UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2019-09-24 18:56

Hat magyar indulóval rajtol az ifjúsági világbajnokság Kazahsztánban

Szerdán rajtol Kazahsztánban az ifjúsági dzsúdósok világbajnoksága, amelyet bizakodva várnak a szakágvezetők. Bíró Norbert és Bejczi Zsuzsanna egyaránt pontszerző és/vagy érmes helyezést remél a hatfős magyar küldöttségtől.

Szerdán kezdődik Almatiban az ifjúsági cselgáncsozók világbajnoksága, amelyre a magyar küldöttség hat versenyzővel utazik. A Bíró Norbert és Bejczi Zsuzsanna vezette válogatott hosszú utat tudhat maga mögött, hiszen részt vett a varsói korosztályos Európa-bajnokságon, valamint a baki Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Mondhatni, mindkét akadályt sikeresen vették: Lengyelországból két ezüst- és egy bronzéremmel, Azerbajdzsánból pedig három harmadik hellyel térhettek haza.

Farkas Bence volt a zászlóvivője a magyar küldöttségnek a baki EYOF-on Forrás: MOB/Szalmás Péter
Farkas Bence volt a zászlóvivője a magyar küldöttségnek a baki EYOF-on Forrás: MOB/Szalmás Péter
Az EYOF-csapat zászlóvivőjét, Farkas Bencét (55 kg) rögtön ki kell emelni, miután mind a két viadalon dobogóra állhatott: Varsóban második, Bakiban harmadik lett. Honlapunk ez utóbbi verseny után portrét közölt róla, amelyben az edzője, az 1992-es barcelonai olimpián ezüstérmes Hajtós Bertalan így vélekedett a vb-esélyeiről: „Csak a legfényesebb érem hiányzik az idei kollekciójából. Kétségtelenül képes rá, hogy világbajnok legyen, hiszen véleményem szerint a kategóriájában ő a legjobb dzsúdós jelenleg a világon. A névjegyét már letette, mindenki őt akarja legyőzni, a dolga az, hogy ezt ügyesen használja ki.” De hogy vélekedik erről a szakágvezető, Bíró Norbert? „Bence a második számú kiemeltje a versenynek, és ez sokat elmond. Vannak ugyanakkor komoly riválisai, akikkel oda-vissza verték egymást ez idáig. Bízom benne, hogy jó napot fog ki, mert úgy bármire képes lehet. Nemcsak ebben a kategóriában, hanem az összesben a mezőny csupán felét ismerjük, hiszen az amerikai és az ázsiai kontinensről alig jöttek Európa−kupa-viadalokra az idén. A négyből bármelyik srác okozhat meglepetést, érhet a legjobbak közé.” Feltehetően, igaza van a mesternek. A fiúk ütőképesek voltak 2019-ben: Szegedi Dániel (66 kg) EYOF-harmadik és ifi Eb-ötödik lett, Sáfrány Péter (90 kg) a varsói kontinensvetélkedőn állt a dobogó harmadik fokára, míg Szabó Áron (66 kg) a follonicai Ek-viadalon lett ezüstérmes. Bejczi csapatából egy érmest köszönthettünk az Eb után: Mamira Luca (40 kg) másodikként tért haza. Nemcsak érte szoríthatunk Almatiban, hanem Kriza Annáért (48 kg) is, aki két érmet nyert (ezüstöt és bronzot) a 2019-es Ek-sorozatban. A szakember úgy véli, bármelyikük felférhet a dobogóra Kazahsztánban.

IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁG, ALMATI A magyarok programja Szerda. 40 kg: Mamira Luca, 44 és 50 kg: nincs magyar induló. 55 kg: Farkas Bence Csütörtök. 48 kg: Kriza Anna, 52 és 60 kg: nincs magyar induló. 66 kg: Szegedi Dániel és Szabó Áron Péntek. 57, 63, 73 és 81 kg: nincs magyar induló. Szombat. 70, +70 és +90 kg: nincs magyar induló. 90 kg: Sáfrány Péter Vasárnap. Csapatverseny

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.