UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-08-01 11:27

Dupla boldogság

A magyar öttusasport nagy ígérete a Mol Alapítvány által támogatott 19 éves Barta Luca, aki bronzérmével élete legnagyobb sikerét aratta a lengyelországi junior-világbajnokságon – közvetlenül az érettségit követően. És ha azt gondolnánk, hogy ezek után a jól megérdemelt pihenő következik, akkor tévedünk: a Trion SC versenyzője a bravúros vb-szereplést követően hét nappal edzőtáborba vonult.

Barta Luca fantasztikus versenyzéssel ért fel a dobogó alsó fokára a lengyelországi Drzonków városában rendezett junior öttusa-világbajnokságon. A Trion SC 19 éves ígérete végig kiegyensúlyozottan teljesített a lányok egyéni döntőjében: a tizedik legjobb vívóeredménnyel kezdett, majd úszásban is a középmezőnyben végzett, hogy aztán a jól sikerült lovaglással felzárkózva a hatodikról egészen a harmadik pozícióig küzdje fel magát a kombinált számban.

Barta Luca kiegyensúlyozott sportban és tanulásban egyaránt Forrás: MTI
Barta Luca kiegyensúlyozott sportban és tanulásban egyaránt Forrás: MTI
„Valóban a kiegyensúlyozott teljesítményem volt a siker kulcsa. Egyik számban sem alkottam földöntúlit, de az összesben hoztam azt a szintet, amivel végül felfértem a dobogó legalsó fokára. Az a szép ebben, hogy a kombi utolsó körének a célegyenesében villant át először az agyamon, hogy bizony bronzérmes lehetek egy világbajnokságon. Addig egyszer sem voltam olyan pozícióban, hogy erre gondoljak, így nem éreztem azt a fölösleges nyomást, hogy jaj, csak nehogy elbukjak. Egyszerűen csak élveztem a kedvenc versenyszámomat, a lovaglást, majd a végén tudtam, hogy erős a futóformám, szóval nem görcsöltem rá arra sem. Ez vezetett a nem várt eredményhez.” A célba érkezés pillanatában maga sem volt biztos a bronzéremben, eksztázisban levő szerettei, valamint csapattársai gratulációját hallva azonban felfogta, mit vitt véghez. „Európa-bajnokságon álltam már dobogón, de ez most mégiscsak egy világbajnokság volt, amelyen jóval erősebb mezőny állt rajthoz. Kiskorom óta erről álmodtam, de arra tényleg nem számítottam, hogy éppen idén nyáron élhetem ezt meg. Ezért imádom ezt a sportágat: rengeteg apró összetevője van a sikernek, és három szám után sem lehet megtippelni az érmeseket. Az öttusa a legidegőrlőbb sportág abból a szempontból, hogy elég egy elrontott szám, és megy a kukába a versenyed. Szerencsére én el tudom érni, hogy ne az állást nézzem, hanem az éppen esedékes kihívásra koncentráljak. Idén a vívásra különös hangsúlyt fektetek, mert úgy vettem észre, ebben feltétlenül előre kell lépnem – elvégre ez a szám dönt a fő kérdésekről. Nincsen megállás, Párizsba megyünk edzőtáborozni, és folytatjuk a kemény melót.” Azért is nevezhető nagy tettnek, amit a Trion SC 19 éves ígérete végrehajtott, mert az érettségi miatt istenigazából csak három hete maradt a sportbeli megméretésre koncentrálni. „Eredményben egyáltalán nem gondolkodtam a világbajnokság előtt. A vizsgákra készülés miatt június végéig nem tudtam edzeni, onnantól volt három hetem, amit nagyon keményen megnyomtam, hogy újra jó formába lendüljek. De hogy ebből bronzérem is kisülhet, azt álmomban sem gondoltam volna. Duplán boldog vagyok, mivel az érettségim is jól sikerült, 464 ponttal valószínűleg felvesznek az ELTE általános pszichológia szakára.” A tanulás mellett Luca természetesen egyre sikeresebb sportpályafutására koncentrál: ebben segíti őt a Mol Alapítvány támogatása, amit profi futóórára, illetve egyéb felszerelésekre költ. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.