel gazdálkodnak, mint akkor. Ugyanazokat a helyszíneket fogjuk használni, és reméljük, minden rendben lesz. A helyiek lelkesedése elragadó.” Az eseményen egyedül röplabdában nincs magyar érdekeltség, a sportágak mindegyike szerepel a 2020-as és 2024-es nyári olimpiák programjában is. A két évvel ezelőtti EYOF-ot Győr városa rendezte, és ez a viadal hozta a legsikeresebb magyar szereplést, hiszen a hazai sportolók 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzérmet gyűjtöttek össze, megszerezve az éremtáblázat harmadik helyét. A fesztiválon kilenc sportág állandó, egyet a rendező ország választ ki pluszban. Győrben a kajak-kenu volt a szerencsés, az azeriek nemzeti sportjukra, a birkózásra szavaztak. A magyar küldöttség bizakodva érkezett, a helyszínre és a kilenc sportág mindegyikében igyekszik maradandót alkotni – haladjunk ábécérendben! ATLÉTIKA
ej youtube crystal
ej youtube crystal
Az EYOF-ra nem volt szintidő, a válogatás az európai ranglista július elsejei állása alapján történt. Országonként egy versenyszámban csak egy versenyző indulhat, hazánk 16 fővel vág neki a küzdelmeknek. A magyar keret igen erősnek tűnik, hiszen a fiúknál az európai ranglistán a hetedik, a lányoknál a tizedik a legrosszabb helyezése versenyzőinknek. Lengyák György utánpótlás szakreferens óvatosan beszélt a magyarok esélyeiről, de megjegyezte, a svédváltó a küldöttség egyik nagy erőssége, valamint a fiúknál 100 és 200 méteren, illetve 400 méter gáton lát lehetőséget a jó eredményre, míg a lányok mezőnyében a 200 méter, a 2000 méter akadály és a hétpróba lehet a sikerszám.

Ötkarikás külsőségek Azerbajdzsán fővárosa olimpiai szintű sportinfrastruktúrával rendelkezik, az EYOF rendezvényeinek helyszínt biztosító épületek többsége a 2015-ös Európai Játékokon már „bizonyított”. A megnyitót és a záróünnepélyt a hatalmas, 27 ezer fős befogadóképességű Kristálycsarnokban tartják (az arénát eredetileg az Eurovíziós Dalfesztiválra építették), de a Nemzeti Tornacsarnok, a Heydar Aliyev Aréna vagy a Vízipalota is kiemelkedő színvonalú sportlétesítmény. Az EYOF versenyeit tizenhárom helyszínen rendezik meg.

BIRKÓZÁS Az EYOF után hat nappal már kezdődik is a szófiai kadét-világbajnokság, ennek ellenére a vezetőedzők azokat a fiatalokat nevezték, akikről úgy vélik, a legesélyesebbek a dobogós helyezések elérésére. A mesterek amondók, úgy kell tekinteni a viadalra, mint egy nagyon erős edzésre. A lányok edzője, Gyurasits Csaba, a szabadfogású fiúk trénere, Farkas Gábor, valamint a kötöttfogásúak vezetőedzője, Repka Atttila egyaránt szeretne legalább egy dobogós helyezést. Érdekesség, hogy a birkózóviadal lebonyolítása teljesen eltér a nemzetközi szövetség szabályától, ugyanis a kétnapos verseny helyett egy-egy szakág egy nap alatt fejezi be a maga viadalát.

Nagyban is sikerült Tizenhét olyan sportoló akad, aki az EYOF-on megszerzett aranyérem után az olimpián is felállhatott a dobogó legfelső fokára. A névsorban olyan ikonok találhatók, mint a holland úszó Pieter van der Hoogenband vagy a torna két kiválósága, a román Sandra Izbasa és az orosz Jelena Zamolodcsikova. A verseny történetének legeredményesebb magyar versenyzője az olimpiai bajnok úszó Risztov Éva 5 arany- és egy ezüstéremmel, de Márton Anita, Karakas Hedvig, Hosszú Katinka vagy Kapás Boglárka is az EYOF-on kezdte sikerszériáját.

CSELGÁNCS A dzsúdósok két évvel ezelőtt, Győrben parádésan szerepeltek az EYOF-on, három arany-, két ezüst- és öt bronzéremmel zárták a versenyt. Az ifjúsági fiúk vezetőedzője, Bíró Norbert és a lányok szakágvezetője, Bejczi Zsuzsanna előzetesen nem tudja, mennyire erős mezőnnyel kell szembenézniük tanítványaiknak, hiszen a nemzetközi szövetség oldalán le van tiltva a nevezési lista – így viszonylag nehéz orientálódni. Az azonban biztos, hogy mind a ketten szeretnének legalább egy dobogós helyezést. KERÉKPÁR Két éve Vas Kata Blanka érte el a legjobb helyezést, aki tizenkettedikként végzett az országúti mezőnyversenyben, a fiúknál Sánta Ármin lett huszonhatodik. Bakiban kedden rendezik meg az időfutamokat, Szíjártó Zétény, Mészáros Bence, Fischer Fanni és Kovács Judit szárnyalhatja túl a 2017-es eredményeket. KÉZILABDA
leány ifi kéziválogatott
leány ifi kéziválogatott
A lányok 2017-ben az Audi Arénában telt ház előtt megnyerték a nyolccsapatos tornát – nem akármilyen történet, hogy a napokban ugyanaz a társaság pont az impozáns kisalföldi sportcsarnokban parádézik az U19-es Európa-bajnokságon. Az EYOF-on ugyanakkor idén is az U17-esek vesznek részt, magyar részről csak a lányok. S az eddigi szereplésük alapján nyugodtan kijelenthetjük, ez a korosztály sem számít éppen gyenge eresztésnek. Ifj. Kiss Szilárd együttese tavaly júliusban aranyéremmel tért haza a svédországi nyílt U16-os Európa-bajnokságról, és azóta sem szenvedett vereséget.

Több-kevesebb magyar rutin Illovszky Dominik a magyar csapat legrutinosabb tagja, ugyanis a síkfutó nemcsak a két évvel ezelőtti, győri EYOF-on volt ott, hanem a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is képviselte hazánkat. Akkor Győrben a kalapácsvető Giczi Eszter is versenyzett, míg Argentínában a tornában három érmet is bezsebelő Balázs Krisztián, a síkfutó Farkas Bence és a birkózó Szenttamási Róza szerzett értékes nemzetközi tapasztalatokat. A többi magyar fiatal először jár multisporteseményen.

KOSÁRLABDA Szkocsovszki Igor U16-os leányválogatottjának nehéz lesz felülmúlnia a két évvel ezelőtti második helyezést. Jó példa lehet, hogy annak a korosztálynak a sikersorozata azóta is töretlen: a lányok 2018-ban negyedikek lettek az U17-es világbajnokságon, az U18-asok között Európa-bajnoki harmadik helyet szereztek, idén meg ezüstöt nyertek az Eb-n. Az Azerbajdzsánba utazó csapat is jó erőt képviselhet a kosarasok hétfőn kezdődő megméretésén, amelynek helyosztóit a záró napon, szombaton bonyolítják le.
BC7G8223
BC7G8223
TENISZ A magyarok közül két éve Jánosi Luca használta ki legjobban a hazai pálya előnyét, a negyeddöntőben a későbbi győztes dán lánytól kapott ki. A fiúknál egyéniben és párosban is olasz aranyérem született. Most magyar színekben Páll Noel, Pesti Balázs, Bartha Panna és Kántor Anna igyekszik minél tovább jutni. A sportág képviselői már vasárnap megkezdik szereplésüket. TORNA Magyar részről Szujó Hanna, Makovits Mirtill, Kovács Márton és a nyújtón Győrben junior-világbajnoki bronzérmet szerző Balázs Krisztián lesz jelen az eseményen. A lányok mind a négy, a fiúk mind a hat szeren bemutatják gyakorlataikat. Török Dániel, a lányok edzője Makovitstól ugyanazt a produkciót várja, mint a világbajnokságon, Szujónak azonban ki kell kiküszöbölnie győri hibáit. Nagy Zoltán, a fiúk vezetője szerint Balázs és Kovács is remek erőben várja a megméretést – utóbbi tornásznak ez lesz az első nagy nemzetközi fellépése. ÚSZÁS
kós hubert múst
kós hubert múst
Ahogyan valamennyi utánpótlás-világversenyre, úgy az EYOF-ra is nagy reményekkel utazik a magyar válogatott. Petrov Iván szövetségi kapitány úgy fogalmazott, egy újabb kitűnő generáció lehetőségét látja a csapatban. A legnagyobb név az UTE versenyzője, Kós Hubert, aki nemcsak a saját korosztályában, hanem az U18-asok, vagyis az ifjúságiak között is halmozza az érmeket. De ugyanúgy ki lehetne emelni Betlehem Dávidot, Nyirádi Rékát vagy éppen Ugrai Pannát. A 2017-es EYOF-on duplázó, összesen hat érmet szerző Nagy Réka az egész verseny legeredményesebb magyar sportolója lett.

logo bakuRagyogásra készen Az EYOF logójából Baki jellegzetes két épülete (Flame Towers, Heydar Aliyev Center) és kulturális öröksége (egy ősi azeri kasmírminta) köszön vissza. A játékok jelmondata, a „Ready to shine”, avagy a „ragyogásra készen” az olimpiával is összekapcsolható lángmintában jelenik meg a logóban. A játékok kabalafigurái, az azeri népmesékből kilépő Jirtdan és az erőt, rettenthetetlenséget, magabiztosságot sugárzó leopárd, Babir karaktereiben kelnek életre.

FESZTIVÁLI HANGULAT Dósa Viktória szerint bár komoly megméretésre utazik a magyar csapat, nem maradhat el, hogy a fiatalok valóban megtapasztalják a fesztiváli hangulatot, és elsősorban ajándéknak fogják fel a lehetőséget. „Egy kicsit úgy képzelem el az egészet, mint egy iskolai előkészítő osztályt az óvoda után, hiszen ez az első alkalom a korosztály számára, hogy multisporteseményen vehessen részt. Ez a nagy olimpiák előszobája. Persze igenis vegyék komolyan – az EYOF-érmek Magyarországon sokat érnek, mindenki tiszteletben tartja azokat. Ugyanakkor még nem minden tekintetben jellemző a szigorúság, van lehetőség kikapcsolódni, szórakozni, és nagyon is fontos, hogy megismerkedjenek más országok, sportágak képviselőivel. Ezt mi is szeretnénk szorgalmazni. Ugyanakkor látni, hogy a sportágak sem veszik egyformán komolyan az eseményt. Az úszóknak például már ebben a korban erősen kontrollált napirendhez kell igazodniuk, de a feledhetetlen élmény mindenki számára garantált.”

A magyar csapat Atlétika: Bánóczy Árpád (400 m gát, svédváltó), Farkas Bence (200 m, svédváltó), Hodossy-Takács Sámuel (magasugrás) , Illovszky Dominik (100 m, svédváltó), Katavics Balázs (kalapácsvetés), Molnár Attila (400 m, svédváltó), Nagy Marcell (rúdugrás), Pap Márk (110 gát, svédváltó), Giczi Eszter (kalapácsvetés), Kőszegi Míra (200 m), Kulcsár Boglárka (rúdugrás), Mohai Regina (400 gát), Szűcs Szabina (hétpróba), Tóth Anna (100 m gát), Varga Gréta Barbara (2000 m akadály), Zahorán Petra (5000 m gyaloglás) Birkózás: Balázs Bálint (szf., 65 kg), Deák Zoltán Dániel (kf., 65 kg), Dely Marcell Dominik (szf., 60 kg), Kiss Benedek (szf. 55kg), Kovács Gábor (kf., 60 kg), Vitek Amadeusz János (kf. 55 kg), Matyi Vivien Erika (46 kg), Szenttamási Róza (57 kg), Vizi Flóra (53 kg) Cselgáncs: Farkas Bence (55 kg), Ijjas Attila (90 kg), Marosi Bálint (60 kg), Sáfrány Péter Marcell (81 kg), Szegedi Dániel Gergő (66 kg), Farkas Szilvia (+70 kg), Kriza Anna (48 kg), Nyíri Nikolett (63 kg) Kerékpár: Mészáros Bence, Szijártó Zétény, Fischer Fanni, Kovács Judit Kézilabda: Ballai Borbála, Csatlós Csenge, Csekő Brigitta Dóra, Kukely Anna, Mlinkó Zsófia, Pál Eszter, Pődör Blanka, Rónai Diána, Sápi Gréta, Takács Noémi, Tóth Krisztina Katalin, Török Lilly Letícia, Vajer Blanka, Világos Diána, Zsigmond Panna Kosárlabda: Balogh Liza, Dúl Terka Zsófia, Ferenczi Kata, Habling Lara, Krasovec Lili, Kuncz Petra, Miklós Melinda, Pfeiffer Virág Angyalka, Rakita Lili, Renczes Rebeka, Sitku Zsuzsanna, Telegdy Zsófia Réka Tenisz: Páll Noel, Pesti Balázs, Bartha Panna, Kántor Anna Torna: Balázs Krisztián, Kovács Márton, Makovits Mirtill, Szujó Hanna Úszás: Betlehem Dávid (200, 400, 1500 m gyors; 200 m hát), Bujdosó Zsombor (200 m mell, 200, 400 m vegyes), Csicsáky Péter (100, 200, 400, 4x100 m gyors), Kós Hubert (100, 200 m hát, 100 m pillangó, 200, 400 m vegyes, 4x100 m gyors, 4x100 m mix vegyes), Mészáros Dániel (50, 4x100, 4x100 m mix gyors, 4x100 m mix vegyes), Pető Bence (100 m pillangó), Tschaikov Valentin Georgiev (50, 4x100, 4x100 m mix gyors), Csulák Lia (200, 400 m vegyes), Fábián Bettina (200, 400, 800 m gyors), Hetyei Nóra (200 m mell, 4x100 m mix, 4x100 m vegyes), Kontér Lora (100, 4x100 m gyors), Nyirádi Réka (50 m gyors, 200 m pillangó, 200 m vegyes, 4x100 m mix gyors, 4x100 m vegyes), Szimcsák Mira (800, 4x100 m gyors), Tankó Beatrix (50, 4x100 m gyors), Ugrai Panna (200 m hát, 100 m pillangó, 4x100 m mix, 4x100 m vegyes), Veres Laura (100, 4x100, 4x100 m mix gyors, 4x100 m vegyes)