UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2019-08-12 22:04

Sportlövészet: kilenc érmet szereztek a magyar reménységek a csehországi ORV-n

Tavalyhoz képest jóval eredményesebben szerepeltek a magyar utánpótláskorú sportlövők a csehországi Plzenben rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén. A kilenc érem jelentőségéről, valamint a 25 fős magyar küldöttség összetételéről Joó Éva utánpótlás-igazgatót faggattuk, aki a jövő évi olimpiára is kitekintett honlapunknak adott nyilatkozatában.

Igencsak meggyőzően teljesítettek a mieink a vasárnap véget érő csehországi Olimpiai Reménységek Versenyén, elvégre a nyolc érem számban és színben is pompás: Bajos Gitta az 50 m fekvő, illetve a 10 m légpuska versenyszámban is aranyérmet szerzett, utóbbiban egyébként Toma Dorinával és Dénes Eszterrel kiegészülve a csapatviadalt is megnyerte. Az első helyezések mellett a további dobogósokra is büszke Joó Éva utánpótlás igazgató, aki amondó, Magyarország sportlövő erejét jelzi, hogy nem a legerősebb kerettel vettünk részt a plzeni megméretésen, a magyar fiatalok mégis nagyszerűen helytálltak.

A nagy hármas, középen az egyéniben is aranyat nyerő Bajos Gittával Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége
A nagy hármas, középen az egyéniben is aranyat nyerő Bajos Gittával Forrás: Magyar Sportlövők Szövetsége
„Rendkívül elégedett vagyok a fiatalok teljesítményével, mert néhányan most kaptak először lehetőséget a bizonyításra, és éltek vele. Az Olimpiai Reménységek Versenye rangos megméretés, ami nyilván a felkészülést is segíti, sokan itt dobják először a mély vízbe a semmilyen rutinnal nem rendelkező fiataljaikat. Mi szintén meglehetősen kevés tapasztalattal bíró csapattal képviseltük a hazánkat. Légpuskában felavattunk két újoncot, egyéni legjobb eredményekkel nagyon szépen versenyeztek. A rutinosabb csapattagok szintén új helyzetbe kerültek, mert eddig nem ők számítottak az első számú versenyzőinknek a nemzetközi megméretéseken, de most végre eljött az ő pillanatuk is, hogy csillogjanak. Bajos Gittáról tudtam, hogy piszok tehetséges lány, nem véletlen az sem, hogy a kilenc érmünkből ötben benne volt a munkája.” Joó Éva kihangsúlyozta továbbá a csapatversenyeken elért sikerek fontosságát, hiszen ezeken egymásért, az országért küzdenek a fiatalok. „Jó érzés belegondolni, hogy csapataink ötször is felállhattak a dobogóra. Szerintem ilyen fiatal korban nagyon fontos, hogy a gyerekek egymásért is megtanuljanak küzdeni, szerencsére nálunk ezt nem kell egyszer sem mondani, mert mindenki számára magától értődő. Most is sok fiatalon tapasztaltam, hogy szinte jobban örülnek a csapatban elért sikereknek, mint a saját egyéni aranyérmüknek.” Hozzátette, a tavalyi szereplést sokszorosan túlszárnyalta az idei garnitúra, köszönhetően többek között annak, hogy igencsak megizmosodott az utánpótlásból való merítési lehetőség. „Bevallom őszintén, nem a legerősebb versenyzőkkel mérettük meg magunkat a csehországi ORV-n. A hét eredményei alapján legjobbként aposztrofált fiatalunk gőzerővel készül a hamarosan sorra kerülő riói, olimpiai kvótaszerző világkupára, amelyen Mészáros Eszter után újabb versenyzők szerezhetnek kellemes meglepetéseket. Mindenesetre nagyon bizakodó vagyok, mert eléggé foghíjas lesz a mezőny, a brazíliai út nem valami olcsó mulatság, ez meglátszik majd a mezőny összetételén, erősségén is. Azt gondolom, kitűnő alkalom nyílik majd a kvótaszerzésre, mert a magyar utánpótláskorú sportlövők nagyon tehetségesek.”

OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE, PLZEN (CSEHORSZÁG) A magyar érmesek Arany: Bajos Gitta (50 m fekvő, 10 m légpuska), 10 m légpuska leánycsapat (Bajos Gitta, Toma Dorina, Dénes Eszter) Ezüst: 50 m 3 testhelyzet leánycsapat (Bajos Gitta, Toma Dorina, Dénes Eszter), 10 m légpuska fiúcsapat (Hammerl Soma, Kiss Viktor, Török Ferenc) Bronz: 50 m fekvő leánycsapat (Bajos Gitta, Toma Dorina, Dénes Eszter), Toma Dorina (10 m légpuska), 25 m pisztoly leánycsapat (Fábián Sára, Kovács Tamara, Komáromi Krisztina Panna), Dénes Eszter (50 m 3 testhelyzet)

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.