UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2019-08-21 20:47

Hátizmok üzenete

Bár az év elején még azzal is megelégedett volna Kőhalmi Emese, ha képes megismételni tavalyi sikereit, végül jócskán túlszárnyalta eredeti elképzeléseit. A KSI SE Mol Alapítvány által támogatott 17 éves kajakosa három számban lett ifjúsági világbajnok, ősszel pedig maratoni világbajnoki címét is újra megvédené.

Kőhalmi Emese az elmúlt években már többször is megkóstolhatta áldozatos munkájának gyümölcsét, idén azonban egészen új ízekre lelt. A tavaly kajak négyesben 500 méteren és kajak kettes maratoni számban nyert ifjúsági világbajnoki aranya után idén a romániai Pitesti-ben rendezett ifjúsági világbajnokságon egyesben, párosban Rendessy Eszterrel és a Szellák Szabina, Rendessy Eszter, Kőhalmi Emese, Csikós Zsóka összeállítású négyes tagjaként is nyert.

Kőhalmi Emese idén három számban is ifjúsági vb-aranyat nyert Forrás: godhirek.hu
Kőhalmi Emese idén három számban is ifjúsági vb-aranyat nyert Forrás: godhirek.hu
Utóbbi természetesen címvédés, és annak fog számítani az is, ha az októberi kínai maratoni korosztályos világbajnokságon 2017 és 2018 után párjával újra feláll a dobogó legfelső fokára. Emese már a tavalyi teljesítményével is elégedett volt, és idén adta alább: 500 méteren a négyes mellett párosban is a világbajnokságra kívánkozott. Az egyéni indulás azonban sokáig titkos vágyként érlelődött. „Valóban a tavalyi évem megismétlése volt a cél. Már a páros kijutásnál is ott volt a »talán«, végül egyesben is sikerült. Az első válogatót Rendessy Eszter nyerte, a másodikat viszont fél perccel én. Nem sikerült jól a rajtom, de a táv második felében tudtam erősíteni. Nagyon meg akartam mutatni, hogy meg tudom csinálni, és persze a végén hatalmas volt az öröm. Mint utólag kiderült, a boldogság akár már a világbajnoki aranyéremnek is szólhatott, hiszen Pitesti-ben a magyar lányt csupán a hátizmairól ismerhette meg a mezőny. Egyesben közel öt, párosban három másodperccel előzte meg a többieket. „Sokszor mondják, hogy az itthoni válogatók nehezebbek, mint a nemzetközi versenyek. Ez most is így volt. Bár az, hogy ilyen nagy különbséggel nyertem, meglepett egy kicsit. Természetesen a világbajnokság előtt megfordult a fejemben, hogy milyen lehet triplázni, de nem mertem sokat gondolkodni ezen. Fantasztikus érzés, mint ahogy az is, hogy rengetegen gratuláltak, telefonáltak, és sokan követték az élő közvetítést, szurkoltak.” Az év azonban még nem ért véget a triplázással. A szeptemberi válogató után Kínában rendezik meg az ifjúsági maratoni világbajnokságot, amelyet Emese Bakó Olgával tavaly és tavalyelőtt is megnyert. A cél idén sem lehet más a 19 km-es távon, mint a címvédés. „Idén más a párom, Rendessy Eszterrel indulunk, de ott akarok lenni, mert a maratonit is szeretem. Az 500 métert csak végignyomod, és azt sem tudod, hol vagy, ez sokkal taktikusabb verseny. Amikor két éve nyertünk, már az elején elléptünk a mezőnytől, tizenhét kilométert teljesen egyedül kellett lapátoljunk. Ilyenkor azért elég unalmassá válnak a dolgok. Még az is előfordult, hogy egy picit beszélgettünk Olgával. Az egyik legemlékezetesebb jelenet, amikor elbizonytalanodtunk, jó bóját kerültünk-e meg, és biztosan ott kell-e megfordulnunk. A mezőnyt nem tudtuk figyelni, mert három perccel jártunk előttük.” A KSI SE kajakosa leginkább családja körében szereti eltölteni idejét. Szülei, ha tehetik, minden versenyre elkísérik, nővére pedig – amolyan babonaszerűen – a nagy futamok előtt befonja Emese haját. A világbajnokot a családtagok mellett a Mol Alapítvány is támogatja, s így egy régi kívánság is teljesülhetett. „Végre saját hajót vásárolhattam. Ősszel érkezik meg, de már nagyon várom, hogy versenyezhessek vele.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.