UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-10-03 08:06

Úszás: még nem csúcsormában, de nagyon várják a budapesti felnőtt vk-t a junior-vb legjobbjai

Hat másik ifjúsági korú úszó mellett Zombori Gábor és Berecz Blanka is medencébe ugrik a budapesti felnőtt világkupaversenyen. Az augusztusi junior-vb arany-, illetve ezüstérmesével a kivételes lehetőségről beszélgettünk, és persze arról, hogy milyen lesz visszatérni a Duna Arénába.

Még élénken élnek az augusztusi, Budapesten rendezett junior úszó-világbajnokság emlékei. Amikor Zombori Gábor 400 m gyorson junior-világbajnoki rekorddal elsőként ért célba, vagy éppen ahogyan Berecz Blanka 200 m pillangón a régóta üldözött egyéni csúcsát megdöntve ezüstérmet nyert.

Zombori Gábor junior-világbajnokként tér vissza a Duna Arénába Forrás: MÚSZ
Zombori Gábor junior-világbajnokként tér vissza a Duna Arénába Forrás: MÚSZ
Egy bő hónap telt el azóta, és a fiatalok már vissza is térnek a Duna Arénába. Egészen pontosan nyolc ifjúsági korú versenyző, hiszen következik a hazai rendezésű felnőtt világkupaverseny. A pénteki rajt előtt a két vb-érmest kérdeztük, miként várják az újabb magyarországi úszóünnepet. „Múlt hétfőn lendültem újra edzésbe, szinte azonnal keményen belevágtunk a munkába, de azért szó sincs arról, hogy csúcsformában vagyok – kezdte a Budafóka SE nem egészen 17 éves úszója, Zombori Gábor. – Eredetileg nem is volt tervben, hogy indulok ezen a versenyen, ezért úgymond töltelékszámokban szerepelek. Sem az ötven és száz mell, sem pedig az ötven méter pillangó nem tartozik a kedvenceim közé, így aztán különösebb elvárásaim nincsenek.” Valóban nem ez lesz az év főversenye Zomborinak, elmondása szerint 400 m gyorson nemhogy az augusztusban úszott idejét nem tudná megközelíteni, hanem – viccesen hozzátette – az sem biztos, hogy teljesíteni tudná a távot. Ugyanakkor szó sincs arról, hogy ne számolta volna vissza a napokat a rajtig. „Biztosan egészen különleges élmény lesz újra a Duna Arénában versenyezni, és ezt most mindenféle teher nélkül tehetem meg. Elképesztően erős mezőny várható, a jelenlegi formámban nyilván nincs sok esélyem, de örülök, hogy ott lehetek és egy ilyen rangos versenyen kezdhetem meg ezt a szezont.”
Berecz Blanka szerint még rengeteg tartalék van az úszásában, de egyéni csúcsot most ő sem vár magától Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Berecz Blanka szerint még rengeteg tartalék van az úszásában, de egyéni csúcsot most ő sem vár magától Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Hasonlóképpen az egyik kedvenc helyszíne a Duna Aréna a Kőbánya SC 17 éves versenyzőjének, Berecz Blankának. „Természetesen nagyon pozitív emlékként él bennem az augusztusi junior-világbajnokság és az ott szerzett ezüstérem – kezdte a többszörös junior Európa-bajnok és ifjúsági olimpiai bajnok sportoló. – Három hete kezdtük el újra a munkát, és kicsit változtattunk a felkészülésen, rövidebb feladatokat végeztünk. Jó lehetőség, hogy újra hazai közönség előtt úszhatok. Kíváncsi vagyok, mit tudok kihozni belőle.” Berecz hangsúlyozta, nincs olyan formában, mint például a nyáron volt a junior-vb előtt, de azért nem feltett kézzel vonul majd ki a 200 m pillangóra. „Ez egy újabb jó lehetőség, hogy ússzak egy jót. Úgy érzem, hogy még mindig rengeteg van a fordulókban meg az egész úszásomban is, ezért szeretnék javítani ezen az időn. Ha nem is most, de jövőre az országos bajnokságon már mindenképpen.”

UTÁNPÓTLÁSKORÚ INDULÓK A BUDAPESTI FELNŐTT VK-VERSENYEN: Fiúk: Pap Bálint (50 m gyors, 100 m gyors, 200 m gyors, 50 m pillangó), Török Dominik Márk (100 m gyors, 200 m gyors, 400 m gyors, 100 m hát, 200 m hát, 50 m mell, 100 m mell, 200 m mell, 50 m pillangó, 200 m vegyes), Ulrich Botond (50 m gyors, 100 m gyors, 200 m gyors, 50 m hát, 100 m hát, 50 m mell, 100 m mell, 50 m pillangó, 100 m pillangó), Zombori Gábor (50 m mell, 100 m mell, 50 m pillangó) Leányok: Békési Eszter (50 m mell, 100 m mell, 200 m mell), Berecz Blanka (200 m gyors, 100 m pillangó, 200 m pillangó), Fábián Fanni (50 m gyors, 100 m gyors, 200 m gyors, 50 m hát, 100 m hát, 50 m mell, 50 m pillangó, 100 m pillangó, 200 m pillangó), Szabó-Feltóthy Eszter (50 m gyors, 100 m hát, 200 m hát, 200 m pillangó, 400 m vegyes)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.