UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-10-09 13:42

Jégkorong: „Mert az álmok igenis valóra válhatnak” – mondja a tengerentúli karrierbe kezdő Vértes Nátán

„Mesébe illően gyorsan történt minden” – mondja a 19 éves Vértes Nátán miután Finnországból az amerikai NAHL-ben szereplő Aberdeen Wings csapatához szerződött. A magyar hoki nagy ígérete beszélt álmairól, korábbi edzője, Kercsó Árpád tanácsáról és az egy számmal kisebb korcsolyáról.

Augusztusban került ki az Egyesült Államokba, és rögtön meggyőzte az Aberdeen Wings vezetőségét a 19 éves Vértes Nátán, hogy helye van az egyik legerősebb junior jégkorongliga, az NAHL címvédő gárdájában. Az első nyolc mérkőzésén kellőképpen be is mutatkozott a tengerentúlon, öt gólja mellett egy gólpasszt is kiosztott.

Vértes Nátán az Egyesült Államokban is a kapusok réme
Vértes Nátán az Egyesült Államokban is a kapusok réme
A magyar jégkorong egyik legnagyobb ígéretének régi nagy álma volt az amerikai karrier, és most, hogy megadatott, erről kérdeztük. Az előző szezont Finnországban, a HPK együttesében töltötted. Aztán az amerikaiak elleni meccs után arról lehetett hallani, hogy az Egyesült Államokból is érdeklődnek irántad. Miként történt mindez? Mesébe illően és nagyon gyorsan történt az átigazolásom. Valóban, a Magyarország–Egyesült Államok felkészülési meccsen figyelt rám az amerikai válogatott edzője, aki egyben az egyik egyetemi csapat másodedzője is. Ezután többször is érdeklődtek. Korábbi edzőm, Kercsó Árpád arra nevelt: mindig úgy játsszak, hogy bármikor felfigyelhetnek rám, és ez most bejött. Ezért a saját példámból tanulva is üzenem minden kis jégkorongozónak, merjen nagyot álmodni, tegyen meg érte mindent, mert az álmok igenis valóra válhatnak. Mennyit tanultál a Finnországban töltött egy év alatt? Úgy érzem, nagyon sokat fejlődtem ott emberileg és szakmailag is. Meg kellett tanulnom távol mindenkitől, egyedül gondoskodni önmagamról. Sokat erősödtem és gyorsult a játékom, hasznos egy év volt.
A 19 éves csatár a válogatottnak is nagy erőssége Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
A 19 éves csatár a válogatottnak is nagy erőssége Fotó: Mura László/Utanpotlassport.hu
Jól kezdted a szezont az új csapatodban. Hogyan fogadtak a többiek, miként sikerült a beilleszkedés? Mennyire tudtad felvenni a bajnokság ritmusát? Nagyon kedvezően fogadtak a játékosok és az edzők is. Óriási megelőlegezett bizalmat kaptam, és sikerült megmutatnom, mire vagyok képes. A szakmai stáb hite pedig erőt és lendületet ad ahhoz, hogy kiderüljön, mire lehetek még. Inspirál az amerikai gondolkodás, nagyon jól érzem itt magamat. Még úgy is, hogy húsz órát utaztam ide, az átszállásnál lemaradt a csomagom, ezért a legelső edzőmérkőzésen más szerelésben és egy számmal kisebb koriban játszottam. De szerencsére ez sem számított, így is sikerült gólt lőnöm. Korábban úgy fogalmaztál, a legnagyobb célod az NHL. Mennyivel kerültél közelebb hozzá, hogy most már az Egyesült Államokban játszol? Múlt héten kezdődött a szezon, amikor egy Showcase-tornán vettem részt, amelyen négy nap alatt négy meccset játszottunk, nagyon jól ment a játék, öt gólt lőttem. Utána hat egyetem vette fel velem a kapcsolatot, tetszett nekik a játékom, és folyamatos kapcsolatban szeretnének maradni velem. Remélem, sikerült megugranom ezt a lépcsőfokot is, és valamelyik egyetemi csapatban játszhatok a következő szezonban. További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.