UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2019-09-29 19:28

Országúti kerékpár: a minden idők legjobb magyar női vb-eredményét elérő Vas Kata Blanka nem tud felhőtlenül örülni

„Fék nélkül nem volt az igazi” – mondja csalódottan Vas Kata Blanka, aki a kerékpársport valaha volt legjobb magyar női világbajnoki eredményét érte el pénteken azzal, hogy az angliai országúti világbajnokság junior mezőnyversenyében a hetedik helyen végzett. A 18 éves versenyző a hatalmas siker ellenére sem elégedett.

vkb 3
vkb 3
Pénteken az angliai Yorkshire-ben megrendezett országúti kerékpárosok világbajnokságának junior mezőnyversenyében hetedik helyen végzett a 18 éves Vas Kata Blanka. Hasonló teljesítményre korábban még senki nem volt a képes a magyar női kerékpársportban. Ettől függetlenül a fiatal versenyző úgy gondolja, jobban is sikerülhetett volna a világesemény, ha a 90 km-es táv nagy részét ideálisabb körülmények között tudja végig tekerni. „Mondhatnám, hogy elégedett vagyok, de ez nem így van. Nem fogtunk ki jó napot. A verseny elején, szinte a rajt után kitörték két küllőm. Kénytelen voltam kereket cserélni, de nem karbon kereket kaptam, hanem alumíniumot. Így aztán nem fogtak a fékek, sőt először bele is értek a kerékbe. Ráadásul elég veszélyes volt így közlekedni. A hajrában már a kanyarokat sem tudtam jól bevenni. A mezőnyben eléggé hátracsúsztam, onnan kellett megkezdenem a sprintet a végén. Sajnálom, mert sokkal több volt benne.”
vkb 4
vkb 4
Blanka nem csak most járt közel a dobogóhoz. Egy hónappal ezelőtt a kanadai hegyikerékpáros-világbajnokság junior cross-country versenyében (ami közelebb áll hozzá, mint az országúti) a negyedik helyen ért célba. Ha már „minden idők”, az akkori teljesítményénél csak egyetlen jobb eredmény született a magyar női kerékpársport hegyi-vb történetében: Benkó Barbara 2008-ban nyert ezüstöt szintén a juniorok között. „Ha egy hónappal ezelőtt azt mondja valaki, hogy Kanadában negyedik leszek, itt meg hetedik, akkor talán kiegyezek vele. De ez a mostani pálya nagyon feküdt nekem, és alapvetően az is kedvező lett volna, hogy a verseny végén elkezdett esni az eső. Csak ez fék nélkül nem volt az igazi. Ha problémamentes a világbajnokság, akkor az sem kizárt, hogy… De ezt már sajnos nem tudjuk meg. Nem fogom semmire.” A fiatal kerékpáros lány a történtek ellenére, azért igyekszik pozitívan állni világbajnoki teljesítményéhez – ha ez nem is megy könnyen. Elárulta, volt némi ünneplés a hetedik hely megszerzése után, bár még kell egy kis idő, amíg őszintén tud majd örülni a sikernek. „Egyelőre kettős érzéseim vannak. Most még az egyetlen jó dolog, amit el tudok mondani a versenyről az, hogy ez volt az utolsó a szezonban, és végre pihenhetek egy kicsit.” További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.