UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2019-08-08 17:05

Serdülő boksz Eb: kilenc érem a magyaroké!

Csütörtökre pihenőnapot kapott a serdülő ökölvívók Tbilisziben zajló Európa-bajnokságának mezőnye, de ennek a ténynek igazán csak a pénteki elődöntőkben érdekeltek örülhettek, köztük az a kilenc magyar, aki immár biztos dobogós helyezés birtokosaként várhatja a folytatást.

Tizenkilenc honfitársunk közül kilenc maradt állva a 13-14 esztendős ökölvívók georgiai Eb-jén a selejtezők nyomán, vagyis már most kijelenthető: remek kontinensviadalt zárnak a mieink Tbilisziben vasárnap.

hatlányserdülőeb
hatlányserdülőeb
A pénteki elődöntőkben válogatottunkból öt leány és négy fiú lép a kötelek közé, hogy a már biztos bronzot, ha lehet, még fényesebbre „csiszolja”, ám ha netán egyiküknek sem sikerülne – amit azért roppant nehéz elképzelni –, magyar szempontból már akkor is minden idők egyik legsikeresebb korosztályos Európa-bajnokságának minősül a 2005-ben és 2006-ban születettek 2019-es csúcspofozkodása. Georgia – a korábbi Grúzia – fővárosának idei ringes csúcseseménye azért is tekinthető a magyar boksz kiemelkedő állomásának, mert erre az Eb-re harminc országból sereglettek össze több mint háromszázan az ifjak, hogy a lányoknál 13, a fiúknál pedig 20 súlycsoportban igyekezzenek minél előkelőbb pozícióban végezni. A selejtezők persze megrostálták a tömeget, s többnyire tényleg a legjobbak jutottak át a kvalifikációs – a pontozói melléfogásokat sem nélkülöző – szűrőn. A mezőny a pénteki elődöntőkben tovább fogyatkozik, hogy aztán a legvégén, a szombat-vasárnapi döntős összecsapásokon fény derüljön a lényegre: az aranyérmesek kilétére. Csütörtöki helyzet szerint kilenc magyar reménykedhet, és álmodozhat Európa-bajnoki címről is akár. Ehhez persze meg kell nyerni az elődöntős mérkőzést. A hatfős lánybrigádból öten állnak a nagy lehetőség kapujában úgy, hogy ketten még egyáltalán nem léptek kötelek közé. Mondhatnánk, hogy súlycsoportot is jól kell tudni választani, mindenesetre a 40 kilós Koloszár Viviennek és az 57 kilogrammos Deák Fanninak is „csupán” annyi a teendője, hogy megnyerje első tbiliszi meccsét, s máris finalista. Hárman viszont már túl vannak az eredményes bemutatkozáson: Dévényi Izabel az 54, Komjáthi Nóra a 60, Kovács Nikolett pedig a 70 kilósok között tette le névjegyét egy-egy remek győzelemmel. S mért is állnának meg a döntő kapujában? Ugyanez a kérdés felvethető a 13 tagú fiúalakulatunkból „legütőképesebbnek” bizonyuló négy kesztyűs legény esetében is, miután a kvartett tagjai szintén nagyszerűen helytálltak a szorítóban: Oláh Géza (38,5 kg) egy, Petrovics Krisztofer (50), Oláh Levente (52) és Bari István (54) pedig két-két győztes mérkőzéssel biztosította helyét a legjobb négy között. Várjuk a hasonlóképpen sikeres folytatást!   További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.