UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2019-10-15 12:12

Ifjúsági olimpia: érmek és rekordok Buenos Aires után

Izgalmas, a magyar szurkolók szempontjából örömteli elemzést tett közzé hivatalos honlapján a Nemzetközi Olimpiai Bizottság; az írás a tavalyi Buenos Aires-i ifjúsági olimpián kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportolók azóta eltelt pályafutását vette górcső alá, a lista pedig nem véletlenül Milák Kristóffal indul.

Milák Kristóf tavaly októberben az argentin fővárosban rendezett ifjúsági olimpiai egyik legnagyobb sztárja volt úgy, hogy a felnőtt mezőnyben már Európa-bajnoknak mondhatta magát, ráadásul 200 m pillangón már ebben az évben sem volt igazán ellenfele. Éppen ezért Buenos Airesben már abszolút favoritként ugrott medencébe, és kedvenc száma mellett 200 és 400 méter gyorson is győzött, valamint 100 méter pillangón szerzett egy ezüstérmet. A NOB honlapja természetesen az első helyre rangsorolta a Honvéd 19 éves klasszisát azok közül a sportolók közül, akik az ifjúsági olimpián szerepeltek. Milák idei legnagyobb eredményeként a dél-koreai Kvangdzsuban világbajnoki címet nyert 200 méter pillangón, ráadásul 1:50.73 perces idejével 78 századdal megdöntötte a 23-szoros olimpiai bajnok amerikai legenda, Michael Phelphs tízéves világcsúcsát (1:51.51). A sportlövők versenyében a légpisztolyosok között a fiúknál és a lányoknál is indiai győzelem született Buenos Airesben, Manu Bhaker és Saurabh Chaudhary azóta a világkupasorozatban vegyespárost alkot, és uralják ezt a versenyszámot, amely jövőre Tokióban első ízben szerepel majd a olimpia műsorán. A női műugróknál a kínai Li San három arannyal zárt, 3 méteren, toronyugrásban és a vegyes csapatversenyben is győzött, a felnőttek között – miután Kína ebben a sportágnak gyakorlatilag egyeduralkodónak számít – csak utóbbi számban bizonyíthatott a kvangdzsui világbajnokságon, ahol ugyancsak a dobogó tetejére állhatott. Az ukrán Jaroszlava Mahucsik 195 centiméterrel nyerte a női magasugrást az ifjúsági olimpián, a 18 éves versenyző még ehhez képest is komoly fejlődésen ment keresztül, hiszen a dohai felnőtt-világbajnokságon 204 centiméteres junior-világcsúccsal lett második úgy, hogy a győztes orosz Marija Laszickene ugyanezzel a magassággal, de kevesebb kísérlettel nyert.

Fotók: IOC
Fotók: IOC
Az ifi olimpia legnagyobb éremhalomzója az orosz úszó Kliment Kolesznyikov volt hat arannyal és egy ezüsttel, néhány héttel később a hangcsoui felnőtt rövidpályás-világbajnokságon 100 méter háton diadalmaskodott, és begyűjtött hat váltóérmet is . A kvangdzsui felnőtt-világbajnokságon két staféta tagjaként állhatott dobogóra, egyéniben pedig bronzérmet szerzett 50 méter háton. Az oroszok taekwondósa, Georgij Popov az 55 kilogrammosok versenyén nyert, idén pedig a felnőttek között lett második a világbajnokságon. A kubai hármasugró,  Jordan Díaz az egyik legimpresszívebb teljesítményt nyújtotta, az U18-as és U20-as világbajnok 17,04-es eredménnyel utasította maga mögé a mezőnyt, ezen azóta több mint harminc centit tudott javítani, minek köszönhetően az idei Pánamerikai Játékokon első felnőtt érmét megszerezve második lett mindössze 18 évesen. 2019-10-10-BuenosAires-inside-09 Az etióp Hirut Mesesa ugyan „csak” bronzérmet nyert a nők 800 méteres síkfutó számában, ugyanakkor a 18 éves versenyző idén a felnőttek között szintet lépett, hiszen az Afrika Játékokon már úgy győzött, hogy többek között megelőzte a doha felnőtt-világbajnokságon első Halimah Nakaayit. Az eredeti cikk itt olvasható.