UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-07-30 15:04

Softball: nincsen eredménykényszer, csak ki kell élveznie az Eb-pillanatokat az U16-os válogatottnak

A fél évvel ezelőtt létrejött U16-os softballválogatott leányai óriási élménnyel gazdagodhatnak, hiszen ebben a korosztályban történetük során először szerepelnek Európa-bajnokságon magyarok. A Zágrábban zajló megméretés első szakaszáról, valamint az együttes idegállapotáról a csapat két vezetőedzője, Balog Zsuzsa és Victoria Sovak nyilatkozott honlapunknak.

Mérföldkőhöz érkezett a hazai softballutánpótlás története: az U16-os válogatott első Európa-bajnokságán szerepel, amelyről előzetesen az érintett lányok is nagyjából csak annyit tudtak, hogy a horvát fővárosban, Zágrábban rendezik. Nos, a magyar együttes azóta átesett a tűzkeresztségen. Szlovákiától 24–0-ra, a házigazda horvátoktól pedig 8–7-re kapott ki, tehát az első győzelem még várat magára. Balog Zsuzsa, a csapat egyik edzője szerint nincsen eredménykényszer, és az eddigi mérkőzések azt mutatják, előbb-utóbb összejöhet a várva várt győzelem: „Mindkét mérkőzésen borítanunk kellett volna a papírformát a szép eredményhez, ami sajnos nem sikerült. A csehek sokkal jobbak voltak nálunk, a horvátokkal azonban ki-ki meccset játszottunk, a végén melléjük állt a szerencse. A lányok mindent beleadnak, nagyon büszke vagyok rájuk, bár szerintem néha fölöslegesen túlizgulják a helyzeteket, nem minden esetben tudják még, hogyan kell Európa-bajnokságon helyes döntéseket hozni. De ezért vagyunk itt, hogy megtanulják."

A magyar U16-os válogatott tagjai először sétálnak Európa-bajnoki megnyitón Forrás: Softball klub Princ Facebook oldala
A magyar U16-os válogatott tagjai először sétálnak Európa-bajnoki megnyitón Forrás: Softball klub Princ Facebook oldala
Mindezek mellett érdemes megjegyezni, hogy nem mindennapi utat jár be az U16-os válogatott. A legtehetségesebbnek tartott lányokat fél évvel ezelőtt választotta ki Balog Zsuzsa, valamint az amerikai Victoria Sovak vezetőedző azzal a szándékkal, hogy újabb korosztályban képviselje csapat a hazai színeket a kontinensviadalon (azelőtt csak az U22-esek játszottak Eb-n). Ugyanakkor az eredményességet már csak azért is nehéz lemérni, mert az együttes nemigen játszott korábban külföldi riválisok ellen. „Egyetlen felkészülési tornán vehettünk részt, azt is mi szerveztük. Horvátország és Szlovákia U16-os csapatai ellen tettük próbára magunkat, nagyjából két héttel a zágrábi Európa-bajnokság előtt. Ez rendkívüli jelentőséggel bírt, hiszen a lányok nincsenek hozzászokva a nemzetközi mérkőzésekhez, a horvátok ellen ráadásul a kontinensviadalon is játszottunk, szóval fontos volt, hogy valamennyire kiismerjük a játékukat, mert egyébként a sportág népszerűtlensége miatt nehéz az ellenfelekből készülni. Sajnos, nem sikerült megismételnünk az ott elért kiütéses győzelmünket, nyilván most ők játszottak hazai pályán, és  végletekig szoros küzdelemben egy ponttal nyertek ellenünk az Eb-n." A magyar lányok másik „anyukája", a csapat amerikai edzője, Victoria Sovak elárulta, bár igyekszik levenni a terhet a játékosairól, meglehetősen izgatottak a fiatalok, ami érthető, hiszen fél éve keményen eddzenek a sikeres Európa-bajnoki bemutatkozásért. „A legfontosabb, hogy élvezzék a játékot, meg a kontinensbajnokság miliőjét. Persze, legyenek motiváltak, és akarjanak mindenáron győzni, de az én felfogásom szerint még ennél is fontosabb, hogy az örömöt találják meg a softballban. Nagyon izgulnak, ilyenkor nekem az a feladatom, hogy valahogy mosolyt csaljak az arcukra, elvégre nem lesz világvége, ha nem tudunk meccset nyerni. Rutint szerezni jöttünk ide, és azt gondolom, ezt már most megkaptuk, sőt ennél többet is: újabb motivációlöketet az Eb utáni folytatáshoz." További korosztályos hírek SOFTBALLBAN a sportági aloldalunkon.