UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2019-09-03 18:17

Triatlon: Lehmann Csongor az U23-as mezőnybe is berobbant, de messze még a végállomás

„Érzem, hogy jó az irány, és idővel a világ élmezőnyébe kerülhetek, de addig még nagyon sok van hátra” – mondja a hétvégi U23-as triatlon vb-n ezüstérmet nyert Lehmann Csongor. A 20 éves tiszaújvárosi sportoló már az első évében berobbant a felnőttek közé, de szerinte ahhoz, hogy tényleg a legjobbak közé tartozzon, még nagyon hosszú utat kell megtennie.

Egy évvel a juniorok között aratott diadala után az U23-asok mezőnyében is a legjobbak közé ért Lehmann Csongor a triatlon-világbajnokságon. A 20 éves sportoló ezüstérmet nyert a svájci Lausanne-ban rendezett eseményen, ezzel ő volt az egyetlen a magyarok közül, aki dobogóra tudott állni. Pályafutása újabb meghatározó sikere után beszélgettünk vele, amikor is azzal kezdte, hogy ő nem várt magától ennyire kiemelkedő eredményt.

Lehmann Csongor a korosztályváltás utána azonnal ezüstérmet nyert az U23-as vb-n Forrás: ITU Media
Lehmann Csongor a korosztályváltás utána azonnal ezüstérmet nyert az U23-as vb-n Forrás: ITU Media
„Azt nem mondom, hogy álmomban sem gondoltam volna, de mindjárt a korosztályváltás után nem számítottam éremre a világbajnokságon – kezdte Lehmann, aki az idén először szerepel az U23-asok között, miután „kiöregedett” a juniorkorból. – Nagyon színvonalas mezőny gyűlt össze, olyan versenyzők indultak, akik a felnőttek között is képesek lehetnek odaérni az elejére, ezért is örülök ennyire a sikernek.” Amikor a siker kulcsait kerestük a tiszaújvárosi sportoló elárulta, többhetes franciaországi, magaslati edzőtábor előzte meg a világbajnokságot, aminek biztosan nagy szerepe volt az ezüstben. Emellett kiemelte, hogy míg általában a sprintversenyekhez szokott, ezúttal az olimpiai távon kellett helytállnia. Többek között ezért is került az egyik legelőkelőbb helyre a vitrinjében a Svájcban szerzett medál. „Azért a tavalyi junior-világbajnoki győzelem is nagyon kedves számomra, így az ausztráliai arany és a svájci ezüst megosztva szerepel a csúcson. A mostani persze más szintű verseny volt, ahogyan haladok feljebb, egyre nehezebb odaérni az elitbe.” Az igazi triatlonos családból származó, 20 éves versenyzőnek – édesapja, Tibor az edzője, egyben a hazai szövetség szakmai alelnöke, két testvére, Bence és Sára pedig szintén kiváló utánpótlás-versenyző – az idén nem minden sikerült úgy, ahogy valójában szerette volna. Azt mondja, ennek oka, hogy kicsit bele kellett szoknia a felnőtt, illetve U23-as mezőnybe, részint időnként a kerékpározással akadtak problémái. Azonban láthatóan az említett nehézségeken átlendült, ugyanis a mostani vb-ezüst mellett a hazai rendezésű tiszaújvárosi felnőtt vk-versenyen a negyedik lett, míg az év eleji lievini Európa–kupa-viadalon szintén a második helyen futott célba. „Fontos volt, hogy időnként a felnőttek között is értek sikerélmények, főleg a tiszaújvárosi negyedik hely, a hazai pályán. Örültem, hogy valamit vissza tudtam adni azoknak az embereknek, akik az én sikereimért dolgoznak és szurkolnak nap mint nap. Viszont attól, hogy jön egy-két jó eredmény, dolgozni kell tovább. Azt érzem, hogy jó az irány, és idővel a világ élmezőnyébe kerülhetek, de addig még nagyon sok van hátra.” Sőt, még idén is akad néhány feladata: két hét múlva az U23-as Európa-bajnokságon méreti meg magát Valenciában, majd Törökországba utazik Ek-viadalra és még az sem kizárt, hogy utána ázsiai világkupa-versenyt is a programba iktatnak.

U23-AS ÉS JUNIOR TRIATLON-VILÁGBAJNOKSÁG, LAUSANNE A magyarok eredményei U23. Férfiak: 2. Lehmann Csongor, 24. Lehmann Bence Nők: 17. Putnóczki Dorka, 19. Sárszegi Noémi Junior. Fiúk: 6. Karai Levente, 14. Dévay Zsombor, 45. Kiss Gergely Leányok: 12. Horváth Karol, 40. Ferenczi Nikolett

További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.