UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-07-20 16:00

Darts: vérében van a célzás a 14 éves Kovács Tamarának

Hatalmas kő esett le a szívéről, amikor tizenhetedik meccsnyilát kihasználva megnyerte a holland Lerena Rietbergen elleni, drámai fordulatokkal tarkított finálét a törökországi ifjúsági kontinensviadalon. Kovács Tamara ezzel „mellesleg” az első magyar lány lett a dartstörténelemben, aki egyéniben ifjúsági Európa-bajnoki címmel büszkélkedhet. A Szolnoki Baglyok DC 14 éves ígéretének a vérében van a célzás, és nagyratörő terveit hallván senki nem kérdőjelezi meg professzionalizmusát.

„Kocsmasport” – vágja rá a magyarok többsége, amikor a dartsot kell jellemezni. Hogy lányok is űzik? Űzik bizony, nem is akárhogyan! A 14 éves Kovács Tamara két és fél éve foglalkozik versenyszerűen imádott sportágával – és sikert sikerre halmoz. Legutóbb az ifjúsági Európa-bajnokságon bizonyult a legpontosabban célzó hölgynek, jóllehet, a mindent eldöntő aranycsatában az ő keze is rendesen remegett.

Kovács Tamara mindig is a triplák és duplák bűvöletében élt Forrás: Magyar Darts Szövetség
Kovács Tamara mindig is a triplák és duplák bűvöletében élt Forrás: Magyar Darts Szövetség
„Alapvetően nagy erényemnek tartom, hogy a szorult helyzetekben is nyugodt tudok maradni, de most annyira izgultam, hogy azt képtelenség szavakkal leírni. Remegett a kezem, ami nem túl előnyös a dartsozóknál. A harmadik leg után aztán igyekeztem összeszedni magam, segített az is, hogy korábban a Cseh Openen már legyőztem a holland lányt, és Törökországban a csoportkörben 2:0-ról fordítottam ellene 3:2-re, vagyis elvileg jobb voltam nála. Persze ezt a döntőben is be kellett bizonyítani. Óriási kő esett le a szívemről, amikor a dupla kilences szektorba érkezett az utolsó nyilam.” A Szolnoki Baglyok ifjú kiválósága az esetek többségében a tizenhetedik meccsnyílnál korábban szokta bevinni a kegyelemdöfést ellenfeleinek. Híresen jól céloz, valójában világéletében ezt a képességét fejlesztette. „Hét évig kosárlabdáztam, szóval mindig is a triplák és a duplák bűvöletében éltem. A dartsban az hajt előre, hogy egyedül rám figyelnek az emberek, csakis a saját teljesítményemen múlik, hogy éppen milyen helyezést érek el. Nyilván sokat lendített a sportág iránti szeretetemen, hogy már az első versenyeimen sikerélmények értek. Hamar kiderült, érdemes ezzel a sportággal foglalkoznom, mert van hozzá tehetségem. Jól koncentrálok, legyen bármilyen zavaró körülmény, azt szinte mindig ki tudom zárni a fejemből. A dobás előtt már csak én vagyok meg a tábla.” Profi gondolkodásmódját merész terveivel is bizonyítja. Győzelmet aratna a BDO-világbajnokságon, valamint a PDC keretein belül a férfiak orra alá is borsot törne. Mint mondja, legtöbbször amúgy is fiúk ellen mérkőzik. „Szinte csak fiúk ellen játszom. A szolnoki klubomban rajtam kívül egy lány dobál, szóval nem is nagyon lehetne más választásom. Sokszor legyőzöm őket, de semmi különös nincs ebben, szerintem a mi sportágunkban egyáltalán nem számít, kit kell legyőznöd, én legalábbis mindig magamra koncentrálok. Tisztában vagyok vele, hogy keményen kell dolgoznom ahhoz, hogy megvalósuljanak az álmaim: néha 6-7 óráig is eltart a tréning, ez attól függ, mennyire hamar tudom teljesíteni az edzéstervet. Nem mondom, akadnak nehéz pillanatok, de a nagy célokhoz nagy lelkesedés szükséges – és ezzel sosem volt problémám.”

ZIEGENHÁM MEDÁRD, Kovács Tamara edzője tanítványáról: „Bármire képes lehet. Szenzációs eredmény ez az ifjúsági Európa-bajnoki cím, hiszen a kontinens krémje vett részt a versenyen – de szerintem a következő évek fogják eldönteni, milyen karriert futhat be. Remek adottságai vannak, és profi sportoló módjára viselkedik, ami persze nem véletlen, hiszen az édesapja, Kovács István sokszoros magyar bajnok magasugró. Rendkívül örömteli azt látni, hogy nagyon motivált, és mivel a női darts népszerűsége is folyamatosan fejlődik, erősen benne van a pakliban, hogy ebből megélhet a jövőben. A rendszeres versenyeztetésen és a megfelelő szakmai csapaton múlik, meddig juthat. A tehetsége ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen.”

További korosztályos hírek DARTSBAN a sportági aloldalunkon.