UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2019-08-27 19:50

Országúti kerékpár: értékes szakaszgyőzelme után a legjobbak közé vágyik Valter Attila

„Feltettem az i-re a pontot" – mondta a 21 éves Valter Attila, aki abban reménykedik, hogy a Tour de l'Avenir elnevezésű országútikerékpár-versenyen aratott szombati szakaszgyőzelme csapatának, a lengyel CCC-nek a figyelmét is kellően felkeltette, s így jövőre már a legjobbak között is lehetőséget kaphat.

Miután Valter Attila szombaton elsőként tekert át a célvonalon a Tour de l'Avenir U23-as országútikerékpár-verseny kilencedik szakaszán, elégedetten értékelte teljesítményét. A lengyel CCC Development 21 éves versenyzője, akinek még 2020-ra is van szerződése a World Tour besorolású csapattal, kedden az M4 Sport híradójában szólalt meg. "Ez a győzelem biztosan hozzátett ahhoz, hogy elgondolkodjanak, engem a felsőbb kategóriában is megérné indítani. Már csak azért is, mert ilyen siker más nagy csapatok figyelmét is felkelti" – mondta.

Valter Attila (jobbra) szakaszt nyert a fiatalok Tourján Fotó: Bodnár Boglárka/MTI
Valter Attila (jobbra) szakaszt nyert a fiatalok Tourján Fotó: Bodnár Boglárka/MTI
A versenyző úgy véli, a fiatalok Tourjának tartott tíznapos viadalon bizonyította hosszútávú terhelhetőségét, mivel az utolsó előtti, kilencedik szakaszon tudott nyerni. Hozzátette, megfelelő felkészüléssel akár a háromhetes Giro d'Italián is végig tudna tekerni – amennyiben lehetőséget kapna. Ez azért jelentene sokat számára, mert a jövő évi olasz körverseny első három szakaszát Magyarországon rendezik.
tourdehongrie.hu
tourdehongrie.hu
"Kimagasló szezont sikerült futnom, egyértelműen a legsikeresebbet. A szombati szakaszgyőzelemmel feltettem az i-re a pontot. Harminc felett van a top 10-es eredményeim száma, a győzelmek számán viszont még van mit csiszolni" – jelentette ki Valter. A csömöri bringás a szombati győzelméről elmondta: addigra összeszedett annyi hátrányt, hogy könnyedén elengedték a szökésben, amelyben érdemes volt összedolgozni a társaival. Végül az utolsó hegyen érezte, hogy nyerhet, ezért ott próbált meglépni, ami sikerült is. A magyar kerékpáros összetettben a 13. helyen zárt. A franciaországi viadal azért is tekinthető a fiatalok Tourjának, mert 1992 óta 25, 2007 óta pedig 23 éven aluli versenyzők indulhatnak rajta. Ezt a versenyt pályafutása kezdetén hat későbbi Tour de France-győztes kerekes nyerte meg. Például 2017-ben az a kolumbiai Egan Bernal diadalmaskodott, aki idén, azaz két évvel később már a világ legnagyobb presztízsű kerékpáros viadalán bizonyult a legjobbnak. Előtte az olasz Felice Gimondi, a holland Joop Zoetemelk, az amerikai Greg LeMond, a spanyol Miguel Indurain és a francia Laurent Fignon nyert a Tour de l'Aveniren, majd lett bajnok a Tour de France-on. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.