UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-08-15 13:59

Junior-vb: az amerikai szabadfogású birkózók nem érték be az oroszokat, Szabados Noémi (65 kg) a vigaszágban bízhat

Helyszíni beszámolónkból kiderül, hogyan szerepeltek az országok a szabadfogásúak tallinni viadalán, a junior birkózó-világbajnokságon. Összegezzük, mi történt a hölgyekkel csütörtökön délelőtt a Tondiraba jégcsarnokban: Szél Anna kiesett, Szabados Noémi a vigaszágban bízhat.

Szerda este a végletekig izgalmas párharcokat láthattak a Tondiraba jégcsarnokba látogató nézők a szabadfogású juniorbirkózók világbajnokságán. A fogásnem zárónapját egyértelműen az Egyesült Államok csapata dominálta, két arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel. A pontversenyben ugyanakkor nem sikerült diadalt aratnia Kevin Jackson együttesének, mivel az oroszok mind a két nap remekeltek, összesen két-két arany- és ezüst- valamint négy bronzéremmel térhettek haza.

Az 1988-as szöuli olimpián bronzérmet szerző Nate Carr fia, David junior-világbajnok lett Tallinnban Fotó: Daniel Mitchell
Az 1988-as szöuli olimpián bronzérmet szerző Nate Carr fia, David junior-világbajnok lett Tallinnban Fotó: Daniel Mitchell
Jackson mindazonáltal elégedett volt a tanítványaival. Így nyilatkozott honlapunknak a helyszínen: „Ha azt nézzük, milyen erős világszinten a szabadfogás mezőnye, úgy azt kell mondjam, zseniális, amit szerda este csináltunk. Büszke vagyok a srácokra, a lehető legtöbbet kihozták magukból. Ezt nem csak erre a versenyre értem, hanem az egész éves munkájukra, elképesztően keményen edzettek, megérdemelték a sikereket.” Az amerikaik egyébként egy ponttal előzték meg Iránt a csapatrangsorban, míg a japánok harminchat pontra voltak tőlük a negyedik helyen. Ez utóbbi ország nem okozott meglepetést: ahogyan az szokott lenni szokott, remekelt a kisebb súlycsoportokban, így az 57 és a 67 kilósok között is bajnokot ünnepelhetett. A kontinensek közötti versengést az ázsiaiak nyerték, akik összesen öt arany-, két ezüst- és öt bronzérmet gyűjtöttek. Európába három arany-, öt ezüst- és tizenkettő bronzmedál került, míg az amerikaiak két bajnokot, három-három ezüst- és bronzérmest tudhattak magukénak (Kubának egy ezüst, Kanadának pedig egy bronz jutott). Ami a magyarokat illeti: Mester Milán (79 kg) hatalmas csatákat követően állhatott a dobogó harmadik fokára, négyen pedig helyezetlenül zárták a tallinni megméretést. A vezetőedző, Tóth Gábor elégedett a medálszerzéssel, ám megemlítette, hogy az Oroszországból nemrégiben honosított Halidov Gamzatgadzsi (57 kg) − profibb mentalitással − is éremközelbe kerülhetett volna.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN A szabadfogás érmesei és a magyar helyezések 57 kg.  Világbajnok: Tosija Abe (Japán), 2. Vitali Aruaju (Egyesült Államok), 3. Ahmed Idriszov (Oroszország) és Adlan Aszkarov (Kazahsztán), …15. Halidov Gamzatgadzsi (Magyarország) 61 kg. Világbajnok: Kaiki Jamagucsi (Japán), 2. Andrij Dzselep (Ukrajna), 3. Alik Hadarcev (Oroszország) és Gabriel Robert Tagg (Egyesült Államok) 65 kg. Világbajnok: Amirosszin Azim Magszudi (Irán), 2. Kurban Sirajev (Oroszország), 3. Szirbaz Talgat (Kazahsztán) és Turan Bajram (Azerbajdzsán) 70 kg. Világbajnok: Erik Aruszanjan (Ukrajna), 2. Vasile Diacon (Moldova), 3. Alan Kudzojev (Oroszország) és Mohammadszade Firuzpurbandpej (Irán) 74 kg. Világbajnok: David Aaron Carr (Egyesült Államok), 2. Jintaro Motoyama (Japán), 3. Hadzsimurad Gadzsijev (Azerbajdzsán) és Abdulvasi Balta (Törökország) 79 kg. Világbajnok: Amhad Tasuhadzsijev (Oroszország), 2. Bagrati Gagnidze (Grúzia), 3. MESTER MILÁN (MAGYARORSZÁG) és Abubakr Abakarov (Azerbajdzsán) 86 kg. Világbajnok: Dipak Punja (India), 2. Aljik Sebzuhov (Oroszország), 3. Hunter Jeffery Lee (Kanada) és Trent Niemond Hidlay (Egyesült Államok), ...23. Korcsog Milán 92 kg. Világbajnok: Alan Bagajev (Oroszország), 2. Lucas John Davison (Egyesült Államok), 3. Viki Viki (india) és Ertugrul Agca (Németország), ...17. Végh Richárd 97 kg. Világbajnok: Abbász Ali Forutanrami (Irán), 2. Yonger Pauli Bastida Pomares (Kuba), 3. Feyzullah Aktürk (Törökország) és Mahszud Vejszalov (Üzbegisztán), ...12. Végh Artúr  125 kg. Világbajnok: Magson Mark Parris (Egyesült Államok), 2. Amir Hosszein Zare (Irán), 3. Pasa Ekrem Karabulut (Törökország) és Alen Hubulov (Oroszország) Pontverseny: 1. Oroszország 168 pont, 2. Egyesült Államok 120, 3. Irán 119, ...18. Magyarország 15

Csütörtök délelőtt megkezdődött a női szakág második programcsomagjának versenye, amelyben a junior Eb-bronzérmes Szabados Noémi (65 kg) volt érdekelt a főtáblán. Ellenfele a nyolcaddöntőben a tajpeji Ázsia-bajnoki bronzérmes Hsin-Ping Pai volt. Az első menetet passzivitási ponttal elveszítette, a másodikban ugyanúgy egyenlített, és a folytatásban magabiztosabbá tette vezetését; földre vitte riválisát, ahonnan egyszer meg is pörgette, így 5−1-es diadalt aratva jutott tovább.
Szabados Noéminek (pirosban) túl nagy falat volt a kínai Yue Zhang Fotó: Martin Gábor
Szabados Noéminek (pirosban) túl nagy falat volt a kínai Yue Zhang Fotó: Martin Gábor
A negyeddöntőben aztán túl nagy falatnak bizonyult az idei junior Ázsia-bajnok kínai, Yue Zhang. Habár jól kezdte a találkozót a Ferencvárosi TC sportolója, két négypontos dobásba is beleszaladt, a másodikat ráadásul pörgetés követte, amely technikai tust eredményezett Zhang javára (3−13). Szabados így a vigaszágban bízhat. A kétszeres kadét-kontinensbajnok Szél Annának (55 kg) is szoríthattunk a vigaszágon. Az orosházi lány szerdán óriási csatában kapott ki az orosz Jekatyerina Verbinától a negyeddöntőben (gyakorlatilag ugyanazzal a forgatókönyvvel, amellyel június elején, a pontevedrai junior-Eb fináléjában). Jekatyerina aztán bravúrgyőzelmet aratott az elődöntőben a felnőtt Ázsia-bajnoki ezüstérmes, kétszeres utánpótlás-világbajnok japán Szaki Igarasival szemben, így folytathatta a versenyt a magyar. Anna dinamikusan kezdte dél-koreai Eun-jang Pak elleni mérkőzést, ám pontot nem sikerült csinálnia. Igaz, Paknak sem, és ő volt az, akit passzívabbnak láttak a bírók. Az aktivitási idő alatt nem volt pont: 1−0. A második felvonásban csípődobást indított a koreai, végig is vitte, ám Szél ki tudta húzni a fejét, amiért újabb egy pont járt (2−2′), viszont ez az eredmény a riválisnak kedvezett. Újabb, hasonló helyzetbe kerültek a versenyzők, annyi különbséggel, hogy Pak ezúttal nem vitte végig a dobást, Anna átvette az irányítást, földre vitte és háromszor megpörgette. Szép is lett volna, ha a koreai mester nem kér challenget. A versenyelnök pedig úgy látta, Pak saját akciója volt a kiinduló helyzet, így egyből állásból, pont nélkül kellett volna folytatódnia  a mérkőzésnek. Tehát nem ért az akciósorozat, a 2−2-vel pedig Eun-jang volt előnyben a (nagyobb értékű akciója miatt). Mivel több pont nem született, így Szélnek véget ért a verseny.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLINN Női birkózás, csütörtök délelőtt program A magyar szereplők 55 kg (19 induló): Szél Anna (Orosházi BSK), 65 kg (21 induló): Szabados Noémi (Ferencvárosi TC) Nyolcaddöntő Szabados Noémi−Hsin-Ping Pai 5−1 Negyeddöntő Yue Zhang (kínai)−Szabados Noémi 13−3 Vigaszág Eun-jang Pak (dél-koreai)−Szél Anna ’2−2

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk: Tallinnban is történelmet írnak a birkózók? Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban Négy magyar birkózólányból egy jutott elődöntőbe Tallinnban Nagy Bernadett és Szél Anna is a bronzéremért küzdhet a tallinni junior-világbajnokságon Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.