UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-10-10 09:10

Sárospataki sportiskolás leánycsapat a megyei felnőtt kézilabda-felsőházban

Négy évtized után játszhatott ismét felnőtt megyei első osztályú bajnoki mérkőzést sárospataki női kézilabdacsapat. A siker értékét jelentősen növeli, hogy a SUSI, a Sárospataki Utánpótlás-nevelő Sportiskola Egyesület tizenöt-tizenhét éves tagjai érték el. A legjobbak előtt kinyílt a világ, elsőként Egerbe juthatnak el.

Sárospatak női kézilabdacsapata feljutott a felnőtt megyei bajnokság I. osztályába. A sportág széles hátországában ez egyszerű ténynek számít. Igen ám, de a város negyven éve várt a nagy napra, amikor a csapat ismét a megyei felsőházban léphet pályára. Rendeztek is a tiszteletére szép ünnepséget az Árpád Vezér Gimnázium impozáns tornacsarnokában. A sikert mindenképpen kiemeli a hétköznapi történések sorából az a tény, hogy a Sárospataki Utánpótlás-nevelő Sportiskola Egyesület fiataljai érték el. „Felnőtt játékos nincs a csapatban – erősíti meg Belicza János, az egyesület elnöke –, tizenöt-tizenhét éves lányok alkotják.”

Pataki sportcsarnok
Pataki sportcsarnok
A 2007-ben megalapított sportiskola tudatosan építette fel a város talán legnépszerűbb sportágát. A szakosztályban szivacskézilabda-szakág is működik, az segíti a tehetségkutatást és a sportiskolai beiskolázást, mert óvodás kortól, évfolyamos rendszerben foglalkoztatják a kicsiket. A szakemberek nem szakbarbár módon végzik a munkájukat, hiszen deklarált céljuk, hogy minél több sárospataki gyermeknek adjanak lehetőséget a sportolásra, az egészséges életmód egyik alapjára, ami nekik persze nagyobb merítést is jelent. Azon a bizonyos első „megyeegyes” meccsen az Albrecht Miskolc volt az ellenfél, amely – nagyon izgalmas csatában – egy góllal nyert az életük első hazai felnőttmérkőzését vívó pataki leányok ellen. Telt ház előtt. Volt ünnepi kezdődobás, tombolasorsolás, élő tv-közvetítés a Hegyalja TV jóvoltából. Megünnepelték a négy évtizeddel korábbi csapat tagjait, emléklappal ajándékozták meg őket. A vendégeket Aros János, Sárospatak polgármestere és Sikora Attila alpolgármester köszöntötte – igazán nem mellékesen: mindketten testnevelőtanárok. Akárcsak a fiatalokkal foglalkozó szakemberek is, Bodorovics Tamás vezetőedző, Hevele István edző, valamint Sztankó Gábor és Nagyházi Péter segédedző. A történelmet írt csapat tagjai: Bodnár Lea, Fuchs Hanna Dorottya, Götz Panna, Jencsik Júlia, Kazsimérszki Franciska, Kazsimérszki Lívia, Koloncsák Viktória, Kovács Eszter, Lakatos Beatrix, Molnár Lili, Mudróczki Fanni, Mudróczki Lilla, Perényi Anna, Rák Orsolya, Toronyi Daniéla. Együttműködési megállapodásuk van a város felsőoktatási intézményével, a Comenius Campusszal, és sokféle segítséget kapnak.
Időkérés... A mezeken a felirat: SUSI-EKESC, utóbbi az egri egyetemre utal Fotók: susisport.hu
Időkérés... A mezeken a felirat: SUSI-EKESC, utóbbi az egri egyetemre utal Fotók: susisport.hu
Hanem hát tovább is van… A campus az egri Eszterházy Károly Egyetem tagintézménye, amelynek NB I/B osztályú női kézilabdacsapata van. Megszületett hát a másik együttműködési megállapodás is. Az egyebek között kimondja: az Eszterházy KESC szakmai segítséget nyújt a SUSI szakembereinek, felnőttcsapata közös edzéssel, bemutatóval népszerűsíti a sportágat Sárospatakon, az EKESC nyílt edzéseket tart, amelyekre meghívják a SUSI edzőit. Sőt: az egriek kötelezettséget vállalnak arra, hogy előzetes megbeszélést követően, írásba foglalt eseti megállapodások alapján kettős játékengedéllyel vagy kölcsönszerződéssel rendelkező sportolókkal segíti a patakiak csapatát. Egy-egy mérkőzésre vagy edzésre engedélyezi, hogy a felnőttegyüttes vezetőedzője által kiválasztott játékos a SUSI csapatában szerepeljen. Eközben az egriek elsőbbséget élveznek a legtehetségesebb pataki leányok átigazolásában. Akik előtt ezennel kinyílik a világ, a szivacskézilabdától az NB I/B-ig juthatnak. Legalábbis egyelőre… új SUSI-csoport Egyéb korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.