UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2019-07-31 19:36

Sakk: 29 magyar versenyző ül asztalhoz a csütörtökön kezdődő ifjúsági Európa-bajnokságon

Az ifjúsági sakk Európa-bajnokságon huszonkilenc játékos képviseli Magyarországot. Molnár Béla, a Magyar Sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnöke bízik abban, hogy a dobogó közelébe is kerülhet magyar fiatal a szlovákiai kontinensviadalon.

IMG_9721
IMG_9721
Augusztus 1. és 11. között a szlovák főváros, Pozsony ad otthont az ifjúsági sakk Európa-bajnokságnak, ahová a magyar küldöttség 51 fővel, közte 29 játékossal érkezik meg csütörtökön. A kontinensviadalon a fiúk és lányok külön, hat, két évenként besorolt korosztályban mérik össze tudásukat az U8-tól egészen az U18-ig. A 47 ország 1347 indulója között néhány magyar játékos képes lehet a kiemelkedő szereplésre. A csapat talán legnagyobb neve, a vietnámi származású, de már Magyarországon született Giang Tran Nam, aki két évvel ezelőtt Európa-bajnoki címet szerzett az U8-as fiúk romániai versenyén, és ebben az évben is büszkélkedhet egy bronzéremmel a pardubicei U12-es csapat Eb-ről. Őt az egyik titkos favoritként emlegeti a magyar küldöttség, ám a változatosság kedvéért, most az U10-ben indul. A csapat Eb-n Giang csapattársa volt Gaál Zsóka, aki az utóbbi évek legsikeresebb magyar szereplője a nemzetközi palettának, hiszen Csehországban 2014-ben (U8) és 2016-ban (U10) is Európa-bajnoki címet szerzett, nem beszélve 2015-ös (U8) és 2017-es (U10) vb-ezüstjéről. A tavalyi rigai kontinensviadal legjobban teljesítő magyar sakkozója volt a tizenkét évesek között, a két évvel fentebb szintén 15. helyen végző Juhász Judittal egyetemben. Zsóka, aki számára már a felnőttek közötti bizonyítás a cél (a szakemberek szerint a 2022-es női olimpiai válogatottba is bekerülhet), a teljesen új versenykoncepciója okán nem lesz ott Pozsonyban, Judit viszont igen. Judit Lukács Annával végzett a magyar bajnokság élén, mindketten indulnak Pozsonyban, de a 16 évesek között, így nem lesz könnyű dolguk – mondta Molnár Béla, a Magyar Sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnöke. – A lányoknak az U8-ban is teremhet babér, Kiss Inez nagyon ügyes játékos, és ha minden jól alakul, az élmezőnyben végezhet. A tavalyi két 15. hely nem rossz, most is nagyon elégedett lennék a húszon belüli helyezésekkel, hiszen az már komoly eredménynek számít ezen a versenyen. A legjobban annak örülnék, ha egy-két fiatal az érem közelébe tudna kerülni. Sokan vállalták a szereplést, és fontos, hogy tudjuk lelkesíteni a szülőket és a gyerekeket. Egy ilyen világverseny nagy lökést adhat a fejlődésben, és lehetőséget nyújt arra, hogy a sakkot mindenki egy picit előtérbe állíthassa a környezetében. Szabó László elnök úr révén ambiciózus és tettre kész vezetőségünk van, ez mindenkire átragad egy kicsit. Úgy gondolom , ha az anyagi hátterünk is stabillá válik, egy jó időszakot tudunk megkezdeni.

Első az elsőn Az Európai Sakk Unió 1991 óta rendez ifjúsági sakk Európa-bajnokságot. Az elsőnek a romániai Mamaia adott otthont és rögtön magyar sikerekkel kezdődött a világesemény. A fiúk U12-es korosztályában a később kétszeres sakkolimpiai ezüstérmes, többszörös világbajnokjelölt nemzetközi nagymester, Lékó Péter végzett az élen.

A szövetség májusban esett át tisztújításon, akkor került az élére Szabó László, de Molnár Béla szerint szakmai szempontból is új időszak kezdődött, például azzal, hogy az élversenyzők irányítását Ribli Zoltán olimpiai bajnok nagymester vette át. – A magyar csapat nem minden korcsoportban indít játékost az Eb-n. A magasabb korosztályokban vannak hiányosságaink, 10-15 éve küzdünk utánpótlásproblémákkal, ám az új vezetésnél az ifjúsági sakk frontkérdéssé vált. A szövetség a támogatási források 40 százalékát szándékozik a fiatalokra fordítani az elkövetkezendőkben. Szeretnénk egy komoly robbantást végrehajtani – nyilatkozta Molnár Béla. A kvalifikációs rendszer szerint az országos bajnokságot nyerők a vb-n, a második helyezettek az Eb-n indulhatnak, ám a világbajnokság idén két korcsoportra osztva Kínában és Indiában lesz, a távolság pedig sokat elvett a kihívás varázsából. A Eb-n a szervezők országonként és korosztályonként egy főnek minden költségét vállalják, ezen kívül önköltségre nevezhetőek extrajátékosok – ebből a szempontból Szlovákia kedvező házigazda a magyaroknak. A szlovák és a magyar szövetség egyébként is jó kapcsolatot ápol egymással. A pozsonyi Európa-bajnokságon Magyarország elektromos órákkal és közvetítő táblákkal segíti a rendezőt, hogy az éltáblákat minden korosztályban az interneten is figyelemmel lehessen kísérni. A magyar játékosok névsora és az Eb programja IDE KATTINTVA érhető el. Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.