UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-08-11 09:03

Cselgáncs: Farkas Bence világbajnoki aranyesélye

A Rákosvidéke Hajtós DSE 16 esztendős dzsúdósa, Farkas Bence nem akármilyen szezont tudhat maga mögött: középső éves ifiként az Európa-kupa-sorozatban két arany-, illetve egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett, a varsói ifjúsági Európa-bajnokságon második lett, míg az európai ifjúsági olimpiai fesztivált (EYOF) a harmadik helyen zárta.

„Hároméves voltam, amikor édesapám először elvitt cselgáncsedzésre. Evidens volt, hogy ezt a sportot választja nekem, hiszen ő is dzsúdózott. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy apukám nagyon beletalált, hiszen az első pillanattól kezdve beleszerettem ebbe a sportba, és el sem tudom képzelni, hogy mást csináljak” – meséli Farkas Bence. 

Farkas Bence volt a zászlóvivője a magyar küldöttségnek a baki EYOF-on Forrás: MOB/Szalmás Péter
Farkas Bence volt a zászlóvivője a magyar küldöttségnek a baki EYOF-on Forrás: MOB/Szalmás Péter
Az RHDSE fiatalja már elsőéves ifjúságiként is remekelt az Európa-kupa-versenyeken, három ezüstéremmel zárt. Az idén aztán berobbant a kategóriájában, az 55 kg-ban: két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett. „Az idei eredményességét leginkább annak köszönheti, hogy nagyon keményen, lelkiismeretesen dolgozik. Ráadásul könnyű is a munka vele, hiszen tudja a dolgát, hihetetlenül gyorsan tanul, emiatt kiemelkedően technikás versenyzőnek számít. A cselgáncs alapja az, hogy ki hogyan tud dobni. Bence egyik legkiemelkedőbb kvalitása az, hogy bármikor oda tudja vágni riválisait a tatamira” – vélekedik edzője, az 1992-es barcelonai olimpián ezüstérmes Hajtós Bertalan. A 16 éves dzsúdós június végén, a varsói ifjúsági Európa-bajnokságon is bizonyította a mester által említett képességét: a fináléig mind a három mérkőzését ipponnal nyerte meg, csupán az aranycsatában tudta megállítani az olasz Vincenzo Skenderi. Habár Bence két intéssel is vezetett (a harmadik sido után ő nyert volna), a párharc végül az aranypontig folyt, amelyet az olasz bírt jobban, és vazari értékű akcióval győzött. Bence az újabb lépcsőfokot aztán az EYOF-on szerette volna meglépni, amelynek megnyitóünnepségén ő vihette a magyar küldöttség zászlaját. „Óriási élmény volt, elképesztően jólesett, különösen azért, mert az edzők és a szakvezetők szavazata alapján esett rám a választás. Azt hiszem, ez is plusz motiváció volt a versenyre.” Azerbajdzsánban aztán meg sem állt a dobogó harmadik fokáig: egészen az elődöntőig menetelt, ahol a török Berat Bahadir jobbnak bizonyult nála. Egy feladata maradt: le kellett győznie a vigaszág bajnokát a harmadik helyért – és ismét Vincenzo Skenderi került az útjába. Az olasz ezúttal nem tört túl sok borsot Bence orra alá, aki 54 másodperc alatt, ipponnal győzött. A szezon ugyanakkor nem ért véget, mivel a legnagyobb versenyt, az ifjúsági világbajnokságot szeptember végén rendezik meg Kazahsztánban.  „A célom az, hogy ugyanúgy dolgozzak, mint az Eb-n és az EYOF-on – így  Bence. – Ha a legtöbbet kihozom magamból, ám ez sem lesz elég az éremre, úgy is elégedetten térek haza.” Edzője amondó, ha a 16 éves versenyző a legjobb tudása szerint küzd, akkor világbajnok lesz Almatiban: „Csak a legfényesebb érem hiányzik az idei kollekciójából. Kétségtelenül képes rá, hogy világbajnok legyen, hiszen véleményem szerint a kategóriájában ő a legjobb dzsúdós jelenleg a világon. A névjegyét már letette, mindenki őt akarja legyőzni, a dolga az, hogy ezt ügyesen használja ki.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.