UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2019-09-21 16:58

Országúti kerékpár: az élbolyba vágynak a magyar fiatalok a világbajnokságon

Joggal reménykedhetnek remek szereplésben a fiatal kerékpárosok az angliai országúti világbajnokságon. A két lány és öt fiú alkotta utánpótláscsapat jó formában és erőben várja a rajtot, soraiban a Tour de l’Avenir-szakaszgyőztes Valter Attilával.

Hét utánpótláskorú versenyző képviseli hazánkat az angliai Yorkshire-ben vasárnap kezdődő országúti kerékpár-világbajnokságon. A legnagyobb egynapos viadalon a lányok U19-es korosztályában a kanadai hegyikerékpáros-világbajnokság negyedik helyezettje, Vas Kata Blanka és Jordán Dorka kap lehetőséget. Blanka tehetségét az idén már több felnőttversenyen is bizonyította, a dombos, keskeny utak fekszenek a technikás bringásnak, így a szakvezetés bízik a jó szereplésében. Dorka szempontjából egyelőre a tapasztalatszerzés az elsődleges cél, ő a mezőnyverseny mellett az időfutamban is rajthoz áll.

valt
valt
Az U23-as fiúk között öt magyar vág neki. Valter Attila, Peák Barnabás, Fetter Erik, Karl Ádám és Dina Dániel is kitűnő formában érkezik a versenyre. Ez a maximális létszám, amellyel csapat indulhat a világbajnokságon a korosztályban, és a hazai kerékpársport fejlődését mutatja, hogy korábban még egyszer sem sikerült megszerezni a lehető legtöbb kvótát. Valter és Peák az időfutamban is kipróbálja magát – leginkább az ő jó teljesítményükben bízik Dér Zsolt szövetségi kapitány. „Általában bizakodó vagyok, de most azért is, mert tudom, hogy van lehetőség nagyszerűen szerepelni. A közelmúlt eredményei és a jó erőnlét okot ad rá. Persze, az országúti verseny soktényezős, bármikor adódhat probléma vagy csak egyszerűen kifoghat rossz napot a versenyző, de a fiúk megmutatták a Tour de l’Aveniren is, hogy kell velük számolni. Ha tudtunk szakaszt nyerni, és majdnem minden nap az első húszban tudunk végezni, akkor a világbajnokságon is reális a jó szereplés. Barnabás és Attila jelenleg a világ élvonalába tartozik a korosztályban.” Az, hogy Valter Attila augusztusban szakaszt nyert a fiatalok Tourjának emlegetett Tour de l’Aveniren, élete legnagyobb sikere. Ő összetettben a 13., Peák a 15. helyen végzett a 23 éven alattiaknak rendezett tíznapos franciaországi körversenyen, amelynek győztesei közül később hatan is diadalmaskodtak a Tour de France-on. „Az egynapos világbajnokság lutri. Ha jó napot fogok ki, szép eredményt tudok elérni, ám nagyon könnyű már a mezőnyverseny elején kihullani. Ha elmegy a szökés, akkor gyakorlatilag vége is a vébének. Testben és lélekben is próbáltam a legjobban felkészülni, de tisztában vagyok azzal, hogy ebben a sportágban a szerencse is jelentős tényező. A cél az, hogy lássák és lássam, az egynaposon is képes vagyok kiemelkedő teljesítményre. A mezőny elején szeretnék versenyezni, mert bele akarok szólni a játékba” – mondta az idei Tour de Hongrie-n összetett harmadik Valter. Magyarország a felnőttek között további két versenyzőt indít a világbajnokságon. A mezőnyversenyben Dina Márton, az időfutamban Pelikán János áll rajthoz. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.