UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-09-13 18:58

Birkózás: három fiatal bizonyíthat a nur-szultani felnőtt-világbajnokságon

Három, még utánpótláskorú birkózó is bizonyíthat a szombaton kezdődő nur-szultani felnőtt-világbajnokságon, amely − természetesen − olimpiai kvalifikációs verseny is egyben. A két kötöttfogású kiválósággal, Torba Erikkel (60 kg) és Lévai Zoltánnal (82 kg), valamint a szabadfogásúak szövetségi kapitányával, Dvorák Lászlóval beszélgettünk a várakozásaikról.

Szombaton kezdődik Nur-Szultanban az olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság, amelyen a magyar küldöttséget három, még utánpótláskorú (23 éves) versenyző is erősíti. Kötöttfogásban Torba Erik (60 kg) és ifj. Lévai Zoltán (82 kg), míg szabadfogásban a 74 kilós orosz Kuramagomedov Murad, akit nemrég honosítottak, és a Tatabányai SC-be igazolt. A nyitányon lép szőnyegre Lévai, nem olimpiai súlycsoportban. A fiatal persze, nem tett le arról, hogy ott lesz jövőre a tokiói olimpián, ám ehhez − magyar kvótaszerzés esetén − igazi klasszist kellene legyőznie: a londoni olimpia ezüstérmesét, a háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamást (77 kg).

Lévai Zoltán érmet szerezne élete első felnőtt-világbajnokságán
Lévai Zoltán érmet szerezne élete első felnőtt-világbajnokságán
„Tamásnak jó esélye van az ötkarikás kvalifikációra Kazahsztánban, hiszen kiemeltként léphet szőnyegre. A szövetség fő célja a kvótaszerzés. Nemrégiben a szövetségi kapitány, Sike András behívott minket az irodájába, és megtárgyaltuk a helyzetet. Arra jutottunk, hogy Tamásnak valamelyest jobb esélye van a mostani vb-n, így ő indul hetvenhét kilóban, én pedig eggyel feljebb. Leszögezték, bármelyikünk szerez kvalifikációt, jövőre háromszor birkóztatnak össze minket az indulás jogáért” − magyarázta Lévai. Kétszeres U23-as Európa-bajnokunk nem titkolja, Nur-Szultanban minimum a dobogó harmadik fokára szeretne állni: „Jelenleg nyolcvan-nyolcvanegy kiló körül mozog a súlyom, tehát a kategória alatt vagyok. Ez előny, egyben hátrány is. Mozgékonyabb vagyok a többieknél, pörgősebb, ők ugyanakkor nagyobb izomtömeggel dolgozhatnak ellenem. A célom az, hogy minél hamarabb elfárasszam a riválisaimat. Sok ütközést és a lehető legtöbb mozgást szeretném csempészni a birkózásomba. Az éremhez mindenképpen bravúrgyőzelmekre lesz szükség, ám nem akkorákra, mint amilyenekre az eggyel lejjebbi súlycsoportban kellene.” Zoltán egyébként a svédek U23-as Eb-ötödik helyezettjével, Bogdan Kourinnoival néz farkasszemet a szombati selejtezőben.
Torba Erik (kékben) célja, hogy kibirkózza magát Kazahsztánban
Torba Erik (kékben) célja, hogy kibirkózza magát Kazahsztánban
Torba Erik megtörte a jeget a júniusi, minszki Európa Játékokon, hiszen megszerezte karrierje eddigi legfényesebben csillogó érmét a felnőttek között: ezüstöt. Persze, tudni lehetett, hogy nagy reménység, volt már ötödik a „nagyok” kontinenstornáján, ráadásul − a súlycsoportjában − évek óta uralja a felnőttmezőnyt Magyarországon. Erik jó formában van, célja pedig az, hogy száz százalékosan teljesítsen a világbajnokságon: „Nagyon jól mentek az edzések, erősnek és gyorsnak érzem magam. A hatvan kiló elképesztően kemény lesz, az olimpiai kvótaszerzés reményében az eggyel kisebb és az eggyel nagyobb súlycsoportból is sokan itt indulnak. Ebből kifolyólag, nem lehetséges itt jó sorsolást kapni. A jelenlegi állapotomat tekintve vélem úgy, hogy az élmezőnyhöz tartozom. De ahhoz, hogy itt is kiemelkedő eredményt érjek el, jobban kell birkóznom, mint Minszkben. Nem helyezésben vagy kvótában mérem a nur-szultani szereplésem értékét: annyi a lényeg, hogy a szívemet, lelkemet hagyjam ott a szőnyegen, adjak ki mindent magamból. Ha ez sikerül, úgy nagy probléma nem adódhat.” Szabadfogásban a honosított orosz, Kuramagomedov Murad két jelentős győzelmet könyvelhetett el pályafutása során: két éve megnyerte Minszkben a Medvegy-versenyt, illetve Haszavjurtban diadalmaskodott rangos nemzetközi viadalon. A szövetségi kapitány, Dvorák László jó véleménnyel van róla, ám − a teljesítményét illetően − nem mert jóslatokba bocsátkozni, mivel az egyik legkeményebb súlycsoportban, a 74 kilósok között méreti meg magát a fiú: „Az a kategória a legerősebb. Nemzetközi porondon egyszer, Isztambulban láttam Muradot. Imponáló volt az ott mutatott birkózása, annak ellenére is, hogy kikapott. Szimpatikus, jó fej srácnak ismertem meg, próbál beilleszkedni a csapatba. Úgy gondolom, óriási bravúr lenne tőle, ha bejutna az első ötbe. Annyi azonban bizonyos, hogy vele hosszú távon számolhatunk, és szép jövő előtt áll.”

FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN A magyar utánpótláskorúak programja Kötöttfogás Szombat-vasárnap: Lévai Zoltán (82 kg) Hétfő-kedd: Torba Erik (60 kg) Szabadfogás Péntek-szombat: Kuramagomedov Murad (74 kg)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.