UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-10-15 10:28

Jégkorong: felkarolnák a kis műhelyeket – hódít a 3x3 immár a hokipályákon is

A kosárlabda után a jégkorongban is egyre elterjedtebb a kispályás, 3x3-as változat, októberben már másodszor indult el a hazai utánpótlás-versenysorozat. Az újszerű szakág hasznáról és lehetőségeiről az MJSZ szakmai alelnökével, Kovács Zoltánnal beszélgettünk.

Tavaly ősszel indult útjára a magyar hokiban a 3x3-as projekt, amely a jégkorong kispályás változatának felel meg. A szombati nyitófesztivállal pedig idén is elkezdődött a versenysorozat, amelybe az U14-esek és az U12-esek mellé bekapcsolódik az U16-os korosztály is.

A 3x3-as szakág komoly lehetőségeket rejt a magyar jégkorongnak Forrás: Jégkorongblog
A 3x3-as szakág komoly lehetőségeket rejt a magyar jégkorongnak Forrás: Jégkorongblog
Az MJSZ (Magyar Jégkorong Szövetség) szakmai alelnöke, Kovács Zoltán – aki egyébként lelkes támogatója a jégkorong ezen változatának – szerint két szempontból is roppant fontos lehet Magyarországon a 3x3-as szakág. „Itthon jelenleg huszonkét szabványméretű, úgymond rendes jégpálya található, de ezen kívül van harminc kispálya is. Ugyanakkor miután bajnokságban nem tudtak részt venni az ottani csapatok, nagyon sok gyerek idő előtt abbahagyta, eltávolodott a sportágtól. Ezzel az új versenyrendszerrel azt szeretnénk elérni, hogy legyen értelme edzeni, legyen miért küzdeni, és lehessen célokat kitűzni ezeknek az egyesületeknek is. Mindez jó az üzemeltetőknek , a szülőknek és a sportágnak is.” Nem mellesleg rengeteg példa van rá, hogy valaki kispályán kezdett jégkorongozni, és aztán sokra vitte: talán elég ha az NHL-es Austin Matthewst említjük, aki annak idején a Toronto 1/1-es választottja volt a drafton. Kovács másik fontos tényezőként kiemelte, hogy a támogatások elosztása szempontjából is közrejátszhat a 3x3. A legtöbb forrást ugyanis az olimpiai pontszerzések, vb-érmek alapján adják, így előnyben vannak olyan sportágak, mint például a rövid pályás gyorskorcsolya vagy az úszás. A hokinak reményt adhat, hogy az IIHF (Nemzetközi Jégkorong Szövetség) gondolkodásában fordulat állt be, és pozitívan állnak a kispályás változathoz, egy esetleges alternatív versenyrendszerhez. „A kosárlabda példáján keresztül látszik, hogy a nagypályás változatban évtizedek óta nem voltunk olimpián, 3x3-ban ugyanakkor akár ott lehet a magyar válogatott is Tokióban. Ez jó példa lehet előttünk is, többször egyeztettünk már a kosárlabda-szövetséggel, előadásokat tartottak nekünk. Persze, van némi lemaradásunk, de elindulhatunk egy úton. Mindenesetre biztató, hogy a januári, lausanne-i téli ifjúsági olimpián lesznek magyar versenyzők a jégkorongmezőnyben is.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.