UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-08-17 20:13

Junior birkózó-vb: Vitek Dáriusz bronzérmes, Takács István döntős Tallinnban

Vitek Dáriusz (130 kg) bronzérmet szerzett tallinni junior birkózó-világbajnokság hatodik, kötöttfogású versenynapján, amelyen Takács István (82 kg) − parádés teljesítménnyel − beverekedte magát a fináléba, míg Bak Gergely (72 kg) és Szőke Alex (97 kg) vigaszágas lett.

Csakúgy, mint kedd óta minden este, ezúttal is elsötétedett a Tondiraba jégcsarnok Tallinnban − a reflektorok a két középső szőnyegre koncentráltak, megkezdődtek a világbajnokságon a junior kötöttfogású birkózók újabb elődöntői, helyosztói. Junior Európa-bajnokunk, Takács István (82 kg) lehengerlő volt szombat délelőtt: mindhárom mérkőzését technikai tussal abszolválta, így jutott az elődöntőbe, ahol az idei junior Ázsia-bajnokkal, az iráni Hoszein Foruzade Godzsebeigluval találkozott.

Takács István parádés birkózással lett finalista Tallinnban Fotó: Martin Gábor
Takács István parádés birkózással lett finalista Tallinnban Fotó: Martin Gábor
Nagyon nem indult jól a párharc: a bírók Istvánt látták a passzívabbnak (0−1), és lentről kétszer is megpörgette őt az iráni (0−5). Takács felkelt, megrázta magát, és nekirontott riválisának; akkora derékcsípő dobást ejtett négyért (4−5), hogy beleremegett a szőnyeg − alig tért magához Hoszein, ám a tusveszélyes helyzetből kifordult. Menekülni ugyanakkor nem tudott, a magyar kétszer megpörgette (8−5), majd kiemelte, és újra a földhöz vágta négyért (12−5). Godzsebeiglu azt sem tudta, hol van, szédülten vonult le a szünetre. A második felvonás iráni levitellel kezdődött, de István válasza ezúttal sem maradt el; négyért eldobta, ezzel véget vetett a párharcnak, bejutott a világbajnoki döntőbe, ahol az oroszok kadét Európa-bajnokával, Aujesz Gonibovval küzdhet. „Ötletem sincs, ezt hogyan csináltam. Amikor megpörgetett, és összekapaszkodtunk, azt éreztem, elfáradt, ezért gondoltam, itt az ideje beindulni. Hihetetlenül boldog vagyok, remélem, ugyanezt a formát át tudom menteni holnapra” − összegzett Takács néhány perccel a meccse után a csarnokban.
Vitek Dáriusz öröme a világbajnoki bronzérem megszerzésének pillanatában Fotó: Martin Gábor
Vitek Dáriusz öröme a világbajnoki bronzérem megszerzésének pillanatában Fotó: Martin Gábor
Vitek Dáriusz (130 kg) rögtön az első ütközetét elveszítette pénteken a kadét-világbajok amerikai Cohlton Michael Schultz ellen, ő azonban meg sem állt a fináléig, tehát a Budapesti Honvéd SE fiatalja mehetett tovább a harmadik helyért a vigaszágon. Dáriusz aztán bravúros birkózással jutott a szombat esti bronzcsatába, amelyet a junior Ázsia-bajnoki ötödik Lu Zhanggal szemben kellett megvívnia. Kontroll alatt tartotta az ütközetet Vitek, ő volt a dominánsabb. Ennek lett az eredménye, hogy a kínait látták passzívabbnak (1−0), a földön ráadásul meg is tudta pörgetni a magyar a nála jóval termetesebb Zhangot (3−0). A második menetben iramot váltott a rivális; kitolta Dáriuszt (3−1), akit nem sokkal később passzivitással is sújtottak (3−2), ám kiváló védekezéssel blokkolni tudta a próbálkozásokat az utolsó sípszóig, így az idén − junior Eb-bronzérme mellé − a világbajnoki dobogó harmadik fokára is felállhatott. „Elképesztő évet zártam, nagyon boldog vagyok. Nem titkolom, az a szándékom, hogy még fényesebb medálokat gyűjthessek, ám ehhez neki kell állnom komolyan tömegleni, mert nagyjából huszonöt kilóval a súlyom alatt vagyok” − mondta néhány perccel a mérkőzés után az ifjú. Bak Gergely (72 kg) és Szőke Alex (97 kg) is tovább harcolhat. Gergely legyőzője, a junior Európa-bajnok azeri Ulvu Ganizade 4−1-re nyert az elődöntőben a török junior Eb-harmadik Ismail Guen ellen, míg az Alexet legyőző, felnőtt pánamerikai bajnok, Pánamerikai Játékok-első kubai, Gabriel Alejandro Rosillo Kindela technikai tussal, 9−0-ra verte a török junior Eb-harmadikot, Beytullah Kayisdagot. Mind a két magyar a vigaszágon, a bronzéremhez vezető úton menetelhet. „Jó napot zártunk. Elmondhatjuk, hogy csak olyantól kaptunk ki, aki valóban jobb volt nálunk. A srácok minden tőlük telhetőt megtettek. Bízom abban, hogy István vasárnap is ugyanilyen jó formában lesz, úgy kiváló eséllyel vághat neki a finálénak” − összegzett a vezetőedző, Struhács György.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, TALLIN Kötöttfogás, szombat délutáni program A magyar szereplők 82 kg (26 induló): Takács István (BVSC-Zugló), 130 kg (23 induló): Vitek Dáriusz (Budapesti Honvéd SE) Elődöntő 82 kg: Takács István−Hoszein Foruzade Godzsebeiglu (ireáni) 16−7 Bronzmérkőzés 130 kg: Vitek Dáriusz−Lu Zhang 3−2 A kötöttfogásúak első programcsomagjának dobogósai és magyar helyezései 55 kg. Világbajnok: Anvar Allahjarov (Oroszország), 2. Zaur Alijev (Azerbajdzsán), 3. Poia Szulat Dad Marz (Irán) és Macui Ken (Japán) 63 kg. Világbajnok: Abu Muszlim Amajev (Oroszország), 2. Leri Abduladze (Grúzia), 3. Alston Jon Nutter (Egyesült Államok) és Sahin Ejdi Badagi Mofrad (Irán) 77 kg. Világbajnok: Mohammad Aziz Naguszi (Irán), 2. Damir Rahimov (Oroszország), 3. Szadzsan Szadzsan(India) és Dmitro Vaszetszkij (Ukrajna) 87 kg. Világbajnok: Ilja Jermolenko (Oroszország), 2. Giorgij Kacanasvili (Grúzia), 3. Igor Jarasevics (Fehéroroszország) és Bedirhan Tan (Törökország) 130 kg. Világbajnok: Aljakbar Juszofiaahmadcsali (Irán), 2. Colton Michael Schultz (Egyesült Államok), 3. VITEK DÁRIUSZ (MAGYARORSZÁG) és Muhammet Hamza Bakir (Törökország)

Amit eddig a junior-világbajnokságról írtunk: Tallinnban is történelmet írnak a birkózók? Mester Milán (79 kg) egy passzivitásra volt az aranycsatától Parázs csaták délelőtt, de magyar szabadfogású nem nyert meccset Tallinnban Mester Milán (79 kg) bronzérmet szerzett Tallinnban Négy magyar birkózólányból egy jutott elődöntőbe Tallinnban Nagy Bernadett és Szél Anna is a bronzéremért küzdhet a tallinni junior-világbajnokságon Az amerikai szabadfogásúak nem érték be az oroszokat, Szabados Noémi (65 kg) a vigaszágban bízhat Nagy Bernadett (76 kg) bronzérmes Tallinnban Drámasorozat a kötöttfogásúak nyitónapján Tallinnban Vitek a vigaszágon, meghökkentő japán fölény a hölgyek között Vitek bronzmeccses, Takács elődöntős Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.