UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-09-22 16:29

Labdarúgás: csak az kérdés, hol játszik, az nem, hogy gólt lő a 16 éves Pápai Emőke

Az MTK Hungária felnőtt- és U19-es csapata között ingázik a mindössze 16 esztendős Pápai Emőke. A kék-fehérek U17-es válogatott gólvágója honlapunknak elárulta, nagyon szeretne megragadni a bajnoki címre hajtó felnőttegyüttesben, de úgy érzi, bárhol is kapjon játéklehetőséget, góllal kell meghálálnia a bizalmat.

Közhely, de igaz: a focit gólra játsszák, márpedig az MTK Hungária 16 éves csatára, Pápai Emőke ebből a szempontból a magyar női labdarúgás egyik legnagyobb kincse. A hazai szövetség adatbankja szerint ugyanis karrierje eddigi 80 mérkőzésén 188-szor (!) keserítette a kapusok életét, magyarul szólva kettesével szórja a gólokat. Még egyszer, mindezt 16 esztendősen, úgy, hogy már felnőtt bajnoki döntőn is pályára lépett.

Pápai Emőke a Fradi ellen is kipróbálhatta magát Forrás: mtk.hu
Pápai Emőke a Fradi ellen is kipróbálhatta magát Forrás: mtk.hu
„Azért a szerencse is közrejátszott abban, hogy kezdőként kaptam lehetőséget a Jet-Sol Liga kétfelvonásos döntőjének második mérkőzésén. Vagy inkább a balszerencse, hiszen az összes csatárunk kidőlt a Fradi elleni visszavágó előtt, így szóltak, hogy játszani fogok. Szinte máig nem dolgoztam fel, hogy ekkora lehetőséget kaptam az edzőmtől. Magyarországon a bajnoki aranyról döntő meccsnél nehéz rangosabbat elképzelni, és sok játékosnak egyáltalán nem adatik meg az esély, hogy megélje ennek a hangulatát. Én pedig a 15 éves fejemmel megkaptam ezt az óriási ajándékot.” Ezúttal ugyan góllal nem tudta viszonozni az „ajándékot” (az FTC meg is nyerte a bajnokságot), a Mészöly Focisuli korábbi növendéke megtapasztalhatta azt a szintet, ahova minél hamarabb el szeretne jutni. Persze egyetlen pályafutás sem ível nyílegyenesen felfelé: a kék-fehérek éppen csatárposzton erősítettek, az eddig Cipruson légióskodó felnőttválogatott Németh Loretta mellett a szintén gólérzékeny Oliveira Milunovics is többet letett már az asztalra Emőkénél, ettől függetlenül a 16 éves reménység nem aggódik. „Jelenleg inkább az U19-es csapatban játszom, de például éppen az előző fordulóban csereként bemutatkozhattam a Jet-Sol Liga 2019/20-as idényében. Nagyon örülök neki, mert 3–1-re nyertünk, többek között én is betaláltam. Mindig reménykedem, hogy a hétvégéhez közeledve csörög a telefonom, és kiderül, bekerültem-e a felnőttcsapat bajnoki keretébe. Alapvetően az U19-es meccsekre készülök, de fél szememet mindig a Jet-Sol Liga történésein tartom. Taktikailag elemzem lehetséges ellenfeleim játékát, a kapusok szokásait. Ha nem kerülök be, akkor sem kesergek: az U19-es bajnokságban is ugyanolyan motiváltan teszem a dolgomat, ami röviden a góllövés. Jó lenne azt mondani, hogy a teljesítményemmel lassan kinövöm a korosztályos bajnokságot – az idei szezonban 2 meccsen 6 gólnál jár eddig (a szerk.) –, de nem szeretek elhamarkodott kijelentéseket tenni. Annyi bizonyos, hogy az U19-ben többnyire sokgólos mérkőzéseket vívunk, amelyeken inkább lőjük, semmint kapjuk a gólokat.” Ebben márpedig élen jár a 16 esztendős tinilány, akire az U17-es válogatottban is fontos szerep hárul: az októberi Európa-bajnoki selejtező minitornán csapatkapitányként vezetheti sikerre a mieinket. „Imádok a nemzeti csapatban játszani! Annak ellenére is ezt mondom, hogy egy válogatottban mindig nagyobb a nyomás, hiszen itt az egész országot képviseljük. Komoly kihívás vár ránk októberben, szerintem a bolgárokkal és a kazahokkal nagyjából egy szinten vagyunk, a lengyelek ellen viszont hibátlanul kell játszanunk, ha nyerni akarunk. Remélem, azért továbbjutunk, mert az elmúlt hat évben mindig ott voltak az U17-esek az elitkörben, nem szeretnénk, ha mi szakítanánk meg a sorozatot.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.