UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2019-07-20 21:04

Ritmikus gimnasztika: kitűnő magyar szereplés – két 6. hely, 3 döntő Moszkvában

Remekeltek a magyar ritmikus gimnasztikázók a moszkvai junior-világbajnokság szombati versenynapján. A kombinált csapatversenyben Magyarország a 6. helyen végzett, a Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású együttes kéziszercsapat szintén a 6. lett az összetett versenyben. Vasárnap három szerenkénti döntőben lépnek szőnyegre a magyar tornászok: Kocsis Evelin szalaggal, míg a kéziszercsapat mindkét döntőben érintett. A sportág első két junior-világbajnoki címe – cseppet sem meglepő módon – az orosz tornászlányok birtokába jutott.

Kocsis Evelin kezdte, a kéziszercsapat folytatta, az eredmény három magyar döntő az első alkalommal kiírt junior-világbajnokságon. Az MTK egyéni versenyzője 16.200 pontot kapott szalaggyakorlatára, így ötödikként kvalifikálta magát a vasárnapi fináléba – bravúrja értékét növeli, hogy a szezon során sérüléssel küzdött, s így ért el kitűnő eredményt. Krasznay Blanka a 17. helyen zárt 16.000 pontra taksált buzogánygyakorlatával.

Hatodik lett a junior kéziszercsapat a moszkvai vb-n Forrás: Magyar Torna Szövetség
Hatodik lett a junior kéziszercsapat a moszkvai vb-n Forrás: Magyar Torna Szövetség
Az egyéni versenyzők után jött az idény során több kitűnő eredményt elérő kéziszercsapat. Az első feladat aktív volt: minél jobban végrehajtani az 5 karika gyakorlatot. Ez sikerült is: a magyarok bemutatóját 21.650 pontra értékelték a bírók, és ez finálét ért, méghozzá a hatodik helyen. A másik feladat passzív: drukkolni, hogy 5 szalaggal a pénteken kapott 16.750 elég legyen a döntőhöz. Elég is volt, a magyar egység ebbe a fináléba a 7. helyen jutott be. A kéziszercsapatok összetett versenyében ez a kiváló 6. helyet jelentette. Az egyéni versenyzők (Bernát Szófia, Kocsis Evelin, Krasznay Blanka) négy és a kéziszercsapat két pontszáma alapján kiszámított kombinált összevetésben a bravúros 6. helyen végzett a magyar válogatott, melyet kizárólag sportági nagyhatalmak – Oroszország, Olaszország, Izrael, Fehéroroszország és Azerbajdzsán – előztek meg. A kombinált csapatversenyt Oroszország nyerte meg óriási fölénnyel Olaszország és Izrael előtt, a kéziszercsapatok összetett aranyérmét szintén az oroszok söpörték be, biztosan megelőzve Olaszországot és Fehéroroszországot. A junior-világbajnokság vasárnap zárul, Kocsis Evelin és a kéziszercsapat révén három fináléban is van magyar érdekeltség.

RITMIKUS GIMNASZTIKA 1. JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, MOSZKVA Kombinált csapatverseny: 1. Oroszország 131.150, …6. Magyarország (Egyéni: Bernát Szófia, Kocsis Evelin, Krasznay Blanka. Együttes kéziszercsapat: Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza) 102.000 Együttes kéziszercsapat, összetett. 1. Oroszország 49.550, …6. Magyarország (Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza) 38.400

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.