UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-08-02 12:30

A 14 éves Jaczkovics Emma a magyar golf egyik legnagyobb ígérete

A 14 éves golfozó, Jaczkovics Emma fiatal kora ellenére idén már másodszor nyerte meg a felnőtt Magyar-kupát, és a nemzetközi utánpótlásversenyeken is kiválóan szerepelt, legutóbb a csehországi European Young Mastersszen járt, ami az U16-os korosztály Európa-bajnokságának számít.

A 14 esztendős Jaczkovics Emma egészen kicsi korában a golfpályán találta magát. Mondhatni, oda született. Édesapja kezdte el űzni a sportágat, majd Emmát és öccsét, Vincét is sokszor magával vitte az edzésekre. A kisfiú végül a jégkorongot választotta, és immáron öt éve erősíti a Vasas csapatát, a kislány kezében viszont ott ragadt az ütő. A gödi pályán alig háromévesen kezdett el megismerkedni a golffal Emma, s bár az ilyen korú gyerekek szemében rém unalmasnak néz ki ez a sportág, ő mégsem tántorodott el tőle, és a kiscsoportos edzések hamar meghozták az első sikereket. Vagy nem is olyan hamar?

emma caddie.hu 2
emma caddie.hu 2
„Amikor egészen kicsi voltam, én nem szerettem annyira golfozni – meséli Emma. – Állni kell és ütni több millió labdát? Teljesen felesleges. Aztán az első versenyeim sem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna. Kilencévesen a Junior Touron indultam, és volt egy kislány, aki jobb volt nálam. Ez felettébb bosszantott, így elkezdtem egyre többet edzeni,  és egyre inkább  megláttam a gyakorlások értelmét. Tudtam, ha elütöm még azt a kosár labdát, annak meglesz az eredménye. Nyerni fogok, vagy legalábbis a közelébe kerülök. Aztán tényleg jöttek a sikerek, és persze azok is tovább ösztönöztek, megjött a kedvem golfozni. Mára ott tartok, hogy ha valaki azt mondaná nekem: Emma, hagyd abba! Válaszolnék: Jó, de mit csináljak helyette? Nem igazán tudok mást elképzelni.” Ilyet azonban senkinek sincs oka mondani a golfozó lánynak, hiszen remek eredményekkel büszkélkedhet. Idén komoly európai turnén vett részt, és nem akárhogyan szerepelt. Eredményei közül kiemelkedik, hogy megnyerte az U14-es szlovén nyílt versenyt, nem sokkal később pedig ugyanebben a korosztályban győzött az osztrák nyílt bajnokságon is. Onnan utazott át Prágába, ahol az elmúlt hétvégén a fiatalok Európa-bajnokságának betudható European Young Mastersszen játszott, és a legjobb magyarként a 25. helyen végzett. Ez azért is figyelemreméltó teljesítményt, mert ezt a tornát elsősorban az U16-osok részére rendezik, így még újabb két éve van Emmának bizonyítani a rangos eseményen. Akkor még arról nem is beszéltünk, hogy tavaly minden idők legfiatalabb játékosaként, 12 és fél évesen megnyerte a felnőtt Magyar-kupát, idén pedig meg is védte a címét. „Ezek közül a sikerek közül nincs olyan, amire a legbüszkébb lennék. Vagyis úgy fogalmaznék, nem az elsőség számít sikernek, hanem a fejlődésem, és az, hogy magamhoz képest hogyan szerepelek. Azt nézem, mikor játszottam a legjobban. Mindig igyekszem a legjobbamat nyújtani. A jó versenyzéshez nagy nyugalomra és erős koncentrációra van szükség. Ha hibázunk, nem szabad elveszítenünk a fejünket. Szépen csendben el kell fogadnunk, és ki kell javítanunk. Ugyanez a helyzet akkor, ha valaki túlságosan is örül magának. Nem engedhetjük, hogy az érzelmek vegyék át az irányítást. A golfban minden fejben dől el” – mondja a kétszeres magyar kupagyőztes. Hogy Emma minden versenyen a maximumot tudja nyújtani, nagy segítséget kap edzőjétől, Csikós Gábortól. Az edzések általában két kategóriába sorolhatók.
emma caddie.hu 1
emma caddie.hu 1
„Van a sima golf. Amikor ütünk labdát labda után, és az edzőm mellettem áll, javítja a technikai hibákat, mondja, mit kell másképp csinálnom. És van az erőnléti edzés, amely főként futásból és kondicionálásból áll.” A golfban ma már elengedhetetlen a jó állóképesség. Azok a játékosok, akik a nemzetközi színtéren is eredményesek, már-már atléta alkattal rendelkeznek. Szükségük is van erre a tulajdonságra, hiszen komoly terhelést kapnak. Több héten keresztül heti 4-5 napot játszanak. A fárasztó edzések és utazások mellett Emma  az iskolát sem hanyagolja el. A gödöllői Török Ignác Gimnázium tanulója, ahol nyolcosztályost végez, azaz már ötödikes korában felvételizett. A suli rendkívül toleráns a sportolókkal.
emma hungariangolf
emma hungariangolf
„Szerencsére az iskola mindenben partner. A tanulással annyit foglalkozom, amennyit tudok. A matek és a fizika kicsit nehezebben megy, de ebben anyukám sokat segít. Különösen versenyidőszakban, amikor órákon sem vagyok ott. Ám mindent meg lehet oldani, osztálytársaim küldik a leckét. Nagyon szeretem a sportomat, de ez nem álmokban vagy célokban mutatkozik meg. Szeretnék minél jobban játszani, de csak addig, amíg igazán van kedvem hozzá. Nem akarok minden áron profi lenni, de ha úgy hozza az élet, akkor miért ne? Persze, elmennék egyetemre majd egy golfösztöndíjjal , de hát ez nagyon messze van. Majd meglátjuk. Egyelőre csak játszom, ahogy tudok, és kiderül, mire lesz elég” – ecseteli Emma, aki abban a pici szabadidejében, ami nagyon ritkán adódik, szívesen van együtt barátaival, vagy csak hirtelen rajzolni kezd. A művészet a szíve másik csücske. De, hogy a sportolói karrierjével kapcsolatban mennyire engedheti el fantáziáját? Csak rajta áll. Az mindenesetre tény, hogy Magyarország parányi golfpopulációjából az elmúlt időszakban nem volt játékos, aki az európai élmezőnyben is maradandót alkotott volna (talán a most profiskodó Rózsa Csillát leszámítva, aki dicsekedhet  nemzetközi utánpótlás sikerekkel). Emma, ha kitartó marad, hamarosan újra fölrajzolhatja hazánkat az európai golftérképre. Idén a szakmai csúcs a European Young Masters volt számára. A prágai tornán olyan 15-16 éves fiúk is megfordultak, akikről már most kijelenthető, hogy a jövő olimpikonjai lesznek. A versenyen az amerikai egyetemek megfigyelői és részt vettek. Nekik aranybánya az ilyen jellegű torna. Igyekeznek minél több európai tehetséget „lekaszálni”. Ezért Emmának fontos célja, hogy jövőre és azután is újra beverekedje magát ebbe a díszes mezőnybe, és egyre előrébb végezzen. Erre van még két éve. További korosztályos hírek GOLFBAN a sportági aloldalunkon.