UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2019-07-28 15:29

Huszonegy érem az EYOF-ról, csak ezúttal arany nincs közte

Huszonegy éremmel, arany nélkül zárta a magyar csapat a tizenötödik alkalommal megrendezett nyári EYOF-ot Azerbajdzsánban. A küldöttség legeredményesebb fiatalja az úszó Kós Hubert lett, aki négyszer is felállhatott a dobogó második fokára.

eyof mob z
eyof mob z
Szombaton véget ért a 15. nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál. Az Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban rendezett multisporteseményen 48 ország 14-18 év közötti fiataljai tíz sportágban mérték össze a tudásukat. A magyar küldöttség kilenc sportágban, 88 sportolóval vágott a viadalnak. A küldöttség teljesítményét nem érheti panasz, hiszen huszonegy érem – kilenc ezüst és tizenkét bronz – a „termés”. Az 1991 óta kétévenként megrendezett versenyen csak ötször jegyezhettünk fel ennél több magyar dobogós helyezést. Olyan azonban, hogy Magyarország ne szerezzen aranyérmet (az első, brüsszeli EYOF kivételével, amelyen nem indult magyar csapat) még nem fordult elő a sorozat történetében. Sőt, legalább két elsőség mindig összejött. A 2003-as párizsi eseményen tizennégyszer állt magyar sportoló a dobogó legfelső fokán, a két évvel ezelőtti győri EYOF-on is tizenhárom hazai bajnoki cím született.
eyof mon varga gréta
eyof mon varga gréta
Bár az arany ezúttal nem jött össze, a tinédzserek elkövettek mindent a dobogós helyek megszerzéséért. A legsikeresebb az úszók közül került ki: az UTE 16 éves versenyzője, Kós Hubert négyszer is a dobogó második fokára állhatott. A 200 m vegyesen és 100 m háton begyűjtött érem után az utolsó versenynapon duplázott, a 400 m vegyes és a 100 m pillangó után is ezüst került a nyakába, ezzel pedig azt is kiérdemelte, hogy ő vigye a zászlót a záróünnepségen. Rajta kívül még két úszó érintette meg a falat másodikként: az érdi Csulák Lia 400 m vegyesen, a zalaegerszegi Betlehem Dávid pedig 1500 m gyorson. És akkor még a Kontér Lora, Nyirádi Réka, Szimcsák Mira, Tankó Beatrix, Veres Laura összeállítású leány 4x100 m-es gyorsváltó nagyszerű bronzérméről nem is beszéltünk. Az atléták mezőnyében a budafoki Kőszegi Míra 200 méteren, a veszprémi Varga Gréta 2000 m akadályon érkezett célba második helyen; utóbbi klubtársa, a 400 m-es síkfutó Molnár Attila és a Belgiumban élő 110 m gátas Pap Márk bronzérmet szerzett. A Szkocsovszki Igor által irányított U16-os leány kosárlabda-válogatott csoportmásodikként jutott az elődöntőbe, amelyben Oroszországot múlta felül, majd a fináléban tíz ponttal vezetett a záró felvonás elején, amikor a franciák ritmust váltottak, ledolgozták a hátrányukat, megfordították a párharcot és 64–59-re nyertek.
eyof mob kosár
eyof mob kosár
„Az ezüst nekünk arany színben csillog. Nem volt könnyű a láthatóan erősebb francia együttes ellen, de a lányok minden labdáért harcoltak. Remek kis csapatunk van, és bízom benne, hogy a következő felkészülési szakasz után, az Európa-bajnokságra még jobbak leszünk” – summázott a kapitány. Annak ellenére, hogy az U17-es leány kézilabdázók B válogatottal szerepeltek, a torna esélyesének számítottak. Kun Attila együttese az elődöntőben nagy csatában, 26–24-re kapott ki a franciáktól, majd a bronzmeccsen a svájciakat 30–20-ra múlta felül. A három birkózószakág közül a leányok szereztek három bronzot. Vizi Flóra (53 kg) és Szenttamási Róza (57 kg) bizonyította, hogy helye van a legjobbak között, csakúgy, mint Matyi Vivien (46 kg), aki technikai tussal nyert a helyosztón. A szabadfogású fiúk versenyében Kiss Benedek (55 kg) magabiztosan kerekedett ukrán ellenfele fölé a bronzmeccsen. A küldöttség első érmét a nyitóünnepségen zászlóvivő cselgáncsozó, Farkas Bence (55 kg) szerezte, később Szegedi Dániel (66 kg) is a dobogóra küzdötte magát, a záró napon pedig a vegyes csapat hozta össze a dzsúdósok harmadik bronzérmét.
eyof mob szalmás péter balázs k
eyof mob szalmás péter balázs k
A tornászok mezőnyében a győri junior-világbajnokságon nyújtón bronzérmes Balázs Krisztián a hatból négy szeren is döntőbe jutott. A legjobban korláton szerepelt – bronzérmes lett –, de a gyűrűn szerzett ötödik és talajon elért hetedik helye is elismerésre méltó a népes mezőnyben. Hiányérzete csupán azért lehet, mert a nyújtó fináléjában rontott, így ott is hetedikként zárt. „Nyújtón szerettem volna jobban teljesíteni, emiatt csalódott vagyok, a korláton szerzett bronzérem azonban némileg kárpótol. Hosszú időszakon vagyok túl, kezdve a junior-világbajnoksággal. Fizikálisan nem érzem magam fáradtnak, de mentálisan most volt a holtpont, amelyen át kell lendülni” – mondta a tornász. A kilenc sportágból tehát hétben sikerült érmet szereznie a küldöttségnek, csupán a teniszezők és kerékpárosok nem kerültek a dobogó közelébe. Magyarország így már 243 EYOF-éremnél tart, a baki verseny éremtáblázatán a huszonnyolcadik helyen zárt, ám a kilencedik legtöbb megszerzett éremmel büszkélkedhet – és messze a legeredményesebb volt azon küldöttségek közül, melyeknek nem jutott arany. A legtöbb érmet, hatvanhatot az oroszok szerezték, tornászuk, Viktorija Lisztunova és az úszó Alekszandra Szabitova öt arannyal gazdagította „kollekciójukat”, utóbbi még egy ezüstöt is magáénak tudhat. Rajta kívül a szintén úszó honfitársnak, Alekszej Kacsovnak (4 arany, 2 ezüst) és a brit Katie Shanahannak (3 arany, 3 ezüst) jött össze a hat érem. A következő, 2021-es EYOF házigazdája a szlovákiai Besztercebánya.