UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-08-15 16:19

Papp Kristóf: NHL?... kár túlgondolni

Remek első szezont zárt a világ egyik legerősebb juniorbajnokságában, az USHL-ben a magyar jégkorongsport egyik nagy ígérete, Papp Kristóf. A 18 éves játékos a Madison Capitols egyik húzóemberévé nőtte ki magát, s a most induló évadban is hasonló terveket szövöget. Beszélgetésünkben szó esett a „kinti” légkörről, a magyar válogatottról, na meg persze az NHL-ről is.

Nagyszerű mutatókkal, a csapata egyik legeredményesebb csatáraként zárta a 2018/19-es  USHl-évadot Papp Kristóf. A Madison Capitols 18 éves magyar jégkorongozója tizenegy gólja mellé huszonhét gólpasszt is összehozott az első évében. A kilenc éve a tengerentúlon edződő játékos az ideje legnagyobb részét természetesen az Egyesült Államokban tölti, de a nyáron itthon volt, és játszott az USA U18-as válogatottja elleni felkészülési meccsen az U20-as alakulatban. A Megyeri úton 6–4-re elvesztett találkozón Papp brillírozott a magyarok első sorában: kétszer a kapuba talált, a másik két gól előtt pedig Péter Donátot szolgálta ki.

Papp Kristóf szerint bármi lehetséges, de egyelőre csak a következő USHL-szezonra koncentrál Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Papp Kristóf szerint bármi lehetséges, de egyelőre csak a következő USHL-szezonra koncentrál Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Vagyis jól látszott, hogy neki a legkevésbé sem idegen az a színvonal, amelyet az amerikaiak képviselnek. Miért is lenne, miután ebben a közegben készül nap, mint nap. „A tempó, a játék sebessége a legnagyobb különbség – mondta Kristóf az utanpotlassport.hu kérdésére. – Elég csak ezt az ifjúsági válogatottat megnézni, akkor is látszik. S ha ahhoz szoksz hozzá, hogy ezen a szinten kell meghúzni a cseleket, elereszteni a lövéseket, minden könnyebben megy.” A magyar jégkorong egyik legnagyobb ígérete szépen lépked felfelé a tengerentúli ranglétrán, már az is eldöntött kérdés, hogy 2020-tól a Michigan Egyetemen folytatja a tanulmányait és a sportot. „Most csak arra koncentrálok, hogy jól sikerüljön a következő év, erőnlétileg nagyon készülök a nyáron, hiszen egyre erősebb játékosokkal találkozom a jégen. Aztán pedig megyek egyetemre, és ugye meglesz az NHL-draft is, de igyekszem erre nem gondolni. Ha sikerül, akkor sikerül.” A játékát persze nem csak Amerikában ismerik el, hanem itthonról is folyamatosan figyelik. Nem véletlen, hogy ő kapta meg az év legjobb ifjúsági korú játékosának járó díjat, a Leveles-kupát. „Nagyon jólesett, hogy Magyarországról is kaptam megerősítést. Mindig nagy örömmel térek haza a korosztályos válogatottba, büszkén veszem fel a címeres mezt. Boldog lennék, ha a közeljövőben már a felnőttcsapatban is bizonyíthatnék, de az is olyasmi, ami nem csak rajtam múlik. Nekem az a dolgom, hogy keményen eddzek, mert annak mindig megvan az eredménye.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.