UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-09-03 12:33

Szinkronúszás: több mint háromezer gyerek élte át a vb-hangulatot – köztük a mieink is

„Nagyszerű kezdeményezés, hogy a 13-15 évesek is megtapasztalhatják, milyen világbajnokságon egymás ellen versenyezni" – emelte ki Jelizavjeta Sztyepanova, a magyar U15-ös válogatott szövetségi kapitánya az első utánpótláskorúak számára megrendezett világeseményt követően.

Szinkronúszó berkekben nagy várakozás előzte meg a történelmi mérföldkőnek kikiáltott utánpótlás-világbajnokságot, és a szlovákiai Somorján megrendezett verseny további löketet adhat a sportágnak: már elsőre 35 ország több mint háromezer fiatalja mérette meg magát, ez a szám pedig aligha csökken a jövőben. Elizaveta Stepanova (a név orosz kiejtése szerint Jelizavjeta Sztyepanova), a magyar U15-ös válogatott ötszörös felnőttvilágbajnok szövetségi kapitánya szerint egy szavuk sem lehet a szervezésre, a FINA felnőttversenyeket idéző körülményeket teremtett az ifjú reménységeknek.

A magyar lányok mindent beleadtak a somorjai utánpótlás-világbajnokságon Forrás: MSZSZ
A magyar lányok mindent beleadtak a somorjai utánpótlás-világbajnokságon Forrás: MSZSZ
„Nagyszerű kezdeményezés, hogy a 13-15 éveses is megtapasztalhatják, milyen világbajnokságon egymás ellen versenyezni. A helyszín valóban minden igényt kielégített, igazi ötcsillagos sportkomplexumban voltunk, szinte pár perc sétával a szobánkból az uszodába értünk. Már a versenyek előtt éreztették velünk, hogy egyfajta történelmi esemény tevékeny részeseivé válunk, a megnyitó ünnepségen a sportág klasszisa, a spanyol Ona Carbonell tartott motivációs beszédet, amely élénken él a lányok emlékezetében. Ezen kívül is sok-sok élménnyel gazdagodtak, például lehetőségük volt megnézni a dunaszerdahelyi DAC futballmérkőzését, amelynek a szünetében a pályára vonultak, és állva tapsolta őket a stadion.” Az élmények mellett persze a versenyzésről is szólt a világbajnokság: a mieink az ötből négy számban indultak, és a rutintalanságuk ellenére tisztesen helytálltak. Szólóban Kozma Emília a 15., Szalkay Zsófiával párosban a 20. helyen végzett, a csapat pedig 15. és 19. helyezéssel a tarsolyában térhet haza. „Nagyon erős volt a mezőny, és az sem könnyítette meg a helyzetünket, hogy rengeteg indulót kellett megvárni, mire a lányaink következtek, ez kissé idegőrlő és fárasztó volt. Ráadásul néhányan a mi csapatunkból olyan fiatalok, hogy két év múlva is jöhetnek a világbajnokságra. November óta dolgozom velük, nagyon motiváltak, ez az élmény pedig még jobban megerősítette őket abban, hogy érdemes a sportágat űzniük.”

UTÁNPÓTLÁS-VILÁGBAJNOKSÁG, SOMORJA (SZLOVÁKIA) A magyar U15-ös válogatott vb-kerete: Bánkuti Alexandra (BHSE), Barta Niké (Medúza 21 SE), Hatala Hanna (Medúza 21 SE), Csarnai Mirtill (H2O SE), Gubala Lili (H2O SE), Illés Enikő (Medúza 21 SE), Illés Lilla Jázmin (BHSE), Kisteleki Borbála (Synus SC), Kozári Enikő (BHSE), Kozma Emília (Medúza 21 SE), Regényi Adelin (BHSE), Szalkay Zsófia (BHSE) Utánpótlás szövetségi kapitány: Jelizavjeta Sztyepanova

További korosztályos hírek SZINKRONÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.