UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-08-28 09:34

Szinkronúszás: fejes az ismeretlenbe – mit várhatunk az első utánpótlás-világbajnokságtól?

„Izgalmasabb versenyt el sem lehetne képzelni, nincsenek egyértelmű favoritok” – állítja Kobolák Gabriella, a szövetség elnökségének tagja, aki versenybíróként – a 12 fős magyar csapattal karöltve – az esemény tevékeny részeseként izgulja végig a sportág életében jelentős mérföldkőnek számító utánpótlás-világbajnokság debütálását.

A szerdától vasárnapig tartó szinkronúszó utánpótlás-világbajnoksággal kapcsolatban két dolog biztos: a víztárolójáról nevezetes, szlovákiai Somorján rendezik, valamint hogy 35 (!) nemzet képviselteti magát rajta, ami első nekifutásra pazar. Kobolák Gabriella A kategóriás versenybíróként nagy rálátással bír a nemzetközi versenyek lebonyolítására. Elmondása szerint a nagy potenciált rejtő sportágat a FINA megreformálná, melynek egyik első lépése volt az utánpótlás-vb létrehozása, amelyen 13-15 év közötti fiatalok vehetnek részt.

A magyar lányok már edzettek is a vb helyszínén Forrás: MSZÚSZ
A magyar lányok már edzettek is a vb helyszínén Forrás: MSZÚSZ
„A 35 ország elképesztően soknak számít, ha azt tekintjük, hogy még soha senki nem rendezte meg ezt a versenyt, ez mindenképpen azt mutatja számomra, hogy a nagy kereslet megelőlegezett bizalommal párosul, mindenki izgatottan várja, vajon milyen eredményt fog elérni az első ilyenfajta megméretésen. Ugye sokan azt hozzák fel a szinkronúszás ellen, hogy,  jaj de unalmas, mindig az oroszok nyernek. Azt hiszem, ezen a viadalon nincsen előzetes erőviszonyrendszer, nem számít, hogy ki honnan jön, mert ha valakiről kiderül, hogy őstehetség, simán meglepheti a mezőnyt.” A debütáló viadalon természetesen az ötszörös világbajnok Elizaveta Stepanova magyar szövetségi kapitány U15-ös válogatottja is részt vesz. A 12 kiválasztott leányzó csaknem egy éve kőkeményen dolgozik, hogy történelmet írjon a történelmi versenyen. „Beszéltem a lányokkal, rendben ment a felkészülésük. Kalandnak fogják fel ezt a világbajnokságot, nincsen rajtuk eredménykényszer, de persze szeretnének minél jobban teljesíteni. Fő céljuk, hogy a Mediterrán-kupán kapott pontszámokat felülmúlják. Maguk is kíváncsiak rá, mire képesek például Chile vagy Barbados versenyzői. Igazából az egész mezőnyre elmondható, hogy senki nem ismeri a másikat, ezáltal izgalmasabb versenyt el sem lehetne képzelni, bárki odaérhet a dobogóra, mert nincsenek egyértelmű favoritok.”

UTÁNPÓTLÁS-VILÁGBAJNOKSÁG, SOMORJA (SZLOVÁKIA) A magyar U15-ös válogatott vb-kerete: Bánkuti Alexandra (BHSZE), Barta Niké (Medúza 21 SE), Hatala Hanna (Medúza 21 SE), Csarnai Mirtill (H2O SE), Gubala Lili (H2O SE), Illés Enikő (Medúza 21 SE), Illés Lilla Jázmin (BHSZE), Kisteleki Borbála (Synus SC), Kozári Enikő (BHSZE), Kozma Emília (Medúza 21 SE), Regényi Adelin (BHSZE), Szalkay Zsófia (BHSZE) Utánpótlás szövetségi kapitány: Elizaveta Stepanova A VB PROGRAMJA Augusztus 28., szerda 10.00-13.00: Egyéni selejtező 16.00-19.00: Csapat selejtező Augusztus 29., csütörtök 10.00-13.15: Páros selejtező 16.00-18.15: Szabad kombinációs kűr selejtező Augusztus 30., péntek 10.00-16.00: Kötelező elemek versenye Augusztus 31., szombat 10.00-11.15: Egyéni döntő 14.00-14.45: Vegyes páros döntő 17.00-18.45: Szabad kombinációs kűr döntő Szeptember 1., vasárnap 10.00-11.30: Páros döntő 14.00-15.45: Csapat döntő

További korosztályos hírek SZINKRONÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.