UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-09-19 12:05

Kézilabda: új korszakot nyitott a vb-ötödik fiúválogatott, Sótonyi László debütált a kispadon

„A legfontosabb, hogy milyen képet mutatunk magunkról az év során, különösen a nyáron” – mondja Sótonyi László, a férfi junior kézilabda-válogatott szövetségi edzője. A szakvezető szerint közös alapok kellenek a férfiszakágban, és azt is elmondta, mire van szükség ahhoz, hogy csapata lépést tartson a legjobbakkal.

Szerdán új szakasz kezdődött a világbajnoki ötödik helyezett fiú kézilabda-válogatott életében: a társaság az ifjúságiból a juniorkorosztályba lépett, s mindezt új vezetőedzővel tette: a továbbra is az ifikért felelő Kárpáti Krisztián helyett immár Sótonyi László irányít.

Sótonyi László szerint közös alapokra van szükség a férfiszakágban Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Sótonyi László szerint közös alapokra van szükség a férfiszakágban Fotó: Cseh Péter/MKSZ
Az első találkozóját már le is tudta a válogatott, mégpedig az élvonalbeli Komló ellen felkészülési meccsen Balatonbogláron, ahol igazán fordulatos csatában végül 26–25-ös vereség lett a vége. „Elkezdtük a közös munkát, ez az együtt töltött két nap leginkább az ismerkedésről szólt – kezdte az újonnan kinevezett szövetségi edző, Sótonyi László. – Nem teljes kerettel álltunk ki, ezért volt lehetőség egy kicsit kísérletezni, valamint a felnőttválogatott irányvonala szerint ezúttal a védekezésre fektettük a fő hangsúlyt. Első mérkőzésnek tökéletesen megfelelt.” A juniorok tehát megkezdték az NB I-es edzőmeccsek sorát, amelyek az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyon hasznosnak bizonyultak. Ugyanakkor a sikerességnek akadnak feltételei is. „Ezeknek a találkozóknak akkor van értelmük, ha nagyjából a teljes kerettel tudunk kiállni a meccsekre, másképpen nem lehet csapatot építeni. Most sajnos nagyon sok hiányzónk volt, a legtöbb fiúnak sűrű a bajnoki program. A folytatásban nagy szükség lesz a liga és a csapatok támogatására, hogy ezeket az edzőmérkőzéseket a lehető legjobban össze tudjuk hangolni.” A párhuzamosan a NEKA ifjúsági alakulatát is irányító szakvezető ígéretes társaságot vett át szeptemberben, amely bizonyította, hogy képes akár a legjobbakkal is felvenni a versenyt. „Tehetségeink vannak, rájuk vigyáznunk kell, hogy ne csak örök ígéretek maradjanak. Kulcskérdés lesz esetükben, hogy minél hamarabb minél nagyobb szerepet kapjanak az élvonalbeli együttesekben. Már csak azért is, mert az észak-macedóniai világbajnokságon ezüstérmet nyert német csapatból sokan már a Bundesligában edződnek. S mi igenis velük akarunk versenyezni.” A fiúutánpótlásban, mint a nyári világversenyeken is kiderült, roppant sűrű az élmezőny, így Sótonyi együttesének sem lesz könnyű megtartania a helyét az elitben. A szándék ugyanakkor természetesen ez lesz. „A legfontosabb, hogy milyen képet mutatunk magunkról az év során, különösen a nyáron. Közös alapokra van szükség az utánpótlás-válogatottakban, amit persze a felnőttcsapat határoz meg, emellett pedig ugyanúgy cél, hogy minél több játékost tudjunk feladni a nagyokhoz. Természetesen az Európa-bajnokságon is szeretnék jól szerepelni, de ott nagyon sok tényezőtől függ a végeredmény.”

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS, BALATONBOLGÁR Férfi juniorválogatott–Komló 25–26 (12–13) Férfi juniorválogatott: Győri, Merkovszki (kapusok), Bajus, Bendicsek, Bognár 6 (2), Holdosi, Ilic 4, Kecskés 1, Kőhegyi 3, Lőrincz 2, Melnyicsuk, Papp 1, Prainer 2, Szász 1, Tóvizi 2, Vajda 3. Szövetségi edző: Sótonyi László

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.