UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2019-08-09 11:05

Műkorcsolya és jégtánc: nyári szintfelmérőn az utánpótlás színe-java

A magyar junior műkorcsolyázók és jégtáncosok a hagyományos tesztversenyen lépnek először jégre az új szezonban éles körülmények között. A 17 utánpótláskorú versenyzőnek már az évad kezdetén sem kicsi a tét: a legjobbak kvalifikálnak az ISU junior-világkupa állomásaira. Dr. Vardanjan Gurgen, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség műkorcsolya ágazatának sportigazgatója ugyanakkor a hétvégén a Gyakorló Jégcsarnokban sorra kerülő esemény állapotfelmérő jellegét hangsúlyozta honlapunknak adott nyilatkozatában.

A hosszú, fáradalmas alapozás után végre versenykörülmények között mutathatják be rövidprogramjaikat és kűrjeiket a fiatal műkorcsolyázó- és jégtáncos-palánták. Dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója szerint mindig érdekesek az év eleji megméretések, hiszen a legtöbben mindkettő, előző évi produkciójukon újítanak. Éppen ezért kiszámíthatatlan, kik végezhetnek az élen.

Láng Júlia is jégre lép a hétvégi tesztversenyen Forrás: MOKSZ
Láng Júlia is jégre lép a hétvégi tesztversenyen Forrás: MOKSZ
„Nagy örömmel mondhatom, hogy néhány sérült versenyzőt leszámítva mindenki próbára teszi magát a tesztversenyen, amit már tűkön ülve várunk. Ilyenkor rendszerint felpezsdül a hazai műkorcsolya- és jégtánctársadalom, hiszen a kemény edzések után végre meglátjuk, ki hol tart, illetve hogy mivel próbálkozik az előttünk álló idényben. Egyfajta állapotfelmérést tartunk, ezt úgy kell elképzelni, hogy minden egyes rövidprogramot és kűrt több évtizedes múlttal bíró, hozzáértő szakmai gárda elemez, és a versenyzők tudtára adja, miben kell még fejlődniük, javulniuk a szezon hátralevő részében.” Hozzátette, az új idény is számos kihívással kecsegtet juniorjainknak. Lesz világbajnokság, ifjúsági olimpia, de ami már a tesztverseny szempontjából is téttel bír, az a hét állomásból álló világkupa-sorozat, amelyre a hétvégén a Gyakorló Jégcsarnokban tartott megméretésről lehet kijutni. „Ez a tény adja a tesztverseny rangját. Nyilván mindenki a maximumot szeretné nyújtani, mert ezáltal fontos világkupa-tapasztalatokat gyűjthet, ami elengedhetetlen a fejlődés szempontjából. Az elmúlt években néhány versenyzőnk ezeken a viadalokon szerzett nemzetközi rutint, de még nem eleget: egyelőre semmiképpen sem lehet elvárás, hogy valamelyikőjük bejusson a világkupa-döntőbe, ugyanakkor hosszútávon ez a célunk. Erre Láng Júliának lehet a legnagyobb esélye, aki tavaly a zágrábi junior-világbajnokságon hátán vitte a magyar csapatot, és gyönyörű 14. helyezést szerzett.” A Pavuk SE 15 éves reménységét a Nemzetközi Korcsolyaszövetség nem véletlenül jutalmazta 6000 dolláros ösztöndíjjal: a 2020-as ifjúsági olimpián való indulási jog mellett kivívta azt is, hogy idén a hét grand prix versenyből haton indulhat magyar lány. De rajta kívül is érdemes végigtekinteni a tesztverseny mezőnyén, elvégre tényleg az utánpótlás színe-java képviselteti magát a hétvégi megméretésen. Schermann Regina, Szigeti Bernadett vagy éppen Krizsanovszki Lili is ígéretes műkorcsolya-pályafutás előtt áll, de Berei Mózes és Hortobágyi Dominik révén fiúknak is szurkolhatnak a Gyakorló Jégcsarnokba kilátogató érdeklődök. Junior jégtáncosaink közül természetesen jégre lép a Marton Villő, Szemko Danijil kettős is. További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.