UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-10-11 19:18

Vízilabda: Magyari Alda a világbajnokságok után Egerben is száz százalékra törekszik

Álomszerűen kezdődött az év Magyari Aldának, hiszen januárban rögtön bemutatkozhatott a női vízilabda-válogatottban. A még mindig csak 18 éves kapus felnőtt- és junior-világbajnokságon is járt 2019-ben, és szeptembertől már egri színekben remekel a bajnokságban. Honlapunknak többek között azt is elárulta, mi lett volna, ha ő védi az ázsiai kaput a magyar hölgyek dél-koreaiak ellen aratott, sporttörténelmi 64–0-s győzelemmel véget érő vb-meccsén.

Ha egyetlen szóval kellene jellemezni a 18 éves vízilabdázó, Magyari Alda Manon 2019-es évét, azt mondanánk: eseménydús. A fiatal kapuslány januárban először kapott szerepet Bíró Attila felnőttválogatottjában, a Világliga selejtezősorozatában a franciák elleni győztes meccsen mutatkozott be, ám a június eleji budapesti szuperdöntőben nem jutott lehetőséghez. Nem úgy, mint a nem sokkal későbbi margitszigeti Diapolo-kupán, ahol főként az Európa-bajnoki címvédő hollandok ellen nyújtott klasszisteljesítményével járult hozzá nagyban a válogatott második helyéhez. Ha addig kérdés volt is, azután már biztos nem, hogy utazik a csapattal a kvangdzsui világbajnokságra. És ha már ott volt, tett is azért, hogy a válogatott a legjobb négyben végezzen.

egri vízilabda klub
egri vízilabda klub
Az ázsiai kirándulással azonban neki nem értek véget a világversenyek. Szeptember elején Faragó Tamás U20-as válogatottjának alappilléreként érkezett Madeirára, ahol az együttes hetedik helyen végzett a junior-világbajnokságon. Dolga akadt rendesen, hisz a kapujára érkezett 116 lövéssel – a torna legfoglalkoztatottabb hálóőre lett. De nemcsak a világban zajlottak körötte nagy elánnal a történések, hanem hazai tájakon is. Elég, ha csak annyit jegyzünk meg, menet közben a Honvédból az Egerbe igazolt, és mára már új csapatának első három bajnoki fordulóján is túl van. „Azt nem mondanám, hogy kimondott vagy konkrét tervekkel vágtam neki ennek az évnek – meséli Alda. – Gyakorlatilag minden edzésen és mérkőzésen igyekszem száz százalékot nyújtani, és bízom abban, hogy ezáltal több lehetőséghez jutok. Amikor januárban bemutatkoztam a felnőttválogatottban, nagyon boldog voltam, és úgy éreztem, ez hatalmas lökést ad a folytatáshoz. Aztán a Világliga budapesti döntőjére nem kaptam meghívót. Be kell vallanom, ekkor kicsit magam alá kerültem, de tudtam, minél hamarabb ki kell kászálódnom a gödörből, mert lesz még lehetőségem bizonyítani. Onnantól kezdve, ha lehetett, még nagyobb erőbedobással küzdöttem, és a Diapolo-kupán megint védhettem. Bekerültem a kvangdzsui világbajnokságra utazók közé, de azt nem hittem volna, hogy ennyi játékpercet kapok, mint amennyit a medencében töltöttem. Nagyon örültem, hogy a csapattal tarthatok, de úgy voltam vele, majd a partról szurkolok a lányoknak. Nem így történt. A dél-koreaiak elleni 64–0-s nyitómeccsen felváltva védtük a negyedeket Gangl Edinával, de azt nem mondanám vb-debütálásnak. A kanadaiak ellen már megtapasztaltam, milyen egy igazi világtorna a felnőttmezőnyben.” Alda olyannyira nem epizódszereplőként volt jelen a világbajnokságon, hogy a csapat hét meccséből csupán az olaszok elleni negyeddöntőn nem kapott szerepet. A válogatott a negyedik helyen végzett, ő meg úgy gondolja, fejlődésének rendkívül jót tett, hogy némi rutint szerzett a legjobb felnőttek között. Bár teljesítményével nem egészen elégedett, azért azt mondja, elsőre nem volt rossz. Az a bizonyos dél-koreaiak elleni mérkőzés, ami azzal írta be magát a sporttörténelembe, hogy korábban még ilyen gólaránnyal soha nem nyert vízilabda-válogatott, azért számára is emlékezetes marad. De mi lett volna, ha ő védi a koreai kaput?
magyari_alda
magyari_alda
„Ezen még nem gondolkoztam. Az egész meccs szürreális volt, az ellenfél játékosai néhány hete kezdtek vízilabdázni. A kapuban semmi dolgom nem volt, nem emlékszem, hogy jött volna egy lövés is. Ha én védek nekik? Nem is tudom. Azt hiszem, hogy harminc gól alatt megúszták volna, de nem bánkódom, hogy a másik oldalon szerepeltem.” Ha már világbajnokság, szeptemberben a portugáliai Funchalban is rendeztek egyet. Azt a junioroknak. A Magyarival a kapuban felálló válogatott iszonyatosan nehéz csoportba került, rögtön az ausztrál, amerikai, japán trióval találta magát szemben, de továbbjutott, csak a későbbi győztes orosz csapat tudta megállítani a lányokat. A csapat végül a hetedik helyen zárt, és talán beszédes adat, hogy az egész világbajnokságon Alda kapujára érkezett a legtöbb lövés. „Ezt így pontosan nem tudtam, de ha belegondolok, talán érezhető volt. Úgy mentünk ki, hogy szeretnénk a dobogóra állni, sajnos nem jött össze. Hol a szerencse, hol a kedvezőbb bírói döntések hiányoztak, de utólag nem is kell ezt magyarázni, ha több gólt dobunk, mint az ellenfelek, akkor mi nyerünk. Az oroszok egyébként megérdemelten nyerték meg a tornát, remek csapatuk volt. Sajnos ellenük én sem fogtam ki a legjobb napot.” A 19. életévét októberben töltő Magyari nyáron nagy lépésre szánta el magát. A Honvédból az Egerbe igazolt, ahol szeptember végén nagyszerű formában kezdte meg a női OB I-et. A Szentes elleni 8–7-es hazai győzelemhez az is kellett, hogy Alda 21 lövésből 14-et hárítson. A tatabányaiak elleni könnyed siker után a csapat talán „beleférően” kikapott a bajnoki címvédő UVSE otthonában. Magyari jól érzi magát az egyesületnél. A klubváltás sem hirtelen jött. „A Honvédnál nem volt titok, hogy ha végzek a középiskolában, akkor csapatot váltok. Az Egerre esett a választás, és örülök, mert remek közegbe kerültem. Erős a csapat, remélem, a bajnokság végén a négy közé is oda tudunk érni. Az UVSE ellen az ötméteresek védése kapcsán maradt hiányérzetem. Bár nálunk is mondják, büntetőt nem lehet védeni, csak rosszul lőni, én szeretném bebizonyítani, hogy lehet. Akár már szombaton a Dunaújváros ellen. Természetesen a Honvéd szereplését is figyelemmel követem, de leginkább azért, mert a nagyon fiatal csapat kapujában a húgom, Gabriella Sára is lehetőséget kap. Nem egyszerű a helyzetük, de én nagyon jól tudom, hogy a jobb csapatok ellen lehet igazán fejlődni. Neki még ott kell helytállnia, én az Egerben igyekszem hétről hétre megmutatni, hogy helyem van a válogatottban.” További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.